Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal)

F. Rouwette, W.T. Runia, L.P.G. Molendijk

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  In zuid-oost Nederland vormen aaltjes een probleem in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op zandgrond. Het gaat om een ingewikkelde problematiek vanwege de aanwezigheid van een scala aan aaltjessoorten. De schadedrempelwaarden zijn per gewas en aaltjessoort verschillend. Deze aaltjes kunnen leiden tot minder gewasopbrengsten en afgekeurde partijen. Doelstelling van dit project is om te inventariseren in hoeverre telers in de praktijk nog verbeteringen kunnen doorvoeren in hun bedrijfsvoering zodat schade zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast wordt bekeken of en hoe de toepassing van chemische middelen kan worden beperkt zonder afbreuk te doen aan het rendement van de gewassen. (volledig rapport ook beschikbaar)
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2006
  Issue number15 sept
  Publication statusPublished - 2006

  Keywords

  • crops
  • nematoda
  • plant pests
  • integrated pest management
  • sampling
  • sandy soils
  • crop enterprises
  • plant protection
  • inventories
  • nematode control
  • field vegetables
  • arable farming

  Cite this

  Rouwette, F. ; Runia, W.T. ; Molendijk, L.P.G. / Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal). In: Kennisakker.nl. 2006 ; Vol. 2006, No. 15 sept.
  @article{19ae684115fd427796b8c8a26e9dbb98,
  title = "Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal)",
  abstract = "In zuid-oost Nederland vormen aaltjes een probleem in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op zandgrond. Het gaat om een ingewikkelde problematiek vanwege de aanwezigheid van een scala aan aaltjessoorten. De schadedrempelwaarden zijn per gewas en aaltjessoort verschillend. Deze aaltjes kunnen leiden tot minder gewasopbrengsten en afgekeurde partijen. Doelstelling van dit project is om te inventariseren in hoeverre telers in de praktijk nog verbeteringen kunnen doorvoeren in hun bedrijfsvoering zodat schade zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast wordt bekeken of en hoe de toepassing van chemische middelen kan worden beperkt zonder afbreuk te doen aan het rendement van de gewassen. (volledig rapport ook beschikbaar)",
  keywords = "gewassen, nematoda, plantenplagen, ge{\"i}ntegreerde plagenbestrijding, bemonsteren, zandgronden, akkerbouw- en tuinbouwbedrijven, gewasbescherming, inventarisaties, nematodenbestrijding, vollegrondsgroenten, akkerbouw, crops, nematoda, plant pests, integrated pest management, sampling, sandy soils, crop enterprises, plant protection, inventories, nematode control, field vegetables, arable farming",
  author = "F. Rouwette and W.T. Runia and L.P.G. Molendijk",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  volume = "2006",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 sept",

  }

  Rouwette, F, Runia, WT & Molendijk, LPG 2006, 'Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal)', Kennisakker.nl, vol. 2006, no. 15 sept.

  Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal). / Rouwette, F.; Runia, W.T.; Molendijk, L.P.G.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2006, No. 15 sept, 2006.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Project ervaringscijfers Aaltjes Limburg (Pecal)

  AU - Rouwette, F.

  AU - Runia, W.T.

  AU - Molendijk, L.P.G.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - In zuid-oost Nederland vormen aaltjes een probleem in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op zandgrond. Het gaat om een ingewikkelde problematiek vanwege de aanwezigheid van een scala aan aaltjessoorten. De schadedrempelwaarden zijn per gewas en aaltjessoort verschillend. Deze aaltjes kunnen leiden tot minder gewasopbrengsten en afgekeurde partijen. Doelstelling van dit project is om te inventariseren in hoeverre telers in de praktijk nog verbeteringen kunnen doorvoeren in hun bedrijfsvoering zodat schade zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast wordt bekeken of en hoe de toepassing van chemische middelen kan worden beperkt zonder afbreuk te doen aan het rendement van de gewassen. (volledig rapport ook beschikbaar)

  AB - In zuid-oost Nederland vormen aaltjes een probleem in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op zandgrond. Het gaat om een ingewikkelde problematiek vanwege de aanwezigheid van een scala aan aaltjessoorten. De schadedrempelwaarden zijn per gewas en aaltjessoort verschillend. Deze aaltjes kunnen leiden tot minder gewasopbrengsten en afgekeurde partijen. Doelstelling van dit project is om te inventariseren in hoeverre telers in de praktijk nog verbeteringen kunnen doorvoeren in hun bedrijfsvoering zodat schade zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast wordt bekeken of en hoe de toepassing van chemische middelen kan worden beperkt zonder afbreuk te doen aan het rendement van de gewassen. (volledig rapport ook beschikbaar)

  KW - gewassen

  KW - nematoda

  KW - plantenplagen

  KW - geïntegreerde plagenbestrijding

  KW - bemonsteren

  KW - zandgronden

  KW - akkerbouw- en tuinbouwbedrijven

  KW - gewasbescherming

  KW - inventarisaties

  KW - nematodenbestrijding

  KW - vollegrondsgroenten

  KW - akkerbouw

  KW - crops

  KW - nematoda

  KW - plant pests

  KW - integrated pest management

  KW - sampling

  KW - sandy soils

  KW - crop enterprises

  KW - plant protection

  KW - inventories

  KW - nematode control

  KW - field vegetables

  KW - arable farming

  M3 - Article

  VL - 2006

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 sept

  ER -