Rapportage dioxines, dioxineachtige- en niet dioxineachtige PCB's in rode aal uit Nederlandse binnenwateren

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In 2014 zijn in het kader van het monitoringsprogramma "Monitoring contaminanten ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij" 17 zoetwaterlocaties in Nederland bemonsterd. Van de gevangen rode alen zijn mengmonsters samengesteld voor de lengteklassen 30-40 cm en >45 cm en geanalyseerd op de aanwezigheid van dioxines, dioxineachtige- en nietdioxineachtige PCB's. De gevonden gehaltes sluiten goed aan bij de resultaten van 2013. Mengmonsters van kleine alen zijn onderzocht op 12 locaties en in 3 gevallen werden één of meerdere normen overschreden. De mengmonsters van grotere alen (>45 cm) voldeden op 9 van de onderzochte locaties niet aan één of meerdere normen. Naast aal uit de gesloten gebieden betrof dat ook aal uit het open gebied Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen. Per 1-1- 2015 behoort het Amsterdam-Rijnkanaal ook tot de gesloten gebieden. Anderzijds waren er ook locaties binnen de gesloten gebieden waar de mengmonsters aal wel voldeden aan de normen. Dit betrof beide locaties van het Volkerak.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherRIKILT Wageningen UR
Number of pages19
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRIKILT rapportage dioxines 2015
PublisherRIKILT Wageningen UR

Keywords

 • fishes
 • fresh water
 • ecotoxicology
 • dioxins
 • polycyclic hydrocarbons
 • european eels
 • monitoring
 • lake ijssel
 • waterways
 • river meuse
 • river rhine
 • river waal
 • volkerak-zoommeer
 • river ijssel
 • hollandsch diep
 • food safety

Cite this

@book{af463d0cf0ea432a90980a84f12e8173,
title = "Rapportage dioxines, dioxineachtige- en niet dioxineachtige PCB's in rode aal uit Nederlandse binnenwateren",
abstract = "In 2014 zijn in het kader van het monitoringsprogramma {"}Monitoring contaminanten ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij{"} 17 zoetwaterlocaties in Nederland bemonsterd. Van de gevangen rode alen zijn mengmonsters samengesteld voor de lengteklassen 30-40 cm en >45 cm en geanalyseerd op de aanwezigheid van dioxines, dioxineachtige- en nietdioxineachtige PCB's. De gevonden gehaltes sluiten goed aan bij de resultaten van 2013. Mengmonsters van kleine alen zijn onderzocht op 12 locaties en in 3 gevallen werden {\'e}{\'e}n of meerdere normen overschreden. De mengmonsters van grotere alen (>45 cm) voldeden op 9 van de onderzochte locaties niet aan {\'e}{\'e}n of meerdere normen. Naast aal uit de gesloten gebieden betrof dat ook aal uit het open gebied Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen. Per 1-1- 2015 behoort het Amsterdam-Rijnkanaal ook tot de gesloten gebieden. Anderzijds waren er ook locaties binnen de gesloten gebieden waar de mengmonsters aal wel voldeden aan de normen. Dit betrof beide locaties van het Volkerak.",
keywords = "vissen, zoet water, ecotoxicologie, dioxinen, polycyclische koolwaterstoffen, european eels, monitoring, ijsselmeer, waterwegen, maas, rijn, waal, volkerak-zoommeer, ijssel, hollandsch diep, voedselveiligheid, fishes, fresh water, ecotoxicology, dioxins, polycyclic hydrocarbons, european eels, monitoring, lake ijssel, waterways, river meuse, river rhine, river waal, volkerak-zoommeer, river ijssel, hollandsch diep, food safety",
author = "{van Leeuwen}, S.P.J. and {ten Dam}, G. and L.A.P. Hoogenboom and M.J.J. Kotterman",
note = "Briefrapport",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "RIKILT rapportage dioxines 2015",
publisher = "RIKILT Wageningen UR",

}

Rapportage dioxines, dioxineachtige- en niet dioxineachtige PCB's in rode aal uit Nederlandse binnenwateren. / van Leeuwen, S.P.J.; ten Dam, G.; Hoogenboom, L.A.P.; Kotterman, M.J.J.

