Ruimtelijke analyse van het stadsklimaat in Rotterdam

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om een inzicht te verkrijgen in de opwarming van stedelijk gebied zijn ruimtelijk veel metingen nodig. Een mobiel meetplatform werd toegepast om langs verschillende trajecten de hitte overdag en ’s nachts in kaart te brengen. Belangrijkste resultaten uit de eerste verkenningen laten zien dat Rotterdam ’s nachts een aanzienlijk stedelijk hitte-eiland effect ontwikkelt gedurende zonnige dagen met weinig wind (verschil luchttemperatuur en buitengebied >7 °C). Overdag was het verschil in luchttemperatuur veel minder groot. ’s Ochtends werden zelfs lagere luchttemperaturen gemeten dan in het buitengebied. In de middag bleef de opwarming beperkt tot 2 °C en met name groene wijken blijven dan koeler. Opvallend was dat tijdens het warmste moment van de dag een park zelfs 2 °C koeler bleek dan het buitengebied. De koelste wijken waren de wat oudere laagbouwwijken met veel groen (zoals Kralingen).
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR
Number of pages22
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • heat stress
  • urban environment
  • temperature
  • residential areas
  • inventories
  • rotterdam

Cite this

@book{b687e440bd4240088de9511ee097e775,
title = "Ruimtelijke analyse van het stadsklimaat in Rotterdam",
abstract = "Om een inzicht te verkrijgen in de opwarming van stedelijk gebied zijn ruimtelijk veel metingen nodig. Een mobiel meetplatform werd toegepast om langs verschillende trajecten de hitte overdag en ’s nachts in kaart te brengen. Belangrijkste resultaten uit de eerste verkenningen laten zien dat Rotterdam ’s nachts een aanzienlijk stedelijk hitte-eiland effect ontwikkelt gedurende zonnige dagen met weinig wind (verschil luchttemperatuur en buitengebied >7 °C). Overdag was het verschil in luchttemperatuur veel minder groot. ’s Ochtends werden zelfs lagere luchttemperaturen gemeten dan in het buitengebied. In de middag bleef de opwarming beperkt tot 2 °C en met name groene wijken blijven dan koeler. Opvallend was dat tijdens het warmste moment van de dag een park zelfs 2 °C koeler bleek dan het buitengebied. De koelste wijken waren de wat oudere laagbouwwijken met veel groen (zoals Kralingen).",
keywords = "warmtestress, stadsomgeving, temperatuur, woonwijken, inventarisaties, rotterdam, heat stress, urban environment, temperature, residential areas, inventories, rotterdam",
author = "B.G. Heusinkveld and {van Hove}, B. and C.M.J. Jacobs",
year = "2011",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen UR",

}

Ruimtelijke analyse van het stadsklimaat in Rotterdam. / Heusinkveld, B.G.; van Hove, B.; Jacobs, C.M.J.

Wageningen : Wageningen UR, 2011. 22 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ruimtelijke analyse van het stadsklimaat in Rotterdam

AU - Heusinkveld, B.G.

AU - van Hove, B.

AU - Jacobs, C.M.J.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Om een inzicht te verkrijgen in de opwarming van stedelijk gebied zijn ruimtelijk veel metingen nodig. Een mobiel meetplatform werd toegepast om langs verschillende trajecten de hitte overdag en ’s nachts in kaart te brengen. Belangrijkste resultaten uit de eerste verkenningen laten zien dat Rotterdam ’s nachts een aanzienlijk stedelijk hitte-eiland effect ontwikkelt gedurende zonnige dagen met weinig wind (verschil luchttemperatuur en buitengebied >7 °C). Overdag was het verschil in luchttemperatuur veel minder groot. ’s Ochtends werden zelfs lagere luchttemperaturen gemeten dan in het buitengebied. In de middag bleef de opwarming beperkt tot 2 °C en met name groene wijken blijven dan koeler. Opvallend was dat tijdens het warmste moment van de dag een park zelfs 2 °C koeler bleek dan het buitengebied. De koelste wijken waren de wat oudere laagbouwwijken met veel groen (zoals Kralingen).

AB - Om een inzicht te verkrijgen in de opwarming van stedelijk gebied zijn ruimtelijk veel metingen nodig. Een mobiel meetplatform werd toegepast om langs verschillende trajecten de hitte overdag en ’s nachts in kaart te brengen. Belangrijkste resultaten uit de eerste verkenningen laten zien dat Rotterdam ’s nachts een aanzienlijk stedelijk hitte-eiland effect ontwikkelt gedurende zonnige dagen met weinig wind (verschil luchttemperatuur en buitengebied >7 °C). Overdag was het verschil in luchttemperatuur veel minder groot. ’s Ochtends werden zelfs lagere luchttemperaturen gemeten dan in het buitengebied. In de middag bleef de opwarming beperkt tot 2 °C en met name groene wijken blijven dan koeler. Opvallend was dat tijdens het warmste moment van de dag een park zelfs 2 °C koeler bleek dan het buitengebied. De koelste wijken waren de wat oudere laagbouwwijken met veel groen (zoals Kralingen).

KW - warmtestress

KW - stadsomgeving

KW - temperatuur

KW - woonwijken

KW - inventarisaties

KW - rotterdam

KW - heat stress

KW - urban environment

KW - temperature

KW - residential areas

KW - inventories

KW - rotterdam

M3 - Report

BT - Ruimtelijke analyse van het stadsklimaat in Rotterdam

PB - Wageningen UR

CY - Wageningen

ER -