Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs

G.D. Vermeulen, J.F.M. Huijsmans, G.J.H.M. Meuffels

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit rapport wordt verslag gedaan van een veldexperiment in 2012, waarin verschillende toedienmethoden (volveldsinjectie en rijenbemesting), verschillende grondbewerkingstrategieën (vóór of na de rijenbemesting) en de meerwaarde van het gebruik van woelpoten op de rijenbemester werden onderzocht bij twee mestgiften. Vergeleken met volveldstoediening van dierlijke mest was de drogestofopbrengst hoger als deze geconcentreerd werd in ondergrondse stroken waar de maïs vlak naast gezaaid werd (rijenbemesting). Daarbij benutte de maïs de N in de mest beter. Het bleek mogelijk om een niet kerende grondbewerking na de rijenbemesting uit te voeren, waarbij de mest maar weinig werd verspreid en het positieve effect van rijenbemesting behouden bleef. Het toepassen van woelpoten gaf wisselende resultaten. De bevindingen bieden goede perspectieven voor toepassing van het onderzochte syteem in de praktijk.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde
Number of pages34
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameRapport / Plant Research International
PublisherPlant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde
No.510

Keywords

  • fertilizer application
  • placement
  • maize
  • band placement
  • precision agriculture
  • reduced tillage
  • tillage
  • field tests

Cite this

Vermeulen, G. D., Huijsmans, J. F. M., & Meuffels, G. J. H. M. (2013). Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs. (Rapport / Plant Research International; No. 510). Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde.
Vermeulen, G.D. ; Huijsmans, J.F.M. ; Meuffels, G.J.H.M. / Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs. Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 34 p. (Rapport / Plant Research International; 510).
@book{135192a556da4e11ac806863a2a5d700,
title = "Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in ma{\"i}s",
abstract = "In dit rapport wordt verslag gedaan van een veldexperiment in 2012, waarin verschillende toedienmethoden (volveldsinjectie en rijenbemesting), verschillende grondbewerkingstrategie{\"e}n (v{\'o}{\'o}r of na de rijenbemesting) en de meerwaarde van het gebruik van woelpoten op de rijenbemester werden onderzocht bij twee mestgiften. Vergeleken met volveldstoediening van dierlijke mest was de drogestofopbrengst hoger als deze geconcentreerd werd in ondergrondse stroken waar de ma{\"i}s vlak naast gezaaid werd (rijenbemesting). Daarbij benutte de ma{\"i}s de N in de mest beter. Het bleek mogelijk om een niet kerende grondbewerking na de rijenbemesting uit te voeren, waarbij de mest maar weinig werd verspreid en het positieve effect van rijenbemesting behouden bleef. Het toepassen van woelpoten gaf wisselende resultaten. De bevindingen bieden goede perspectieven voor toepassing van het onderzochte syteem in de praktijk.",
keywords = "bemesting, plaatsing (van meststoffen), ma{\"i}s, rijenbemesting, precisielandbouw, gereduceerde grondbewerking, grondbewerking, veldproeven, fertilizer application, placement, maize, band placement, precision agriculture, reduced tillage, tillage, field tests",
author = "G.D. Vermeulen and J.F.M. Huijsmans and G.J.H.M. Meuffels",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde",
number = "510",

}

Vermeulen, GD, Huijsmans, JFM & Meuffels, GJHM 2013, Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs. Rapport / Plant Research International, no. 510, Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, Wageningen.

Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs. / Vermeulen, G.D.; Huijsmans, J.F.M.; Meuffels, G.J.H.M.

Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 34 p. (Rapport / Plant Research International; No. 510).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs

AU - Vermeulen, G.D.

AU - Huijsmans, J.F.M.

AU - Meuffels, G.J.H.M.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In dit rapport wordt verslag gedaan van een veldexperiment in 2012, waarin verschillende toedienmethoden (volveldsinjectie en rijenbemesting), verschillende grondbewerkingstrategieën (vóór of na de rijenbemesting) en de meerwaarde van het gebruik van woelpoten op de rijenbemester werden onderzocht bij twee mestgiften. Vergeleken met volveldstoediening van dierlijke mest was de drogestofopbrengst hoger als deze geconcentreerd werd in ondergrondse stroken waar de maïs vlak naast gezaaid werd (rijenbemesting). Daarbij benutte de maïs de N in de mest beter. Het bleek mogelijk om een niet kerende grondbewerking na de rijenbemesting uit te voeren, waarbij de mest maar weinig werd verspreid en het positieve effect van rijenbemesting behouden bleef. Het toepassen van woelpoten gaf wisselende resultaten. De bevindingen bieden goede perspectieven voor toepassing van het onderzochte syteem in de praktijk.

AB - In dit rapport wordt verslag gedaan van een veldexperiment in 2012, waarin verschillende toedienmethoden (volveldsinjectie en rijenbemesting), verschillende grondbewerkingstrategieën (vóór of na de rijenbemesting) en de meerwaarde van het gebruik van woelpoten op de rijenbemester werden onderzocht bij twee mestgiften. Vergeleken met volveldstoediening van dierlijke mest was de drogestofopbrengst hoger als deze geconcentreerd werd in ondergrondse stroken waar de maïs vlak naast gezaaid werd (rijenbemesting). Daarbij benutte de maïs de N in de mest beter. Het bleek mogelijk om een niet kerende grondbewerking na de rijenbemesting uit te voeren, waarbij de mest maar weinig werd verspreid en het positieve effect van rijenbemesting behouden bleef. Het toepassen van woelpoten gaf wisselende resultaten. De bevindingen bieden goede perspectieven voor toepassing van het onderzochte syteem in de praktijk.

KW - bemesting

KW - plaatsing (van meststoffen)

KW - maïs

KW - rijenbemesting

KW - precisielandbouw

KW - gereduceerde grondbewerking

KW - grondbewerking

KW - veldproeven

KW - fertilizer application

KW - placement

KW - maize

KW - band placement

KW - precision agriculture

KW - reduced tillage

KW - tillage

KW - field tests

M3 - Report

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs

PB - Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde

CY - Wageningen

ER -

Vermeulen GD, Huijsmans JFM, Meuffels GJHM. Precisieplaatsing van drijfmest en grondbewerking in maïs. Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 34 p. (Rapport / Plant Research International; 510).