Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn

P. Koene, A.H. Ipema

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Welke dieren kunnen we als gezelschapsdier houden? In Amerika worden servals vaak als gezelschapsdier gehouden. In Nederland kan dat ook. Met de nieuwe Wet Dieren zal dat waarschijnlijk veranderen. Volgens het 'nee, tenzij'-beginsel mag dan een diersoort niet gehouden worden, tenzij aan bepaalde criteria is voldaan. Gezelschapsdieren zullen gehouden kunnen worden wanneer ze op een positieflijst staan. Of daar de serval op komt, is dan de vraag. Hieronder een beschrijving van de systematiek die door Wageningen UR Livestock Research is ontwikkeld, voor het opstellen van een positieflijst.
LanguageDutch
Pages35-37
JournalV-focus
Volume8
Issue number5A
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • pets
  • animal welfare
  • legislation
  • hobby animals
  • policy
  • wild animals
  • animal behaviour
  • Netherlands

Cite this

Koene, P., & Ipema, A. H. (2011). Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn. V-focus, 8(5A), 35-37.
Koene, P. ; Ipema, A.H. / Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn. In: V-focus. 2011 ; Vol. 8, No. 5A. pp. 35-37.
@article{84be3094ab354ac5bd06bc932aac3f2d,
title = "Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn",
abstract = "Welke dieren kunnen we als gezelschapsdier houden? In Amerika worden servals vaak als gezelschapsdier gehouden. In Nederland kan dat ook. Met de nieuwe Wet Dieren zal dat waarschijnlijk veranderen. Volgens het 'nee, tenzij'-beginsel mag dan een diersoort niet gehouden worden, tenzij aan bepaalde criteria is voldaan. Gezelschapsdieren zullen gehouden kunnen worden wanneer ze op een positieflijst staan. Of daar de serval op komt, is dan de vraag. Hieronder een beschrijving van de systematiek die door Wageningen UR Livestock Research is ontwikkeld, voor het opstellen van een positieflijst.",
keywords = "gezelschapsdieren, dierenwelzijn, wetgeving, hobbydieren, beleid, wilde dieren, diergedrag, Nederland, pets, animal welfare, legislation, hobby animals, policy, wild animals, animal behaviour, Netherlands",
author = "P. Koene and A.H. Ipema",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "8",
pages = "35--37",
journal = "V-focus",
issn = "1574-1575",
number = "5A",

}

Koene, P & Ipema, AH 2011, 'Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn', V-focus, vol. 8, no. 5A, pp. 35-37.

Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn. / Koene, P.; Ipema, A.H.

In: V-focus, Vol. 8, No. 5A, 2011, p. 35-37.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn

AU - Koene, P.

AU - Ipema, A.H.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Welke dieren kunnen we als gezelschapsdier houden? In Amerika worden servals vaak als gezelschapsdier gehouden. In Nederland kan dat ook. Met de nieuwe Wet Dieren zal dat waarschijnlijk veranderen. Volgens het 'nee, tenzij'-beginsel mag dan een diersoort niet gehouden worden, tenzij aan bepaalde criteria is voldaan. Gezelschapsdieren zullen gehouden kunnen worden wanneer ze op een positieflijst staan. Of daar de serval op komt, is dan de vraag. Hieronder een beschrijving van de systematiek die door Wageningen UR Livestock Research is ontwikkeld, voor het opstellen van een positieflijst.

AB - Welke dieren kunnen we als gezelschapsdier houden? In Amerika worden servals vaak als gezelschapsdier gehouden. In Nederland kan dat ook. Met de nieuwe Wet Dieren zal dat waarschijnlijk veranderen. Volgens het 'nee, tenzij'-beginsel mag dan een diersoort niet gehouden worden, tenzij aan bepaalde criteria is voldaan. Gezelschapsdieren zullen gehouden kunnen worden wanneer ze op een positieflijst staan. Of daar de serval op komt, is dan de vraag. Hieronder een beschrijving van de systematiek die door Wageningen UR Livestock Research is ontwikkeld, voor het opstellen van een positieflijst.

KW - gezelschapsdieren

KW - dierenwelzijn

KW - wetgeving

KW - hobbydieren

KW - beleid

KW - wilde dieren

KW - diergedrag

KW - Nederland

KW - pets

KW - animal welfare

KW - legislation

KW - hobby animals

KW - policy

KW - wild animals

KW - animal behaviour

KW - Netherlands

M3 - Article

VL - 8

SP - 35

EP - 37

JO - V-focus

T2 - V-focus

JF - V-focus

SN - 1574-1575

IS - 5A

ER -

Koene P, Ipema AH. Positieflijst voor gezelschapsdieren : dier & welzijn. V-focus. 2011;8(5A):35-37.