Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten

M. Tangelder, J. van Dalen, L. van Ijzerloo, T. Ysebaert

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Projectbureau Zeeweringen verbetert de dijkbekledingen langs de Oosterschelde en Westerschelde. Daarbij kan helaas niet voorkomen worden dat kwetsbare schorren en slikken verstoord en deels vernietigd worden tijdens de dijkverbeteringswerkzaamheden. Het doel van deze studie was om na te gaan onder welke omstandigheden herstel en groei van schorvegetatie in dijkwerkstroken en pionierzones mogelijk is door het aanplanten van Engels Slijkgras (Spartina anglica) in zogenaamde kokosmatten. Het basiskokosmateriaal fungeert als substraat en bescherming tegen erosie voor de jonge planten gedurende de eerste groeiperiode totdat ze goed geworteld zijn in de bodem.
Original languageDutch
Place of PublicationYerseke
PublisherIMARES
Number of pages54
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C024/15

Keywords

  • wetlands
  • salt marsh soils
  • rehabilitation
  • dykes
  • linings
  • habitat destruction
  • ecological engineering
  • eastern scheldt
  • western scheldt

Cite this

Tangelder, M., van Dalen, J., van Ijzerloo, L., & Ysebaert, T. (2015). Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C024/15). Yerseke: IMARES.
Tangelder, M. ; van Dalen, J. ; van Ijzerloo, L. ; Ysebaert, T. / Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten. Yerseke : IMARES, 2015. 54 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C024/15).
@book{7ff93833138d4d3385a0148af2b71955,
title = "Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten",
abstract = "Projectbureau Zeeweringen verbetert de dijkbekledingen langs de Oosterschelde en Westerschelde. Daarbij kan helaas niet voorkomen worden dat kwetsbare schorren en slikken verstoord en deels vernietigd worden tijdens de dijkverbeteringswerkzaamheden. Het doel van deze studie was om na te gaan onder welke omstandigheden herstel en groei van schorvegetatie in dijkwerkstroken en pionierzones mogelijk is door het aanplanten van Engels Slijkgras (Spartina anglica) in zogenaamde kokosmatten. Het basiskokosmateriaal fungeert als substraat en bescherming tegen erosie voor de jonge planten gedurende de eerste groeiperiode totdat ze goed geworteld zijn in de bodem.",
keywords = "wetlands, kweldergronden, herstel, dijken, bekledingen, habitat vernietiging, natuurtechniek, oosterschelde, westerschelde, wetlands, salt marsh soils, rehabilitation, dykes, linings, habitat destruction, ecological engineering, eastern scheldt, western scheldt",
author = "M. Tangelder and {van Dalen}, J. and {van Ijzerloo}, L. and T. Ysebaert",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C024/15",

}

Tangelder, M, van Dalen, J, van Ijzerloo, L & Ysebaert, T 2015, Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C024/15, IMARES, Yerseke.

Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten. / Tangelder, M.; van Dalen, J.; van Ijzerloo, L.; Ysebaert, T.

Yerseke : IMARES, 2015. 54 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C024/15).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten

AU - Tangelder, M.

AU - van Dalen, J.

AU - van Ijzerloo, L.

AU - Ysebaert, T.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Projectbureau Zeeweringen verbetert de dijkbekledingen langs de Oosterschelde en Westerschelde. Daarbij kan helaas niet voorkomen worden dat kwetsbare schorren en slikken verstoord en deels vernietigd worden tijdens de dijkverbeteringswerkzaamheden. Het doel van deze studie was om na te gaan onder welke omstandigheden herstel en groei van schorvegetatie in dijkwerkstroken en pionierzones mogelijk is door het aanplanten van Engels Slijkgras (Spartina anglica) in zogenaamde kokosmatten. Het basiskokosmateriaal fungeert als substraat en bescherming tegen erosie voor de jonge planten gedurende de eerste groeiperiode totdat ze goed geworteld zijn in de bodem.

AB - Projectbureau Zeeweringen verbetert de dijkbekledingen langs de Oosterschelde en Westerschelde. Daarbij kan helaas niet voorkomen worden dat kwetsbare schorren en slikken verstoord en deels vernietigd worden tijdens de dijkverbeteringswerkzaamheden. Het doel van deze studie was om na te gaan onder welke omstandigheden herstel en groei van schorvegetatie in dijkwerkstroken en pionierzones mogelijk is door het aanplanten van Engels Slijkgras (Spartina anglica) in zogenaamde kokosmatten. Het basiskokosmateriaal fungeert als substraat en bescherming tegen erosie voor de jonge planten gedurende de eerste groeiperiode totdat ze goed geworteld zijn in de bodem.

KW - wetlands

KW - kweldergronden

KW - herstel

KW - dijken

KW - bekledingen

KW - habitat vernietiging

KW - natuurtechniek

KW - oosterschelde

KW - westerschelde

KW - wetlands

KW - salt marsh soils

KW - rehabilitation

KW - dykes

KW - linings

KW - habitat destruction

KW - ecological engineering

KW - eastern scheldt

KW - western scheldt

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten

PB - IMARES

CY - Yerseke

ER -

Tangelder M, van Dalen J, van Ijzerloo L, Ysebaert T. Schorherstel in de Ooster- en Westerschelde met gebruik van schorrenmatten. Yerseke: IMARES, 2015. 54 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C024/15).