Project validatie aanpassing bodemschaaf

J.M. Jansen, B.E. van der Weide

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Voor de bemonstering van benthos op het NCP is de bodemschaaf een adequaat monstertuig dat relatief snel bemonstert en de ruimtelijke variatie in het benthos goed integreert. Dit monstertuig heeft echter als nadeel dat er met een relatief grote maaswijdte van 5 mm wordt gewerkt, waardoor veel benthos-soorten en kleinere individuen gemist worden. Om ook dit kleinere benthos te kunnen bemonsteren is een zeefbakje ontwikkeld met een maaswijdte van 1 mm voor in de bodemschaaf. In het in dit rapport beschreven onderzoek is deze aanpassing op de bodemschaaf gevalideerd door middel van een vergelijking met de vangst-efficiëntie van de reguliere steekbuis op dezelfde monsterlocaties.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Burg
PublisherIMARES
Number of pages12
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C130/13

Keywords

  • benthos
  • sampling
  • water bottoms
  • methodology
  • marine areas
  • north sea

Cite this

Jansen, J. M., & van der Weide, B. E. (2013). Project validatie aanpassing bodemschaaf. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C130/13). Den Burg: IMARES.
Jansen, J.M. ; van der Weide, B.E. / Project validatie aanpassing bodemschaaf. Den Burg : IMARES, 2013. 12 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C130/13).
@book{75c483d26e0b44aab7f01f4c60992525,
title = "Project validatie aanpassing bodemschaaf",
abstract = "Voor de bemonstering van benthos op het NCP is de bodemschaaf een adequaat monstertuig dat relatief snel bemonstert en de ruimtelijke variatie in het benthos goed integreert. Dit monstertuig heeft echter als nadeel dat er met een relatief grote maaswijdte van 5 mm wordt gewerkt, waardoor veel benthos-soorten en kleinere individuen gemist worden. Om ook dit kleinere benthos te kunnen bemonsteren is een zeefbakje ontwikkeld met een maaswijdte van 1 mm voor in de bodemschaaf. In het in dit rapport beschreven onderzoek is deze aanpassing op de bodemschaaf gevalideerd door middel van een vergelijking met de vangst-effici{\"e}ntie van de reguliere steekbuis op dezelfde monsterlocaties.",
keywords = "benthos, bemonsteren, waterbodems, methodologie, mariene gebieden, noordzee, benthos, sampling, water bottoms, methodology, marine areas, north sea",
author = "J.M. Jansen and {van der Weide}, B.E.",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C130/13",

}

Jansen, JM & van der Weide, BE 2013, Project validatie aanpassing bodemschaaf. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C130/13, IMARES, Den Burg.

Project validatie aanpassing bodemschaaf. / Jansen, J.M.; van der Weide, B.E.

Den Burg : IMARES, 2013. 12 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C130/13).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Project validatie aanpassing bodemschaaf

AU - Jansen, J.M.

AU - van der Weide, B.E.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Voor de bemonstering van benthos op het NCP is de bodemschaaf een adequaat monstertuig dat relatief snel bemonstert en de ruimtelijke variatie in het benthos goed integreert. Dit monstertuig heeft echter als nadeel dat er met een relatief grote maaswijdte van 5 mm wordt gewerkt, waardoor veel benthos-soorten en kleinere individuen gemist worden. Om ook dit kleinere benthos te kunnen bemonsteren is een zeefbakje ontwikkeld met een maaswijdte van 1 mm voor in de bodemschaaf. In het in dit rapport beschreven onderzoek is deze aanpassing op de bodemschaaf gevalideerd door middel van een vergelijking met de vangst-efficiëntie van de reguliere steekbuis op dezelfde monsterlocaties.

AB - Voor de bemonstering van benthos op het NCP is de bodemschaaf een adequaat monstertuig dat relatief snel bemonstert en de ruimtelijke variatie in het benthos goed integreert. Dit monstertuig heeft echter als nadeel dat er met een relatief grote maaswijdte van 5 mm wordt gewerkt, waardoor veel benthos-soorten en kleinere individuen gemist worden. Om ook dit kleinere benthos te kunnen bemonsteren is een zeefbakje ontwikkeld met een maaswijdte van 1 mm voor in de bodemschaaf. In het in dit rapport beschreven onderzoek is deze aanpassing op de bodemschaaf gevalideerd door middel van een vergelijking met de vangst-efficiëntie van de reguliere steekbuis op dezelfde monsterlocaties.

KW - benthos

KW - bemonsteren

KW - waterbodems

KW - methodologie

KW - mariene gebieden

KW - noordzee

KW - benthos

KW - sampling

KW - water bottoms

KW - methodology

KW - marine areas

KW - north sea

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Project validatie aanpassing bodemschaaf

PB - IMARES

CY - Den Burg

ER -

Jansen JM, van der Weide BE. Project validatie aanpassing bodemschaaf. Den Burg: IMARES, 2013. 12 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C130/13).