Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De teelt van riet is één van de mogelijke alternatieven voor het huidige landgebruik en systeem van waterbeheer in de veenweidegebieden en kan helpen de bodemdaling te beperken. In deze haalbaarheidsstudie komen aan bod: de thema's water, bodem, broeikasgassen, natuurwaarden, maatschappelijke aspecten, en economische aspecten. Vervolgens komen de mogelijke functies aan bod: waterzuivering, waterberging, bodemdaling, buffering van natuur, oeverbescherming, biodiversiteit, biomassateelt en recreatie. De marktprijs van rietbiomassa is momenteel te laag om rietteelt rendabel te maken. Een betaling voor ecosysteemdiensten is nog niet genoeg ontwikkeld om daarmee een goede beloning voor o.a. waterzuiverinbg, klimaatadaptaie en bodemdaling te genereren.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde
Number of pages48
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / Plant Research International
PublisherPlant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde
No.544
ISSN (Print)1566-7790

Keywords

  • phragmites
  • land use
  • soil management
  • water treatment
  • biomass
  • ecosystem services
  • subsidence
  • peat grasslands
  • feasibility studies
  • utrecht

Cite this

Korevaar, H., & van der Werf, A. K. (2014). Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden. (Rapport / Plant Research International; No. 544). Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde.
Korevaar, H. ; van der Werf, A.K. / Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden. Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2014. 48 p. (Rapport / Plant Research International; 544).
@book{6ac2c3cc9fe7487aa321dac83b73621e,
title = "Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden",
abstract = "De teelt van riet is {\'e}{\'e}n van de mogelijke alternatieven voor het huidige landgebruik en systeem van waterbeheer in de veenweidegebieden en kan helpen de bodemdaling te beperken. In deze haalbaarheidsstudie komen aan bod: de thema's water, bodem, broeikasgassen, natuurwaarden, maatschappelijke aspecten, en economische aspecten. Vervolgens komen de mogelijke functies aan bod: waterzuivering, waterberging, bodemdaling, buffering van natuur, oeverbescherming, biodiversiteit, biomassateelt en recreatie. De marktprijs van rietbiomassa is momenteel te laag om rietteelt rendabel te maken. Een betaling voor ecosysteemdiensten is nog niet genoeg ontwikkeld om daarmee een goede beloning voor o.a. waterzuiverinbg, klimaatadaptaie en bodemdaling te genereren.",
keywords = "phragmites, landgebruik, bodembeheer, waterzuivering, biomassa, ecosysteemdiensten, bodemdaling, veenweiden, haalbaarheidsstudies, utrecht, phragmites, land use, soil management, water treatment, biomass, ecosystem services, subsidence, peat grasslands, feasibility studies, utrecht",
author = "H. Korevaar and {van der Werf}, A.K.",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde",
number = "544",

}

Korevaar, H & van der Werf, AK 2014, Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden. Rapport / Plant Research International, no. 544, Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, Wageningen.

Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden. / Korevaar, H.; van der Werf, A.K.

Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2014. 48 p. (Rapport / Plant Research International; No. 544).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden

AU - Korevaar, H.

AU - van der Werf, A.K.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - De teelt van riet is één van de mogelijke alternatieven voor het huidige landgebruik en systeem van waterbeheer in de veenweidegebieden en kan helpen de bodemdaling te beperken. In deze haalbaarheidsstudie komen aan bod: de thema's water, bodem, broeikasgassen, natuurwaarden, maatschappelijke aspecten, en economische aspecten. Vervolgens komen de mogelijke functies aan bod: waterzuivering, waterberging, bodemdaling, buffering van natuur, oeverbescherming, biodiversiteit, biomassateelt en recreatie. De marktprijs van rietbiomassa is momenteel te laag om rietteelt rendabel te maken. Een betaling voor ecosysteemdiensten is nog niet genoeg ontwikkeld om daarmee een goede beloning voor o.a. waterzuiverinbg, klimaatadaptaie en bodemdaling te genereren.

AB - De teelt van riet is één van de mogelijke alternatieven voor het huidige landgebruik en systeem van waterbeheer in de veenweidegebieden en kan helpen de bodemdaling te beperken. In deze haalbaarheidsstudie komen aan bod: de thema's water, bodem, broeikasgassen, natuurwaarden, maatschappelijke aspecten, en economische aspecten. Vervolgens komen de mogelijke functies aan bod: waterzuivering, waterberging, bodemdaling, buffering van natuur, oeverbescherming, biodiversiteit, biomassateelt en recreatie. De marktprijs van rietbiomassa is momenteel te laag om rietteelt rendabel te maken. Een betaling voor ecosysteemdiensten is nog niet genoeg ontwikkeld om daarmee een goede beloning voor o.a. waterzuiverinbg, klimaatadaptaie en bodemdaling te genereren.

KW - phragmites

KW - landgebruik

KW - bodembeheer

KW - waterzuivering

KW - biomassa

KW - ecosysteemdiensten

KW - bodemdaling

KW - veenweiden

KW - haalbaarheidsstudies

KW - utrecht

KW - phragmites

KW - land use

KW - soil management

KW - water treatment

KW - biomass

KW - ecosystem services

KW - subsidence

KW - peat grasslands

KW - feasibility studies

KW - utrecht

M3 - Report

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden

PB - Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde

CY - Wageningen

ER -

Korevaar H, van der Werf AK. Rietteelt als mogelijke bouwsteen voor een duurzaam water- en bodembeheer in natte veengebieden. Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2014. 48 p. (Rapport / Plant Research International; 544).