Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers

E.J. Veen, D. de Jong, G. Migchels, J.M.J. Gosselink

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Plattelandsondernemers zijn ondernemers op het platteland zonder (of met een erg kleine) agrarische tak op het bedrijf. Deze ondernemers bieden diensten en producten aan die ook door multifunctionele landbouwondernemers worden aangeboden, zoals platte landstoerisme, zorg of kinderopvang. Samen met multifunctionele ondernemers vormen plattelandsondernemers een steeds grotere groep, die de economie van het platteland versterkt. Er is weinig bekend over plattelandsondernemers, onder andere omdat ze buiten de CBS landbouwtellingen vallen. De verwachting is dat deze groep de multifunctionele sector kan versterken, maar onduidelijk is in hoeverre dit al gebeurt, of (en hoe) de sectoren elkaar wellicht ook in de weg zitten, en hoe ervoor kan worden gezorgd dat ze elkaar vooral versterken. Doel van dit project is meer inzicht te krijgen in plattelandsondernemers, en te onderzoeken in welke verhouding ze staat tot de multifunctionele landbouw. Om dat de groep nog niet goed in beeld is, moet ‘bij het begin worden begonnen’. Dit onderzoek is daarom vooral exploratief van aard. Bovendien wordt alleen naar de deelsectoren zorg, plattelandstoerisme en kinderopvang gekeken.
LanguageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherPPO AGV
Number of pages31
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NamePPO publicatienummer 536
PublisherPPO - AGV

Keywords

  • rural areas
  • entrepreneurship
  • ancillary enterprises
  • rural economy
  • multifunctional agriculture
  • cooperation
  • farm management

Cite this

Veen, E.J. ; de Jong, D. ; Migchels, G. ; Gosselink, J.M.J. / Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers. Lelystad : PPO AGV, 2013. 31 p. (PPO publicatienummer 536).
@book{5d7dc525fd7245d7b20888fe671c4bec,
title = "Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers",
abstract = "Plattelandsondernemers zijn ondernemers op het platteland zonder (of met een erg kleine) agrarische tak op het bedrijf. Deze ondernemers bieden diensten en producten aan die ook door multifunctionele landbouwondernemers worden aangeboden, zoals platte landstoerisme, zorg of kinderopvang. Samen met multifunctionele ondernemers vormen plattelandsondernemers een steeds grotere groep, die de economie van het platteland versterkt. Er is weinig bekend over plattelandsondernemers, onder andere omdat ze buiten de CBS landbouwtellingen vallen. De verwachting is dat deze groep de multifunctionele sector kan versterken, maar onduidelijk is in hoeverre dit al gebeurt, of (en hoe) de sectoren elkaar wellicht ook in de weg zitten, en hoe ervoor kan worden gezorgd dat ze elkaar vooral versterken. Doel van dit project is meer inzicht te krijgen in plattelandsondernemers, en te onderzoeken in welke verhouding ze staat tot de multifunctionele landbouw. Om dat de groep nog niet goed in beeld is, moet ‘bij het begin worden begonnen’. Dit onderzoek is daarom vooral exploratief van aard. Bovendien wordt alleen naar de deelsectoren zorg, plattelandstoerisme en kinderopvang gekeken.",
keywords = "platteland, ondernemerschap, nevenactiviteiten, plattelandseconomie, multifunctionele landbouw, samenwerking, agrarische bedrijfsvoering, rural areas, entrepreneurship, ancillary enterprises, rural economy, multifunctional agriculture, cooperation, farm management",
author = "E.J. Veen and {de Jong}, D. and G. Migchels and J.M.J. Gosselink",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "PPO publicatienummer 536",
publisher = "PPO AGV",

}

Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers. / Veen, E.J.; de Jong, D.; Migchels, G.; Gosselink, J.M.J.

Lelystad : PPO AGV, 2013. 31 p. (PPO publicatienummer 536).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers

AU - Veen, E.J.

AU - de Jong, D.

AU - Migchels, G.

AU - Gosselink, J.M.J.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Plattelandsondernemers zijn ondernemers op het platteland zonder (of met een erg kleine) agrarische tak op het bedrijf. Deze ondernemers bieden diensten en producten aan die ook door multifunctionele landbouwondernemers worden aangeboden, zoals platte landstoerisme, zorg of kinderopvang. Samen met multifunctionele ondernemers vormen plattelandsondernemers een steeds grotere groep, die de economie van het platteland versterkt. Er is weinig bekend over plattelandsondernemers, onder andere omdat ze buiten de CBS landbouwtellingen vallen. De verwachting is dat deze groep de multifunctionele sector kan versterken, maar onduidelijk is in hoeverre dit al gebeurt, of (en hoe) de sectoren elkaar wellicht ook in de weg zitten, en hoe ervoor kan worden gezorgd dat ze elkaar vooral versterken. Doel van dit project is meer inzicht te krijgen in plattelandsondernemers, en te onderzoeken in welke verhouding ze staat tot de multifunctionele landbouw. Om dat de groep nog niet goed in beeld is, moet ‘bij het begin worden begonnen’. Dit onderzoek is daarom vooral exploratief van aard. Bovendien wordt alleen naar de deelsectoren zorg, plattelandstoerisme en kinderopvang gekeken.

AB - Plattelandsondernemers zijn ondernemers op het platteland zonder (of met een erg kleine) agrarische tak op het bedrijf. Deze ondernemers bieden diensten en producten aan die ook door multifunctionele landbouwondernemers worden aangeboden, zoals platte landstoerisme, zorg of kinderopvang. Samen met multifunctionele ondernemers vormen plattelandsondernemers een steeds grotere groep, die de economie van het platteland versterkt. Er is weinig bekend over plattelandsondernemers, onder andere omdat ze buiten de CBS landbouwtellingen vallen. De verwachting is dat deze groep de multifunctionele sector kan versterken, maar onduidelijk is in hoeverre dit al gebeurt, of (en hoe) de sectoren elkaar wellicht ook in de weg zitten, en hoe ervoor kan worden gezorgd dat ze elkaar vooral versterken. Doel van dit project is meer inzicht te krijgen in plattelandsondernemers, en te onderzoeken in welke verhouding ze staat tot de multifunctionele landbouw. Om dat de groep nog niet goed in beeld is, moet ‘bij het begin worden begonnen’. Dit onderzoek is daarom vooral exploratief van aard. Bovendien wordt alleen naar de deelsectoren zorg, plattelandstoerisme en kinderopvang gekeken.

KW - platteland

KW - ondernemerschap

KW - nevenactiviteiten

KW - plattelandseconomie

KW - multifunctionele landbouw

KW - samenwerking

KW - agrarische bedrijfsvoering

KW - rural areas

KW - entrepreneurship

KW - ancillary enterprises

KW - rural economy

KW - multifunctional agriculture

KW - cooperation

KW - farm management

M3 - Report

T3 - PPO publicatienummer 536

BT - Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers

PB - PPO AGV

CY - Lelystad

ER -

Veen EJ, de Jong D, Migchels G, Gosselink JMJ. Plattelandsondernemers - praktijkvragen en waarde voor multifunctionele ondernemers. Lelystad: PPO AGV, 2013. 31 p. (PPO publicatienummer 536).