Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw

H.A.B. van der Meulen, C.J.A.M. de Bont, H.J. Agricola, P.L.M. van Horne, R. Hoste, A. van der Knijff, F.R. Leenstra, R.W. van der Meer, A. de Smet

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Deze studie gaat in op het proces van schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Het thema wordt behandeld aan de hand van enkele vragen: Wat kan er onder schaalvergroting worden verstaan? Wat zijn de drijvende krachten ervoor? Wat zijn de effecten ervan in de bedrijfstak en voor de omgeving? Naast de economische effecten gaat het ook om de gevolgen voor onder meer milieu, landschap en dierwelzijn en diergezondheid. Deze effecten van schaalvergroting zijn nader geanalyseerd voor vier agrarische bedrijfstakken, namelijk de melkveehouderij, de glastuinbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.
LanguageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherLEI, onderdeel van Wageningen UR
Number of pages238
ISBN (Print)9789086154920
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameRapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap
PublisherLEI, onderdeel van Wageningen UR

Keywords

  • large farms
  • agricultural sector
  • future
  • greenhouse horticulture
  • dairy farming
  • poultry farming
  • pig farming
  • netherlands

Cite this

van der Meulen, H. A. B., de Bont, C. J. A. M., Agricola, H. J., van Horne, P. L. M., Hoste, R., van der Knijff, A., ... de Smet, A. (2010). Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw. (Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap). Den Haag: LEI, onderdeel van Wageningen UR.
van der Meulen, H.A.B. ; de Bont, C.J.A.M. ; Agricola, H.J. ; van Horne, P.L.M. ; Hoste, R. ; van der Knijff, A. ; Leenstra, F.R. ; van der Meer, R.W. ; de Smet, A. / Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw. Den Haag : LEI, onderdeel van Wageningen UR, 2010. 238 p. (Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap).
@book{1a08336647bc49b0bc3dec9ab7186bd2,
title = "Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw",
abstract = "Deze studie gaat in op het proces van schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Het thema wordt behandeld aan de hand van enkele vragen: Wat kan er onder schaalvergroting worden verstaan? Wat zijn de drijvende krachten ervoor? Wat zijn de effecten ervan in de bedrijfstak en voor de omgeving? Naast de economische effecten gaat het ook om de gevolgen voor onder meer milieu, landschap en dierwelzijn en diergezondheid. Deze effecten van schaalvergroting zijn nader geanalyseerd voor vier agrarische bedrijfstakken, namelijk de melkveehouderij, de glastuinbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.",
keywords = "grote landbouwbedrijven, landbouwsector, toekomst, glastuinbouw, melkveehouderij, pluimveehouderij, varkenshouderij, nederland, large farms, agricultural sector, future, greenhouse horticulture, dairy farming, poultry farming, pig farming, netherlands",
author = "{van der Meulen}, H.A.B. and {de Bont}, C.J.A.M. and H.J. Agricola and {van Horne}, P.L.M. and R. Hoste and {van der Knijff}, A. and F.R. Leenstra and {van der Meer}, R.W. and {de Smet}, A.",
year = "2010",
language = "Dutch",
isbn = "9789086154920",
series = "Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap",
publisher = "LEI, onderdeel van Wageningen UR",

}

van der Meulen, HAB, de Bont, CJAM, Agricola, HJ, van Horne, PLM, Hoste, R, van der Knijff, A, Leenstra, FR, van der Meer, RW & de Smet, A 2010, Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw. Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap, LEI, onderdeel van Wageningen UR, Den Haag.

Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw. / van der Meulen, H.A.B.; de Bont, C.J.A.M.; Agricola, H.J.; van Horne, P.L.M.; Hoste, R.; van der Knijff, A.; Leenstra, F.R.; van der Meer, R.W.; de Smet, A.

Den Haag : LEI, onderdeel van Wageningen UR, 2010. 238 p. (Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw

AU - van der Meulen, H.A.B.

AU - de Bont, C.J.A.M.

AU - Agricola, H.J.

AU - van Horne, P.L.M.

AU - Hoste, R.

AU - van der Knijff, A.

AU - Leenstra, F.R.

AU - van der Meer, R.W.

AU - de Smet, A.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Deze studie gaat in op het proces van schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Het thema wordt behandeld aan de hand van enkele vragen: Wat kan er onder schaalvergroting worden verstaan? Wat zijn de drijvende krachten ervoor? Wat zijn de effecten ervan in de bedrijfstak en voor de omgeving? Naast de economische effecten gaat het ook om de gevolgen voor onder meer milieu, landschap en dierwelzijn en diergezondheid. Deze effecten van schaalvergroting zijn nader geanalyseerd voor vier agrarische bedrijfstakken, namelijk de melkveehouderij, de glastuinbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.

AB - Deze studie gaat in op het proces van schaalvergroting in de land- en tuinbouw. Het thema wordt behandeld aan de hand van enkele vragen: Wat kan er onder schaalvergroting worden verstaan? Wat zijn de drijvende krachten ervoor? Wat zijn de effecten ervan in de bedrijfstak en voor de omgeving? Naast de economische effecten gaat het ook om de gevolgen voor onder meer milieu, landschap en dierwelzijn en diergezondheid. Deze effecten van schaalvergroting zijn nader geanalyseerd voor vier agrarische bedrijfstakken, namelijk de melkveehouderij, de glastuinbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.

KW - grote landbouwbedrijven

KW - landbouwsector

KW - toekomst

KW - glastuinbouw

KW - melkveehouderij

KW - pluimveehouderij

KW - varkenshouderij

KW - nederland

KW - large farms

KW - agricultural sector

KW - future

KW - greenhouse horticulture

KW - dairy farming

KW - poultry farming

KW - pig farming

KW - netherlands

M3 - Report

SN - 9789086154920

T3 - Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap

BT - Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw

PB - LEI, onderdeel van Wageningen UR

CY - Den Haag

ER -

van der Meulen HAB, de Bont CJAM, Agricola HJ, van Horne PLM, Hoste R, van der Knijff A et al. Schaalvergroting in de land- en tuinbouw; Effecten bij veehouderij en glastuinbouw. Den Haag: LEI, onderdeel van Wageningen UR, 2010. 238 p. (Rapport / LEI : Onderzoeksveld Sector & ondernemerschap).