Wageningen : RIKILT Wageningen UR, 2015. 19 p. (RIKILT rapportage dioxines 2015).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rapportage dioxines, dioxineachtige- en niet dioxineachtige PCB's in rode aal uit Nederlandse binnenwateren

AU - van Leeuwen, S.P.J.

AU - ten Dam, G.

AU - Hoogenboom, L.A.P.

AU - Kotterman, M.J.J.

N1 - Briefrapport

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In 2014 zijn in het kader van het monitoringsprogramma "Monitoring contaminanten ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij" 17 zoetwaterlocaties in Nederland bemonsterd. Van de gevangen rode alen zijn mengmonsters samengesteld voor de lengteklassen 30-40 cm en >45 cm en geanalyseerd op de aanwezigheid van dioxines, dioxineachtige- en nietdioxineachtige PCB's. De gevonden gehaltes sluiten goed aan bij de resultaten van 2013. Mengmonsters van kleine alen zijn onderzocht op 12 locaties en in 3 gevallen werden één of meerdere normen overschreden. De mengmonsters van grotere alen (>45 cm) voldeden op 9 van de onderzochte locaties niet aan één of meerdere normen. Naast aal uit de gesloten gebieden betrof dat ook aal uit het open gebied Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen. Per 1-1- 2015 behoort het Amsterdam-Rijnkanaal ook tot de gesloten gebieden. Anderzijds waren er ook locaties binnen de gesloten gebieden waar de mengmonsters aal wel voldeden aan de normen. Dit betrof beide locaties van het Volkerak.

AB - In 2014 zijn in het kader van het monitoringsprogramma "Monitoring contaminanten ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij" 17 zoetwaterlocaties in Nederland bemonsterd. Van de gevangen rode alen zijn mengmonsters samengesteld voor de lengteklassen 30-40 cm en >45 cm en geanalyseerd op de aanwezigheid van dioxines, dioxineachtige- en nietdioxineachtige PCB's. De gevonden gehaltes sluiten goed aan bij de resultaten van 2013. Mengmonsters van kleine alen zijn onderzocht op 12 locaties en in 3 gevallen werden één of meerdere normen overschreden. De mengmonsters van grotere alen (>45 cm) voldeden op 9 van de onderzochte locaties niet aan één of meerdere normen. Naast aal uit de gesloten gebieden betrof dat ook aal uit het open gebied Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen. Per 1-1- 2015 behoort het Amsterdam-Rijnkanaal ook tot de gesloten gebieden. Anderzijds waren er ook locaties binnen de gesloten gebieden waar de mengmonsters aal wel voldeden aan de normen. Dit betrof beide locaties van het Volkerak.

KW - vissen

KW - zoet water

KW - ecotoxicologie

KW - dioxinen

KW - polycyclische koolwaterstoffen

KW - european eels

KW - monitoring

KW - ijsselmeer

KW - waterwegen

KW - maas

KW - rijn

KW - waal

KW - volkerak-zoommeer

KW - ijssel

KW - hollandsch diep

KW - voedselveiligheid

KW - fishes

KW - fresh water

KW - ecotoxicology

KW - dioxins

KW - polycyclic hydrocarbons

KW - european eels

KW - monitoring

KW - lake ijssel

KW - waterways

KW - river meuse

KW - river rhine

KW - river waal

KW - volkerak-zoommeer

KW - river ijssel

KW - hollandsch diep

KW - food safety

M3 - Report

T3 - RIKILT rapportage dioxines 2015

BT - Rapportage dioxines, dioxineachtige- en niet dioxineachtige PCB's in rode aal uit Nederlandse binnenwateren

PB - RIKILT Wageningen UR

CY - Wageningen

ER -