Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart

J.J.H. van den Akker, F. de Vries, G.D. Vermeulen, M.J.D. Hack-ten Broeke, T. Schouten

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In Nederland en op Europees niveau wordt ondergrondverdichting als een serieuze bodembedreiging gezien. Gebruik makend van het Bodemkundig Informatiesysteem BIS en het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN) is met het bodem-verdichtingsmodel SOCOMO bepaald of de gebruikelijke wiellasten bij dat landgebruik de sterkte van de ondergrond in natte of vochtige omstandigheden overschrijden. Vervolgens is aan de hand van de bodemeigenschappen en de grondwatertrappen bepaald of de ondergrond extra gevoelig is voor verdichting of dat natuurlijk herstel door bijvoorbeeld droogtekrimp mogelijk is. Sterkte, landgebruik en bodemeigenschappen bepalen zo samen het risico op ondergrondverdichting. Dit heeft geresulteerd in kaarten waarop het risico op ondergrondverdichting is aangegeven. De meeste gronden in Nederland blijken een matig tot zeer groot risico op ondergrondverdichting te hebben.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages81
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2409
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • soil compaction
  • soil quality
  • soil structure
  • soil water
  • soil strength
  • land use
  • models

Cite this

van den Akker, J. J. H., de Vries, F., Vermeulen, G. D., Hack-ten Broeke, M. J. D., & Schouten, T. (2013). Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart. (Alterra-rapport; No. 2409). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
van den Akker, J.J.H. ; de Vries, F. ; Vermeulen, G.D. ; Hack-ten Broeke, M.J.D. ; Schouten, T. / Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2013. 81 p. (Alterra-rapport; 2409).
@book{2381e0bfaed144248591026091d5b2e1,
title = "Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart",
abstract = "In Nederland en op Europees niveau wordt ondergrondverdichting als een serieuze bodembedreiging gezien. Gebruik makend van het Bodemkundig Informatiesysteem BIS en het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN) is met het bodem-verdichtingsmodel SOCOMO bepaald of de gebruikelijke wiellasten bij dat landgebruik de sterkte van de ondergrond in natte of vochtige omstandigheden overschrijden. Vervolgens is aan de hand van de bodemeigenschappen en de grondwatertrappen bepaald of de ondergrond extra gevoelig is voor verdichting of dat natuurlijk herstel door bijvoorbeeld droogtekrimp mogelijk is. Sterkte, landgebruik en bodemeigenschappen bepalen zo samen het risico op ondergrondverdichting. Dit heeft geresulteerd in kaarten waarop het risico op ondergrondverdichting is aangegeven. De meeste gronden in Nederland blijken een matig tot zeer groot risico op ondergrondverdichting te hebben.",
keywords = "bodemverdichting, bodemkwaliteit, bodemstructuur, bodemwater, bodemsterkte, landgebruik, modellen, soil compaction, soil quality, soil structure, soil water, soil strength, land use, models",
author = "{van den Akker}, J.J.H. and {de Vries}, F. and G.D. Vermeulen and {Hack-ten Broeke}, M.J.D. and T. Schouten",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2409",

}

van den Akker, JJH, de Vries, F, Vermeulen, GD, Hack-ten Broeke, MJD & Schouten, T 2013, Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart. Alterra-rapport, no. 2409, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart. / van den Akker, J.J.H.; de Vries, F.; Vermeulen, G.D.; Hack-ten Broeke, M.J.D.; Schouten, T.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2013. 81 p. (Alterra-rapport; No. 2409).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart

AU - van den Akker, J.J.H.

AU - de Vries, F.

AU - Vermeulen, G.D.

AU - Hack-ten Broeke, M.J.D.

AU - Schouten, T.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In Nederland en op Europees niveau wordt ondergrondverdichting als een serieuze bodembedreiging gezien. Gebruik makend van het Bodemkundig Informatiesysteem BIS en het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN) is met het bodem-verdichtingsmodel SOCOMO bepaald of de gebruikelijke wiellasten bij dat landgebruik de sterkte van de ondergrond in natte of vochtige omstandigheden overschrijden. Vervolgens is aan de hand van de bodemeigenschappen en de grondwatertrappen bepaald of de ondergrond extra gevoelig is voor verdichting of dat natuurlijk herstel door bijvoorbeeld droogtekrimp mogelijk is. Sterkte, landgebruik en bodemeigenschappen bepalen zo samen het risico op ondergrondverdichting. Dit heeft geresulteerd in kaarten waarop het risico op ondergrondverdichting is aangegeven. De meeste gronden in Nederland blijken een matig tot zeer groot risico op ondergrondverdichting te hebben.

AB - In Nederland en op Europees niveau wordt ondergrondverdichting als een serieuze bodembedreiging gezien. Gebruik makend van het Bodemkundig Informatiesysteem BIS en het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN) is met het bodem-verdichtingsmodel SOCOMO bepaald of de gebruikelijke wiellasten bij dat landgebruik de sterkte van de ondergrond in natte of vochtige omstandigheden overschrijden. Vervolgens is aan de hand van de bodemeigenschappen en de grondwatertrappen bepaald of de ondergrond extra gevoelig is voor verdichting of dat natuurlijk herstel door bijvoorbeeld droogtekrimp mogelijk is. Sterkte, landgebruik en bodemeigenschappen bepalen zo samen het risico op ondergrondverdichting. Dit heeft geresulteerd in kaarten waarop het risico op ondergrondverdichting is aangegeven. De meeste gronden in Nederland blijken een matig tot zeer groot risico op ondergrondverdichting te hebben.

KW - bodemverdichting

KW - bodemkwaliteit

KW - bodemstructuur

KW - bodemwater

KW - bodemsterkte

KW - landgebruik

KW - modellen

KW - soil compaction

KW - soil quality

KW - soil structure

KW - soil water

KW - soil strength

KW - land use

KW - models

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

van den Akker JJH, de Vries F, Vermeulen GD, Hack-ten Broeke MJD, Schouten T. Risico op ondergrondverdichting in het landelijk gebied kaart. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2013. 81 p. (Alterra-rapport; 2409).