Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst

J.C.A.M. Bervaes, W. Kuindersma, J. Onderstal

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In de Eerste Nota voor de Ruimtelijke Ordening werd het instellen van bufferstroken of bufferzones tussen stadsagglomeraties in de Randstad aangekondigd met als doel de openheid daartussen te handhaven. Bereikbaarheid van het buitengebied voor recreatie was ook een belangrijk motief. Strategische grondaankopen hoorden erbij. Later groeide het besef in deze bufferzones ook nutsfuncties te realiseren om de kwaliteit te vergroten, zoals bos, natuur, recreatiegebieden en bedrijfsvergroting van landbouwbedrijven met het oog op het landschapsbehoud. Veel gronden werden aangekocht door BBL. Herinrichting vindt plaats in landinrichtingsprojecten en strategische groenprojecten. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt aangekondigd het fenomeen bufferzoneop te heffen en om te vormen naar regionale parken. Daarom moet de balans opgemaakt worden. De geschiedenis van de rijksbufferzones, de huidige stand van zaken en een inschatting van de consequenties van de beleidswijziging zijn in beeld en in kaart gebracht.
LanguageDutch
Place of PublicationDen Haag [etc.]
Publisher[Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.]
Number of pages94
ISBN (Print)9789077167120
Publication statusPublished - 2002

Keywords

 • regional parks
 • open spaces
 • landscaping
 • landscape conservation
 • national planning
 • land use planning
 • urban planning
 • regional planning
 • government policy
 • netherlands
 • buffer zones

Cite this

Bervaes, J. C. A. M., Kuindersma, W., & Onderstal, J. (2002). Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst. Den Haag [etc.]: [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.].
Bervaes, J.C.A.M. ; Kuindersma, W. ; Onderstal, J. / Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst. Den Haag [etc.] : [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.], 2002. 94 p.
@book{2332394101734a32bc5d12ec62be69f9,
title = "Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst",
abstract = "In de Eerste Nota voor de Ruimtelijke Ordening werd het instellen van bufferstroken of bufferzones tussen stadsagglomeraties in de Randstad aangekondigd met als doel de openheid daartussen te handhaven. Bereikbaarheid van het buitengebied voor recreatie was ook een belangrijk motief. Strategische grondaankopen hoorden erbij. Later groeide het besef in deze bufferzones ook nutsfuncties te realiseren om de kwaliteit te vergroten, zoals bos, natuur, recreatiegebieden en bedrijfsvergroting van landbouwbedrijven met het oog op het landschapsbehoud. Veel gronden werden aangekocht door BBL. Herinrichting vindt plaats in landinrichtingsprojecten en strategische groenprojecten. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt aangekondigd het fenomeen bufferzoneop te heffen en om te vormen naar regionale parken. Daarom moet de balans opgemaakt worden. De geschiedenis van de rijksbufferzones, de huidige stand van zaken en een inschatting van de consequenties van de beleidswijziging zijn in beeld en in kaart gebracht.",
keywords = "regionale parken, open ruimten, landschapsbouw, landschapsbescherming, nationale planning, landgebruiksplanning, stedelijke planning, regionale planning, overheidsbeleid, nederland, bufferzones, bufferzone, landinrichting, planologie, recreatie, ruimtelijke ordening, verstedelijking, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Randstad, regional parks, open spaces, landscaping, landscape conservation, national planning, land use planning, urban planning, regional planning, government policy, netherlands, buffer zones",
author = "J.C.A.M. Bervaes and W. Kuindersma and J. Onderstal",
year = "2002",
language = "Dutch",
isbn = "9789077167120",
publisher = "[Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.]",

}

Bervaes, JCAM, Kuindersma, W & Onderstal, J 2002, Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst. [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.], Den Haag [etc.].

Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst. / Bervaes, J.C.A.M.; Kuindersma, W.; Onderstal, J.

Den Haag [etc.] : [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.], 2002. 94 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst

AU - Bervaes, J.C.A.M.

AU - Kuindersma, W.

AU - Onderstal, J.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - In de Eerste Nota voor de Ruimtelijke Ordening werd het instellen van bufferstroken of bufferzones tussen stadsagglomeraties in de Randstad aangekondigd met als doel de openheid daartussen te handhaven. Bereikbaarheid van het buitengebied voor recreatie was ook een belangrijk motief. Strategische grondaankopen hoorden erbij. Later groeide het besef in deze bufferzones ook nutsfuncties te realiseren om de kwaliteit te vergroten, zoals bos, natuur, recreatiegebieden en bedrijfsvergroting van landbouwbedrijven met het oog op het landschapsbehoud. Veel gronden werden aangekocht door BBL. Herinrichting vindt plaats in landinrichtingsprojecten en strategische groenprojecten. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt aangekondigd het fenomeen bufferzoneop te heffen en om te vormen naar regionale parken. Daarom moet de balans opgemaakt worden. De geschiedenis van de rijksbufferzones, de huidige stand van zaken en een inschatting van de consequenties van de beleidswijziging zijn in beeld en in kaart gebracht.

AB - In de Eerste Nota voor de Ruimtelijke Ordening werd het instellen van bufferstroken of bufferzones tussen stadsagglomeraties in de Randstad aangekondigd met als doel de openheid daartussen te handhaven. Bereikbaarheid van het buitengebied voor recreatie was ook een belangrijk motief. Strategische grondaankopen hoorden erbij. Later groeide het besef in deze bufferzones ook nutsfuncties te realiseren om de kwaliteit te vergroten, zoals bos, natuur, recreatiegebieden en bedrijfsvergroting van landbouwbedrijven met het oog op het landschapsbehoud. Veel gronden werden aangekocht door BBL. Herinrichting vindt plaats in landinrichtingsprojecten en strategische groenprojecten. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt aangekondigd het fenomeen bufferzoneop te heffen en om te vormen naar regionale parken. Daarom moet de balans opgemaakt worden. De geschiedenis van de rijksbufferzones, de huidige stand van zaken en een inschatting van de consequenties van de beleidswijziging zijn in beeld en in kaart gebracht.

KW - regionale parken

KW - open ruimten

KW - landschapsbouw

KW - landschapsbescherming

KW - nationale planning

KW - landgebruiksplanning

KW - stedelijke planning

KW - regionale planning

KW - overheidsbeleid

KW - nederland

KW - bufferzones

KW - bufferzone

KW - landinrichting

KW - planologie

KW - recreatie

KW - ruimtelijke ordening

KW - verstedelijking

KW - Utrecht

KW - Noord-Holland

KW - Zuid-Holland

KW - Limburg

KW - Randstad

KW - regional parks

KW - open spaces

KW - landscaping

KW - landscape conservation

KW - national planning

KW - land use planning

KW - urban planning

KW - regional planning

KW - government policy

KW - netherlands

KW - buffer zones

M3 - Report

SN - 9789077167120

BT - Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst

PB - [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.]

CY - Den Haag [etc.]

ER -

Bervaes JCAM, Kuindersma W, Onderstal J. Rijksbufferzones; verleden, heden en toekomst. Den Haag [etc.]: [Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Centrale Directie Communicatie] [etc.], 2002. 94 p.