Pesticiden en biodiversiteit in het Europese landbouwbeleid

F. Berendse, F. Geiger

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

Abstract

In de laatste 50 jaar is de biodiversiteit op landbouwgronden in Europa snel achteruit gegaan. Twaalf van de vijftien vogelsoorten die karakteristiek zijn voor het agrarische landschap van Midden-Nederland zijn in de periode 1973-2002 met meer dan 50% achteruit gegaan, terwijl de bijvoorbeeld de broedvogels van bossen in aantal toenamen. Een belangrijke vraag is welke veranderingen in het landschap verantwoordelijk zijn voor deze dramatische achteruitgang in biodiversiteit. Intensivering van de landbouw heeft een groot aantal verschillende aspecten, zoals het verlies van landschapelementen, de vergroting van akkers en een toegenomen gebruik van meststoffen en pesticiden. Er is maar weinig bekend over de afzonderlijke bijdrage van elk van deze variabelen aan de grootschalige negatieve effecten op de biodiversiteit. In een studie in acht Europese landen vonden wij dat van dertien gemeten componenten van intensivering, fungiciden en insecticiden de meest consistente negatieve effecten hadden. De negatieve effecten van pesticiden op de biodiversiteit spelen nog steeds een doorslaggevende rol, ondanks het feit dat er in Europa al tientallen jaren een beleid gevoerd wordt dat gericht is op een aanzienlijke reductie van de toepassing van bestrijdingsmiddelen op landbouwgrond.
Original languageDutch
Pages (from-to)132-135
JournalEntomologische Berichten
Volume73
Issue number4
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • intensive farming
  • biodiversity
  • pesticides
  • breeding birds
  • field margins
  • landscape
  • plant communities
  • landscape ecology
  • agricultural land

Cite this

@article{3cee378b9ad54bd99e74fa7972d5b844,
title = "Pesticiden en biodiversiteit in het Europese landbouwbeleid",
abstract = "In de laatste 50 jaar is de biodiversiteit op landbouwgronden in Europa snel achteruit gegaan. Twaalf van de vijftien vogelsoorten die karakteristiek zijn voor het agrarische landschap van Midden-Nederland zijn in de periode 1973-2002 met meer dan 50{\%} achteruit gegaan, terwijl de bijvoorbeeld de broedvogels van bossen in aantal toenamen. Een belangrijke vraag is welke veranderingen in het landschap verantwoordelijk zijn voor deze dramatische achteruitgang in biodiversiteit. Intensivering van de landbouw heeft een groot aantal verschillende aspecten, zoals het verlies van landschapelementen, de vergroting van akkers en een toegenomen gebruik van meststoffen en pesticiden. Er is maar weinig bekend over de afzonderlijke bijdrage van elk van deze variabelen aan de grootschalige negatieve effecten op de biodiversiteit. In een studie in acht Europese landen vonden wij dat van dertien gemeten componenten van intensivering, fungiciden en insecticiden de meest consistente negatieve effecten hadden. De negatieve effecten van pesticiden op de biodiversiteit spelen nog steeds een doorslaggevende rol, ondanks het feit dat er in Europa al tientallen jaren een beleid gevoerd wordt dat gericht is op een aanzienlijke reductie van de toepassing van bestrijdingsmiddelen op landbouwgrond.",
keywords = "intensieve landbouw, biodiversiteit, pesticiden, broedvogels, akkerranden, landschap, plantengemeenschappen, landschapsecologie, landbouwgrond, intensive farming, biodiversity, pesticides, breeding birds, field margins, landscape, plant communities, landscape ecology, agricultural land",
author = "F. Berendse and F. Geiger",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "73",
pages = "132--135",
journal = "Entomologische Berichten",
issn = "0013-8827",
publisher = "Nederlandse Entomoligische Vereniging",
number = "4",

}

Pesticiden en biodiversiteit in het Europese landbouwbeleid. / Berendse, F.; Geiger, F.

In: Entomologische Berichten, Vol. 73, No. 4, 2013, p. 132-135.

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

TY - JOUR

T1 - Pesticiden en biodiversiteit in het Europese landbouwbeleid

AU - Berendse, F.

AU - Geiger, F.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In de laatste 50 jaar is de biodiversiteit op landbouwgronden in Europa snel achteruit gegaan. Twaalf van de vijftien vogelsoorten die karakteristiek zijn voor het agrarische landschap van Midden-Nederland zijn in de periode 1973-2002 met meer dan 50% achteruit gegaan, terwijl de bijvoorbeeld de broedvogels van bossen in aantal toenamen. Een belangrijke vraag is welke veranderingen in het landschap verantwoordelijk zijn voor deze dramatische achteruitgang in biodiversiteit. Intensivering van de landbouw heeft een groot aantal verschillende aspecten, zoals het verlies van landschapelementen, de vergroting van akkers en een toegenomen gebruik van meststoffen en pesticiden. Er is maar weinig bekend over de afzonderlijke bijdrage van elk van deze variabelen aan de grootschalige negatieve effecten op de biodiversiteit. In een studie in acht Europese landen vonden wij dat van dertien gemeten componenten van intensivering, fungiciden en insecticiden de meest consistente negatieve effecten hadden. De negatieve effecten van pesticiden op de biodiversiteit spelen nog steeds een doorslaggevende rol, ondanks het feit dat er in Europa al tientallen jaren een beleid gevoerd wordt dat gericht is op een aanzienlijke reductie van de toepassing van bestrijdingsmiddelen op landbouwgrond.

AB - In de laatste 50 jaar is de biodiversiteit op landbouwgronden in Europa snel achteruit gegaan. Twaalf van de vijftien vogelsoorten die karakteristiek zijn voor het agrarische landschap van Midden-Nederland zijn in de periode 1973-2002 met meer dan 50% achteruit gegaan, terwijl de bijvoorbeeld de broedvogels van bossen in aantal toenamen. Een belangrijke vraag is welke veranderingen in het landschap verantwoordelijk zijn voor deze dramatische achteruitgang in biodiversiteit. Intensivering van de landbouw heeft een groot aantal verschillende aspecten, zoals het verlies van landschapelementen, de vergroting van akkers en een toegenomen gebruik van meststoffen en pesticiden. Er is maar weinig bekend over de afzonderlijke bijdrage van elk van deze variabelen aan de grootschalige negatieve effecten op de biodiversiteit. In een studie in acht Europese landen vonden wij dat van dertien gemeten componenten van intensivering, fungiciden en insecticiden de meest consistente negatieve effecten hadden. De negatieve effecten van pesticiden op de biodiversiteit spelen nog steeds een doorslaggevende rol, ondanks het feit dat er in Europa al tientallen jaren een beleid gevoerd wordt dat gericht is op een aanzienlijke reductie van de toepassing van bestrijdingsmiddelen op landbouwgrond.

KW - intensieve landbouw

KW - biodiversiteit

KW - pesticiden

KW - broedvogels

KW - akkerranden

KW - landschap

KW - plantengemeenschappen

KW - landschapsecologie

KW - landbouwgrond

KW - intensive farming

KW - biodiversity

KW - pesticides

KW - breeding birds

KW - field margins

KW - landscape

KW - plant communities

KW - landscape ecology

KW - agricultural land

M3 - Comment/Letter to the editor

VL - 73

SP - 132

EP - 135

JO - Entomologische Berichten

JF - Entomologische Berichten

SN - 0013-8827

IS - 4

ER -