Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw

S.E.F. van Steenpaal, M.A. van Slooten, G.J. Messelink

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In zowel de sierteelt als de groenteteelt onder glas komt een aantal soorten schadelijke en nuttige wantsen voor. De drie meest voorkomende schadelijke wantsen zijn de brandnetelwants, Liocoris tripustulatus, behaarde wants Lygus rugulipennis en de groene appelwants Lygocoris pabulinus . Door het gebruik van minder breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen kan de schade door wantsen toenemen. Maatregelen om deze wantsen te bestrijden of beheersbaar te houden zijn weinig bekend. In dit onderzoek zijn methoden voor biologische en chemische bestrijding onderzocht en is gekeken naar mogelijkheden van signalering.
Original languageDutch
Place of PublicationNaaldwijk
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
Number of pages38
Publication statusPublished - 2006

Keywords

  • hemiptera
  • plant pests
  • greenhouse horticulture
  • pest control
  • integrated control

Cite this

van Steenpaal, S. E. F., van Slooten, M. A., & Messelink, G. J. (2006). Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw. Naaldwijk: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw.
van Steenpaal, S.E.F. ; van Slooten, M.A. ; Messelink, G.J. / Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw. Naaldwijk : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 38 p.
@book{b1c18a231b6946ebb7409f5d36de7d39,
title = "Signalering en ge{\"i}ntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw",
abstract = "In zowel de sierteelt als de groenteteelt onder glas komt een aantal soorten schadelijke en nuttige wantsen voor. De drie meest voorkomende schadelijke wantsen zijn de brandnetelwants, Liocoris tripustulatus, behaarde wants Lygus rugulipennis en de groene appelwants Lygocoris pabulinus . Door het gebruik van minder breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen kan de schade door wantsen toenemen. Maatregelen om deze wantsen te bestrijden of beheersbaar te houden zijn weinig bekend. In dit onderzoek zijn methoden voor biologische en chemische bestrijding onderzocht en is gekeken naar mogelijkheden van signalering.",
keywords = "hemiptera, plantenplagen, glastuinbouw, plagenbestrijding, ge{\"i}ntegreerde bestrijding, hemiptera, plant pests, greenhouse horticulture, pest control, integrated control",
author = "{van Steenpaal}, S.E.F. and {van Slooten}, M.A. and G.J. Messelink",
note = "Projectnummer PT: 11.334. - Intern Projectnummer: 41203707",
year = "2006",
language = "Dutch",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw",

}

van Steenpaal, SEF, van Slooten, MA & Messelink, GJ 2006, Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Naaldwijk.

Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw. / van Steenpaal, S.E.F.; van Slooten, M.A.; Messelink, G.J.

Naaldwijk : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 38 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw

AU - van Steenpaal, S.E.F.

AU - van Slooten, M.A.

AU - Messelink, G.J.

N1 - Projectnummer PT: 11.334. - Intern Projectnummer: 41203707

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - In zowel de sierteelt als de groenteteelt onder glas komt een aantal soorten schadelijke en nuttige wantsen voor. De drie meest voorkomende schadelijke wantsen zijn de brandnetelwants, Liocoris tripustulatus, behaarde wants Lygus rugulipennis en de groene appelwants Lygocoris pabulinus . Door het gebruik van minder breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen kan de schade door wantsen toenemen. Maatregelen om deze wantsen te bestrijden of beheersbaar te houden zijn weinig bekend. In dit onderzoek zijn methoden voor biologische en chemische bestrijding onderzocht en is gekeken naar mogelijkheden van signalering.

AB - In zowel de sierteelt als de groenteteelt onder glas komt een aantal soorten schadelijke en nuttige wantsen voor. De drie meest voorkomende schadelijke wantsen zijn de brandnetelwants, Liocoris tripustulatus, behaarde wants Lygus rugulipennis en de groene appelwants Lygocoris pabulinus . Door het gebruik van minder breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen kan de schade door wantsen toenemen. Maatregelen om deze wantsen te bestrijden of beheersbaar te houden zijn weinig bekend. In dit onderzoek zijn methoden voor biologische en chemische bestrijding onderzocht en is gekeken naar mogelijkheden van signalering.

KW - hemiptera

KW - plantenplagen

KW - glastuinbouw

KW - plagenbestrijding

KW - geïntegreerde bestrijding

KW - hemiptera

KW - plant pests

KW - greenhouse horticulture

KW - pest control

KW - integrated control

M3 - Report

BT - Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw

PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw

CY - Naaldwijk

ER -

van Steenpaal SEF, van Slooten MA, Messelink GJ. Signalering en geïntegreerde bestrijding van schadelijke wantsen in de glastuinbouw. Naaldwijk: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 38 p.