Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0

G.L. Velthof, W. Bussink, W. van Dijk, P. Groenendijk, J.F.M. Huijsmans, W.A.J. van Pul, J.J. Schroder, Th.V. Vellinga, O. Oenema

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het Besluit Gebruik Meststoffen schrijft voor dat dierlijke mest op emissiearme wijze wordt toegediend. Dit Besluit bepaalt daarnaast in welke periode van het jaar dierlijke mest op het land mag worden gebracht. Deze voorschriften hebben tot doel om de emissies van stikstof en fosfaat naar het milieu te beperken. In de laatste jaren zijn producten uit mestverwerking beschikbaar gekomen. Deze nieuwe mestsoorten kunnen afwijkende emissie-eigenschappen hebben, zodat er aanleiding kan zijn om andere eisen te stellen aan de wijze waarop en de periode waarin het product wordt toegediend. Het ministerie van Economische Zaken heeft aan de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) gevraagd om een protocol op te stellen, dat in staat stelt te beoordelen welk risico de toepassing van mestsoorten, toedieningstechnieken en toedieningstijdstippen heeft op uitspoeling van stikstof en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater en op de emissies van ammoniak en lachgas naar de atmosfeer. In dit rapport wordt het protocol beschreven. Met het protocol wordt een oordeel gegeven van het risico op emissies ten opzichte van referentiemeststoffen, -toedieningstijdstippen en - toedieningstechnieken. Met de resultaten van de beoordelingen met dit protocol moet het ministerie een beleidsafweging kunnen maken met betrekking tot gebruiksvoorschriften voor dierlijke mest en producten daarvan.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages86
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameWOt-rapport
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.120

Keywords

  • animal manures
  • fertilizer application
  • pollution control
  • legislation
  • quality standards
  • arable farming
  • grasslands
  • maize
  • Netherlands

Cite this

Velthof, G. L., Bussink, W., van Dijk, W., Groenendijk, P., Huijsmans, J. F. M., van Pul, W. A. J., ... Oenema, O. (2013). Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0. (WOt-rapport ; No. 120). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
Velthof, G.L. ; Bussink, W. ; van Dijk, W. ; Groenendijk, P. ; Huijsmans, J.F.M. ; van Pul, W.A.J. ; Schroder, J.J. ; Vellinga, Th.V. ; Oenema, O. / Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2013. 86 p. (WOt-rapport ; 120).
@book{5b26fc33d5194ddb957e6140b62b242a,
title = "Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0",
abstract = "Het Besluit Gebruik Meststoffen schrijft voor dat dierlijke mest op emissiearme wijze wordt toegediend. Dit Besluit bepaalt daarnaast in welke periode van het jaar dierlijke mest op het land mag worden gebracht. Deze voorschriften hebben tot doel om de emissies van stikstof en fosfaat naar het milieu te beperken. In de laatste jaren zijn producten uit mestverwerking beschikbaar gekomen. Deze nieuwe mestsoorten kunnen afwijkende emissie-eigenschappen hebben, zodat er aanleiding kan zijn om andere eisen te stellen aan de wijze waarop en de periode waarin het product wordt toegediend. Het ministerie van Economische Zaken heeft aan de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) gevraagd om een protocol op te stellen, dat in staat stelt te beoordelen welk risico de toepassing van mestsoorten, toedieningstechnieken en toedieningstijdstippen heeft op uitspoeling van stikstof en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater en op de emissies van ammoniak en lachgas naar de atmosfeer. In dit rapport wordt het protocol beschreven. Met het protocol wordt een oordeel gegeven van het risico op emissies ten opzichte van referentiemeststoffen, -toedieningstijdstippen en - toedieningstechnieken. Met de resultaten van de beoordelingen met dit protocol moet het ministerie een beleidsafweging kunnen maken met betrekking tot gebruiksvoorschriften voor dierlijke mest en producten daarvan.",
keywords = "dierlijke meststoffen, bemesting, verontreinigingsbeheersing, wetgeving, kwaliteitsnormen, akkerbouw, graslanden, ma{\"i}s, Nederland, animal manures, fertilizer application, pollution control, legislation, quality standards, arable farming, grasslands, maize, Netherlands",
author = "G.L. Velthof and W. Bussink and {van Dijk}, W. and P. Groenendijk and J.F.M. Huijsmans and {van Pul}, W.A.J. and J.J. Schroder and Th.V. Vellinga and O. Oenema",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "WOt-rapport",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "120",

}

Velthof, GL, Bussink, W, van Dijk, W, Groenendijk, P, Huijsmans, JFM, van Pul, WAJ, Schroder, JJ, Vellinga, TV & Oenema, O 2013, Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0. WOt-rapport , no. 120, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0. / Velthof, G.L.; Bussink, W.; van Dijk, W.; Groenendijk, P.; Huijsmans, J.F.M.; van Pul, W.A.J.; Schroder, J.J.; Vellinga, Th.V.; Oenema, O.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2013. 86 p. (WOt-rapport ; No. 120).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0

AU - Velthof, G.L.

