Precisiewatermanagement op veenweidegrond met pompgestuurde onderwaterdrains

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Characteristic of peat soil is the great resistance for water transport in the soil to and from the ditch. Submerged drains are an effective tool to accelerate water transport in the soil and this results in a significantly flatter groundwater table. The operation of submerged drains is, however, highly dependent on the ditch water level, which cannot easily be changed. By connecting drain pipes to a closed water reservoir, the groundwater table can be regulated with a pump independently of the ditch water level. Therefore the draining and infiltrating effect improves considerably.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen Livestock Research
Number of pages62
DOIs
Publication statusPublished - Sep 2018

Publication series

NameWageningen Livestock Research rapport
No.1123

Cite this

@book{7549804a494f4b109ba70ba43eadec39,
title = "Precisiewatermanagement op veenweidegrond met pompgestuurde onderwaterdrains",
abstract = "Kenmerkend voor veengrond is de grote weerstand voor watertransport in de bodem van en naar de sloot. Onderwaterdrains zijn een effectief hulpmiddel om het watertransport in de bodem te versnellen en dit zorgt voor een significant vlakker grondwaterstandsverloop. De werking van onderwaterdrains is echter sterk afhankelijk van het slootpeil, welke niet of slechts beperkt veranderd kan worden. Door drainagebuizen op een afgesloten waterreservoir aan te sluiten kan met een pomp de grondwaterstand onafhankelijk van het slootpeil geregeld worden. De drainerende en infiltrerende werking verbetert hierdoor aanzienlijk.",
author = "I.E. Hoving and {van den Akker}, J.J.H. and H.T.L. Massop and G.J. Holshof and {van Houwelingen}, K.",
year = "2018",
month = "9",
doi = "10.18174/461252",
language = "Dutch",
series = "Wageningen Livestock Research rapport",
publisher = "Wageningen Livestock Research",
number = "1123",

}

Precisiewatermanagement op veenweidegrond met pompgestuurde onderwaterdrains. / Hoving, I.E.; van den Akker, J.J.H.; Massop, H.T.L.; Holshof, G.J.; van Houwelingen, K.

Wageningen : Wageningen Livestock Research, 2018. 62 p. (Wageningen Livestock Research rapport; No. 1123).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Precisiewatermanagement op veenweidegrond met pompgestuurde onderwaterdrains

AU - Hoving, I.E.

AU - van den Akker, J.J.H.

AU - Massop, H.T.L.

AU - Holshof, G.J.

AU - van Houwelingen, K.

PY - 2018/9

Y1 - 2018/9

N2 - Kenmerkend voor veengrond is de grote weerstand voor watertransport in de bodem van en naar de sloot. Onderwaterdrains zijn een effectief hulpmiddel om het watertransport in de bodem te versnellen en dit zorgt voor een significant vlakker grondwaterstandsverloop. De werking van onderwaterdrains is echter sterk afhankelijk van het slootpeil, welke niet of slechts beperkt veranderd kan worden. Door drainagebuizen op een afgesloten waterreservoir aan te sluiten kan met een pomp de grondwaterstand onafhankelijk van het slootpeil geregeld worden. De drainerende en infiltrerende werking verbetert hierdoor aanzienlijk.

AB - Kenmerkend voor veengrond is de grote weerstand voor watertransport in de bodem van en naar de sloot. Onderwaterdrains zijn een effectief hulpmiddel om het watertransport in de bodem te versnellen en dit zorgt voor een significant vlakker grondwaterstandsverloop. De werking van onderwaterdrains is echter sterk afhankelijk van het slootpeil, welke niet of slechts beperkt veranderd kan worden. Door drainagebuizen op een afgesloten waterreservoir aan te sluiten kan met een pomp de grondwaterstand onafhankelijk van het slootpeil geregeld worden. De drainerende en infiltrerende werking verbetert hierdoor aanzienlijk.

U2 - 10.18174/461252

DO - 10.18174/461252

M3 - Report

T3 - Wageningen Livestock Research rapport

BT - Precisiewatermanagement op veenweidegrond met pompgestuurde onderwaterdrains

PB - Wageningen Livestock Research

CY - Wageningen

ER -