Praktijkgericht onderzoek

Anje Ros, Anouke Bakx, Perry den Brok

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Het belang van praktijkgericht onderzoek is zowel voor het onderwijsveld, als voor de lerarenopleidingen sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Over de term praktijkgericht onderzoek en de positionering ervan, bestaat echter veel onduidelijkheid. In dit hoofdstuk maken we onderscheid tussen praktijkgericht onderzoek, onderzoek gericht op het verbeteren van de brede onderwijspraktijk en praktijkonderzoek, (docent-)onderzoek gericht op de verbetering van het onderwijs op de eigen school of opleiding. Bij praktijkgericht onderzoek onderscheiden we vier stappen: vraagarticulatie, kennisproductie, kennistransfer en kennisgebruik. Bij praktijkonderzoek belichten we drie functies van onderzoek in de school, de feedbackfunctie, de dialoogfunctie en de ontwerpfunctie. Voor beide typen onderzoek benoemen we diverse condities die gerealiseerd moeten zijn, voordat er sprake kan zijn van daadwerkelijke impact in de onderwijspraktijk. Een van de voorwaarden is een onderzoekende houding van leraren. Voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding van aankomende leraren is de voorbeeldrol van opleidingsdocenten cruciaal.
LanguageDutch
Title of host publicationKennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen
EditorsFer Boei, Martijn Willemse
Place of PublicationWerkendam
PublisherVELON
Pages59-72
Publication statusPublished - 12 Mar 2018

Cite this

Ros, A., Bakx, A., & den Brok, P. (2018). Praktijkgericht onderzoek. In F. Boei, & M. Willemse (Eds.), Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen (pp. 59-72). Werkendam: VELON.
Ros, Anje ; Bakx, Anouke ; den Brok, Perry. / Praktijkgericht onderzoek. Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen. editor / Fer Boei ; Martijn Willemse. Werkendam : VELON, 2018. pp. 59-72
@inbook{9e239ad863dc410eb9dcee8dd0b2121c,
title = "Praktijkgericht onderzoek",
abstract = "Het belang van praktijkgericht onderzoek is zowel voor het onderwijsveld, als voor de lerarenopleidingen sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Over de term praktijkgericht onderzoek en de positionering ervan, bestaat echter veel onduidelijkheid. In dit hoofdstuk maken we onderscheid tussen praktijkgericht onderzoek, onderzoek gericht op het verbeteren van de brede onderwijspraktijk en praktijkonderzoek, (docent-)onderzoek gericht op de verbetering van het onderwijs op de eigen school of opleiding. Bij praktijkgericht onderzoek onderscheiden we vier stappen: vraagarticulatie, kennisproductie, kennistransfer en kennisgebruik. Bij praktijkonderzoek belichten we drie functies van onderzoek in de school, de feedbackfunctie, de dialoogfunctie en de ontwerpfunctie. Voor beide typen onderzoek benoemen we diverse condities die gerealiseerd moeten zijn, voordat er sprake kan zijn van daadwerkelijke impact in de onderwijspraktijk. Een van de voorwaarden is een onderzoekende houding van leraren. Voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding van aankomende leraren is de voorbeeldrol van opleidingsdocenten cruciaal.",
author = "Anje Ros and Anouke Bakx and {den Brok}, Perry",
year = "2018",
month = "3",
day = "12",
language = "Dutch",
pages = "59--72",
editor = "Fer Boei and Martijn Willemse",
booktitle = "Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen",
publisher = "VELON",

}

Ros, A, Bakx, A & den Brok, P 2018, Praktijkgericht onderzoek. in F Boei & M Willemse (eds), Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen. VELON, Werkendam, pp. 59-72.

Praktijkgericht onderzoek. / Ros, Anje; Bakx, Anouke; den Brok, Perry.

Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen. ed. / Fer Boei; Martijn Willemse. Werkendam : VELON, 2018. p. 59-72.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Praktijkgericht onderzoek

AU - Ros, Anje

AU - Bakx, Anouke

AU - den Brok, Perry

PY - 2018/3/12

Y1 - 2018/3/12

N2 - Het belang van praktijkgericht onderzoek is zowel voor het onderwijsveld, als voor de lerarenopleidingen sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Over de term praktijkgericht onderzoek en de positionering ervan, bestaat echter veel onduidelijkheid. In dit hoofdstuk maken we onderscheid tussen praktijkgericht onderzoek, onderzoek gericht op het verbeteren van de brede onderwijspraktijk en praktijkonderzoek, (docent-)onderzoek gericht op de verbetering van het onderwijs op de eigen school of opleiding. Bij praktijkgericht onderzoek onderscheiden we vier stappen: vraagarticulatie, kennisproductie, kennistransfer en kennisgebruik. Bij praktijkonderzoek belichten we drie functies van onderzoek in de school, de feedbackfunctie, de dialoogfunctie en de ontwerpfunctie. Voor beide typen onderzoek benoemen we diverse condities die gerealiseerd moeten zijn, voordat er sprake kan zijn van daadwerkelijke impact in de onderwijspraktijk. Een van de voorwaarden is een onderzoekende houding van leraren. Voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding van aankomende leraren is de voorbeeldrol van opleidingsdocenten cruciaal.

AB - Het belang van praktijkgericht onderzoek is zowel voor het onderwijsveld, als voor de lerarenopleidingen sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Over de term praktijkgericht onderzoek en de positionering ervan, bestaat echter veel onduidelijkheid. In dit hoofdstuk maken we onderscheid tussen praktijkgericht onderzoek, onderzoek gericht op het verbeteren van de brede onderwijspraktijk en praktijkonderzoek, (docent-)onderzoek gericht op de verbetering van het onderwijs op de eigen school of opleiding. Bij praktijkgericht onderzoek onderscheiden we vier stappen: vraagarticulatie, kennisproductie, kennistransfer en kennisgebruik. Bij praktijkonderzoek belichten we drie functies van onderzoek in de school, de feedbackfunctie, de dialoogfunctie en de ontwerpfunctie. Voor beide typen onderzoek benoemen we diverse condities die gerealiseerd moeten zijn, voordat er sprake kan zijn van daadwerkelijke impact in de onderwijspraktijk. Een van de voorwaarden is een onderzoekende houding van leraren. Voor de ontwikkeling van een onderzoekende houding van aankomende leraren is de voorbeeldrol van opleidingsdocenten cruciaal.

M3 - Chapter

SP - 59

EP - 72

BT - Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen

A2 - Boei, Fer

A2 - Willemse, Martijn

PB - VELON

CY - Werkendam

ER -

Ros A, Bakx A, den Brok P. Praktijkgericht onderzoek. In Boei F, Willemse M, editors, Kennisbasis lerarenopleiders ketern 5: onderzoek in de lerarenopleidingen. Werkendam: VELON. 2018. p. 59-72