Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland

W. van Dijk, A.J. de Buck, J.C. van Middelkoop, H. van Reuler, A.L. Smit

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Een aanzienlijk deel van het nationale fosforoverschot in Nederland accumuleert in landbouwbodems. Dit vormt een verhoogd risico van uit- en afspoeling naar het grond- en oppervlaktewater. Om de accumulatie te verminderen worden via het mestbeleid steeds strengere normen gesteld aan de fosforbemesting op landbouwland. Hierdoor stijgt de hoeveelheid niet op landbouwgrond plaatsbare mestfosfor in Nederland. Om regionale aspecten goed in kaart te kunnen brengen is Nederland voor deze studie opgedeeld in de 14 landbouwregio’s, zoals deze worden onderscheiden door LEI/CBS. Per regio wordt de fosforproductie en de hoeveelheid plaatsbare fosfor op bouwland en grasland berekend.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherPPO AGV
Number of pages38
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NamePPO rapport
PublisherWageningen UR - PPO agv
No.608

Keywords

  • manure treatment
  • manure policy
  • manure surpluses
  • phosphates
  • agricultural statistics
  • acreage
  • agricultural regions

Cite this

van Dijk, W., de Buck, A. J., van Middelkoop, J. C., van Reuler, H., & Smit, A. L. (2014). Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland. (PPO rapport; No. 608). Lelystad: PPO AGV.
van Dijk, W. ; de Buck, A.J. ; van Middelkoop, J.C. ; van Reuler, H. ; Smit, A.L. / Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland. Lelystad : PPO AGV, 2014. 38 p. (PPO rapport; 608).
@book{f41dd9d6f9ae4acdafcb085acdf9f516,
title = "Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland",
abstract = "Een aanzienlijk deel van het nationale fosforoverschot in Nederland accumuleert in landbouwbodems. Dit vormt een verhoogd risico van uit- en afspoeling naar het grond- en oppervlaktewater. Om de accumulatie te verminderen worden via het mestbeleid steeds strengere normen gesteld aan de fosforbemesting op landbouwland. Hierdoor stijgt de hoeveelheid niet op landbouwgrond plaatsbare mestfosfor in Nederland. Om regionale aspecten goed in kaart te kunnen brengen is Nederland voor deze studie opgedeeld in de 14 landbouwregio’s, zoals deze worden onderscheiden door LEI/CBS. Per regio wordt de fosforproductie en de hoeveelheid plaatsbare fosfor op bouwland en grasland berekend.",
keywords = "mestverwerking, mestbeleid, mestoverschotten, fosfaten, landbouwstatistieken, oppervlakte (areaal), landbouwregio's, manure treatment, manure policy, manure surpluses, phosphates, agricultural statistics, acreage, agricultural regions",
author = "{van Dijk}, W. and {de Buck}, A.J. and {van Middelkoop}, J.C. and {van Reuler}, H. and A.L. Smit",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "PPO rapport",
publisher = "PPO AGV",
number = "608",

}

Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland. / van Dijk, W.; de Buck, A.J.; van Middelkoop, J.C.; van Reuler, H.; Smit, A.L.

Lelystad : PPO AGV, 2014. 38 p. (PPO rapport; No. 608).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland

AU - van Dijk, W.

AU - de Buck, A.J.

AU - van Middelkoop, J.C.

AU - van Reuler, H.

AU - Smit, A.L.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Een aanzienlijk deel van het nationale fosforoverschot in Nederland accumuleert in landbouwbodems. Dit vormt een verhoogd risico van uit- en afspoeling naar het grond- en oppervlaktewater. Om de accumulatie te verminderen worden via het mestbeleid steeds strengere normen gesteld aan de fosforbemesting op landbouwland. Hierdoor stijgt de hoeveelheid niet op landbouwgrond plaatsbare mestfosfor in Nederland. Om regionale aspecten goed in kaart te kunnen brengen is Nederland voor deze studie opgedeeld in de 14 landbouwregio’s, zoals deze worden onderscheiden door LEI/CBS. Per regio wordt de fosforproductie en de hoeveelheid plaatsbare fosfor op bouwland en grasland berekend.

AB - Een aanzienlijk deel van het nationale fosforoverschot in Nederland accumuleert in landbouwbodems. Dit vormt een verhoogd risico van uit- en afspoeling naar het grond- en oppervlaktewater. Om de accumulatie te verminderen worden via het mestbeleid steeds strengere normen gesteld aan de fosforbemesting op landbouwland. Hierdoor stijgt de hoeveelheid niet op landbouwgrond plaatsbare mestfosfor in Nederland. Om regionale aspecten goed in kaart te kunnen brengen is Nederland voor deze studie opgedeeld in de 14 landbouwregio’s, zoals deze worden onderscheiden door LEI/CBS. Per regio wordt de fosforproductie en de hoeveelheid plaatsbare fosfor op bouwland en grasland berekend.

KW - mestverwerking

KW - mestbeleid

KW - mestoverschotten

KW - fosfaten

KW - landbouwstatistieken

KW - oppervlakte (areaal)

KW - landbouwregio's

KW - manure treatment

KW - manure policy

KW - manure surpluses

KW - phosphates

KW - agricultural statistics

KW - acreage

KW - agricultural regions

M3 - Report

T3 - PPO rapport

BT - Regionale fosforkringlopen bij scenario's voor mestverwerking in Nederland

PB - PPO AGV

CY - Lelystad

ER -