Schelpdierwateronderzoek 2013

M. Poelman, M. van Hoek-van Nieuwenhuizen, A.C.M. van Gool

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In november en december 2013 is onderzoek verricht naar de schelpdierwaterkwaliteit in de Nederlandse kustwatergebieden. Doel hiervan is het vaststellen van de gehalten aan fecale coliformen, E. coli (aanvullend), zware metalen en gehalogeneerde organische stoffen in schelpdiervlees. Daarnaast zijn zintuiglijke waarnemingen op het schelpdiervlees en veldmetingen voor de verschillende parameters in het oppervlaktewater uitgevoerd. De monitoringdata is getoetst aan de bestaande normen. De monitoring heeft plaatsgevonden op 12 locaties in gebieden waar schelpdierproductie/visserij voorkomt, namelijk de Westerschelde, Grevelingen, Oosterschelde, Voordelta en de Waddenzee.
Original languageDutch
Place of PublicationYerseke
PublisherIMARES
Number of pages33
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C091/14

Keywords

  • shellfish
  • shellfish fisheries
  • water pollution
  • western scheldt
  • eastern scheldt
  • north sea
  • wadden sea
  • monitoring
  • voordelta

Cite this

Poelman, M., van Hoek-van Nieuwenhuizen, M., & van Gool, A. C. M. (2014). Schelpdierwateronderzoek 2013. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C091/14). Yerseke: IMARES.
Poelman, M. ; van Hoek-van Nieuwenhuizen, M. ; van Gool, A.C.M. / Schelpdierwateronderzoek 2013. Yerseke : IMARES, 2014. 33 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C091/14).
@book{672bfafe5f1a4e1c9a328f4c1da3d011,
title = "Schelpdierwateronderzoek 2013",
abstract = "In november en december 2013 is onderzoek verricht naar de schelpdierwaterkwaliteit in de Nederlandse kustwatergebieden. Doel hiervan is het vaststellen van de gehalten aan fecale coliformen, E. coli (aanvullend), zware metalen en gehalogeneerde organische stoffen in schelpdiervlees. Daarnaast zijn zintuiglijke waarnemingen op het schelpdiervlees en veldmetingen voor de verschillende parameters in het oppervlaktewater uitgevoerd. De monitoringdata is getoetst aan de bestaande normen. De monitoring heeft plaatsgevonden op 12 locaties in gebieden waar schelpdierproductie/visserij voorkomt, namelijk de Westerschelde, Grevelingen, Oosterschelde, Voordelta en de Waddenzee.",
keywords = "schaaldieren, schaal- en schelpdierenvisserij, waterverontreiniging, westerschelde, oosterschelde, noordzee, waddenzee, monitoring, voordelta, shellfish, shellfish fisheries, water pollution, western scheldt, eastern scheldt, north sea, wadden sea, monitoring, voordelta",
author = "M. Poelman and {van Hoek-van Nieuwenhuizen}, M. and {van Gool}, A.C.M.",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C091/14",

}

Poelman, M, van Hoek-van Nieuwenhuizen, M & van Gool, ACM 2014, Schelpdierwateronderzoek 2013. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C091/14, IMARES, Yerseke.

Schelpdierwateronderzoek 2013. / Poelman, M.; van Hoek-van Nieuwenhuizen, M.; van Gool, A.C.M.

Yerseke : IMARES, 2014. 33 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C091/14).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Schelpdierwateronderzoek 2013

AU - Poelman, M.

AU - van Hoek-van Nieuwenhuizen, M.

AU - van Gool, A.C.M.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In november en december 2013 is onderzoek verricht naar de schelpdierwaterkwaliteit in de Nederlandse kustwatergebieden. Doel hiervan is het vaststellen van de gehalten aan fecale coliformen, E. coli (aanvullend), zware metalen en gehalogeneerde organische stoffen in schelpdiervlees. Daarnaast zijn zintuiglijke waarnemingen op het schelpdiervlees en veldmetingen voor de verschillende parameters in het oppervlaktewater uitgevoerd. De monitoringdata is getoetst aan de bestaande normen. De monitoring heeft plaatsgevonden op 12 locaties in gebieden waar schelpdierproductie/visserij voorkomt, namelijk de Westerschelde, Grevelingen, Oosterschelde, Voordelta en de Waddenzee.

AB - In november en december 2013 is onderzoek verricht naar de schelpdierwaterkwaliteit in de Nederlandse kustwatergebieden. Doel hiervan is het vaststellen van de gehalten aan fecale coliformen, E. coli (aanvullend), zware metalen en gehalogeneerde organische stoffen in schelpdiervlees. Daarnaast zijn zintuiglijke waarnemingen op het schelpdiervlees en veldmetingen voor de verschillende parameters in het oppervlaktewater uitgevoerd. De monitoringdata is getoetst aan de bestaande normen. De monitoring heeft plaatsgevonden op 12 locaties in gebieden waar schelpdierproductie/visserij voorkomt, namelijk de Westerschelde, Grevelingen, Oosterschelde, Voordelta en de Waddenzee.

KW - schaaldieren

KW - schaal- en schelpdierenvisserij

KW - waterverontreiniging

KW - westerschelde

KW - oosterschelde

KW - noordzee

KW - waddenzee

KW - monitoring

KW - voordelta

KW - shellfish

KW - shellfish fisheries

KW - water pollution

KW - western scheldt

KW - eastern scheldt

KW - north sea

KW - wadden sea

KW - monitoring

KW - voordelta

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Schelpdierwateronderzoek 2013

PB - IMARES

CY - Yerseke

ER -

Poelman M, van Hoek-van Nieuwenhuizen M, van Gool ACM. Schelpdierwateronderzoek 2013. Yerseke: IMARES, 2014. 33 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C091/14).