Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het Landelijk Meetnet Flora (LMF) is een landelijk meetnet van ca. 11.000 permanente kwadraten (pq’s) die met intervallen van enkele jaren worden opgenomen. Een van de doelen van het LMF is het signaleren van landelijke veranderingen in milieucondities, vooral verzuring, vermesting en verdroging. Om deze milieucondities betrouwbaarder te kunnen schatten uit vegetatieopnamen is op een subset van 145 LMF-punten de bodem bemonsterd en geanalyseerd. Op een deel van de punten is ook de mineralisatie bepaald door middel van incubatie. Tevens zijn de ozonconcentratie en de N-depositie geschat op grond van landelijke meetnetten. Uit een statistische analyse van de relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie blijkt dat de pH van de bodem zeer bepalend is voor de vegetatie. Ook is er een duidelijk effect van zeewater te herkennen.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages54
Publication statusPublished - 2008

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.111

Keywords

  • vegetation
  • flora
  • monitoring
  • soil
  • atmosphere
  • environmental factors
  • netherlands

Cite this

van Dobben, H. F., & Wegman, R. M. A. (2008). Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF). (WOt-werkdocument; No. 111). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
van Dobben, H.F. ; Wegman, R.M.A. / Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF). Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2008. 54 p. (WOt-werkdocument; 111).
@book{a5a2131086cf4168b1a957e4595c88db,
title = "Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF)",
abstract = "Het Landelijk Meetnet Flora (LMF) is een landelijk meetnet van ca. 11.000 permanente kwadraten (pq’s) die met intervallen van enkele jaren worden opgenomen. Een van de doelen van het LMF is het signaleren van landelijke veranderingen in milieucondities, vooral verzuring, vermesting en verdroging. Om deze milieucondities betrouwbaarder te kunnen schatten uit vegetatieopnamen is op een subset van 145 LMF-punten de bodem bemonsterd en geanalyseerd. Op een deel van de punten is ook de mineralisatie bepaald door middel van incubatie. Tevens zijn de ozonconcentratie en de N-depositie geschat op grond van landelijke meetnetten. Uit een statistische analyse van de relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie blijkt dat de pH van de bodem zeer bepalend is voor de vegetatie. Ook is er een duidelijk effect van zeewater te herkennen.",
keywords = "vegetatie, flora, monitoring, bodem, atmosfeer, milieufactoren, nederland, vegetation, flora, monitoring, soil, atmosphere, environmental factors, netherlands",
author = "{van Dobben}, H.F. and R.M.A. Wegman",
note = "Project WOT-04-002-231921-01",
year = "2008",
language = "Dutch",
series = "WOt-werkdocument",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "111",

}

van Dobben, HF & Wegman, RMA 2008, Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF). WOt-werkdocument, no. 111, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF). / van Dobben, H.F.; Wegman, R.M.A.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2008. 54 p. (WOt-werkdocument; No. 111).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF)

AU - van Dobben, H.F.

AU - Wegman, R.M.A.

N1 - Project WOT-04-002-231921-01

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Het Landelijk Meetnet Flora (LMF) is een landelijk meetnet van ca. 11.000 permanente kwadraten (pq’s) die met intervallen van enkele jaren worden opgenomen. Een van de doelen van het LMF is het signaleren van landelijke veranderingen in milieucondities, vooral verzuring, vermesting en verdroging. Om deze milieucondities betrouwbaarder te kunnen schatten uit vegetatieopnamen is op een subset van 145 LMF-punten de bodem bemonsterd en geanalyseerd. Op een deel van de punten is ook de mineralisatie bepaald door middel van incubatie. Tevens zijn de ozonconcentratie en de N-depositie geschat op grond van landelijke meetnetten. Uit een statistische analyse van de relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie blijkt dat de pH van de bodem zeer bepalend is voor de vegetatie. Ook is er een duidelijk effect van zeewater te herkennen.

AB - Het Landelijk Meetnet Flora (LMF) is een landelijk meetnet van ca. 11.000 permanente kwadraten (pq’s) die met intervallen van enkele jaren worden opgenomen. Een van de doelen van het LMF is het signaleren van landelijke veranderingen in milieucondities, vooral verzuring, vermesting en verdroging. Om deze milieucondities betrouwbaarder te kunnen schatten uit vegetatieopnamen is op een subset van 145 LMF-punten de bodem bemonsterd en geanalyseerd. Op een deel van de punten is ook de mineralisatie bepaald door middel van incubatie. Tevens zijn de ozonconcentratie en de N-depositie geschat op grond van landelijke meetnetten. Uit een statistische analyse van de relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie blijkt dat de pH van de bodem zeer bepalend is voor de vegetatie. Ook is er een duidelijk effect van zeewater te herkennen.

KW - vegetatie

KW - flora

KW - monitoring

KW - bodem

KW - atmosfeer

KW - milieufactoren

KW - nederland

KW - vegetation

KW - flora

KW - monitoring

KW - soil

KW - atmosphere

KW - environmental factors

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - WOt-werkdocument

BT - Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF)

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

van Dobben HF, Wegman RMA. Relatie tussen bodem, atmosfeer en vegetatie in het Landelijk Meetnet Flora (LMF). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2008. 54 p. (WOt-werkdocument; 111).