AU - Bussink, W.

AU - van Dijk, W.

AU - Groenendijk, P.

AU - Huijsmans, J.F.M.

AU - van Pul, W.A.J.

AU - Schroder, J.J.

AU - Vellinga, Th.V.

AU - Oenema, O.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Het Besluit Gebruik Meststoffen schrijft voor dat dierlijke mest op emissiearme wijze wordt toegediend. Dit Besluit bepaalt daarnaast in welke periode van het jaar dierlijke mest op het land mag worden gebracht. Deze voorschriften hebben tot doel om de emissies van stikstof en fosfaat naar het milieu te beperken. In de laatste jaren zijn producten uit mestverwerking beschikbaar gekomen. Deze nieuwe mestsoorten kunnen afwijkende emissie-eigenschappen hebben, zodat er aanleiding kan zijn om andere eisen te stellen aan de wijze waarop en de periode waarin het product wordt toegediend. Het ministerie van Economische Zaken heeft aan de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) gevraagd om een protocol op te stellen, dat in staat stelt te beoordelen welk risico de toepassing van mestsoorten, toedieningstechnieken en toedieningstijdstippen heeft op uitspoeling van stikstof en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater en op de emissies van ammoniak en lachgas naar de atmosfeer. In dit rapport wordt het protocol beschreven. Met het protocol wordt een oordeel gegeven van het risico op emissies ten opzichte van referentiemeststoffen, -toedieningstijdstippen en - toedieningstechnieken. Met de resultaten van de beoordelingen met dit protocol moet het ministerie een beleidsafweging kunnen maken met betrekking tot gebruiksvoorschriften voor dierlijke mest en producten daarvan.

AB - Het Besluit Gebruik Meststoffen schrijft voor dat dierlijke mest op emissiearme wijze wordt toegediend. Dit Besluit bepaalt daarnaast in welke periode van het jaar dierlijke mest op het land mag worden gebracht. Deze voorschriften hebben tot doel om de emissies van stikstof en fosfaat naar het milieu te beperken. In de laatste jaren zijn producten uit mestverwerking beschikbaar gekomen. Deze nieuwe mestsoorten kunnen afwijkende emissie-eigenschappen hebben, zodat er aanleiding kan zijn om andere eisen te stellen aan de wijze waarop en de periode waarin het product wordt toegediend. Het ministerie van Economische Zaken heeft aan de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) gevraagd om een protocol op te stellen, dat in staat stelt te beoordelen welk risico de toepassing van mestsoorten, toedieningstechnieken en toedieningstijdstippen heeft op uitspoeling van stikstof en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater en op de emissies van ammoniak en lachgas naar de atmosfeer. In dit rapport wordt het protocol beschreven. Met het protocol wordt een oordeel gegeven van het risico op emissies ten opzichte van referentiemeststoffen, -toedieningstijdstippen en - toedieningstechnieken. Met de resultaten van de beoordelingen met dit protocol moet het ministerie een beleidsafweging kunnen maken met betrekking tot gebruiksvoorschriften voor dierlijke mest en producten daarvan.

KW - dierlijke meststoffen

KW - bemesting

KW - verontreinigingsbeheersing

KW - wetgeving

KW - kwaliteitsnormen

KW - akkerbouw

KW - graslanden

KW - maïs

KW - Nederland

KW - animal manures

KW - fertilizer application

KW - pollution control

KW - legislation

KW - quality standards

KW - arable farming

KW - grasslands

KW - maize

KW - Netherlands

M3 - Report

T3 - WOt-rapport

BT - Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

Velthof GL, Bussink W, van Dijk W, Groenendijk P, Huijsmans JFM, van Pul WAJ et al. Protocol gebruiksvoorschriften dierlijke mest, versie 1.0. Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2013. 86 p. (WOt-rapport ; 120).