Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective

T.A.A. Speek

Research output: Thesisinternal PhD, WU

Abstract

In dit proefschrift heb is onderzocht wat mogelijkheden zijn om het invasief potentieel van geïntroduceerde plantensoorten en de invasibiliteit van plantengemeenschappen in Nederland te voorspellen. Soorten zijn gebruikt die hier al geïntroduceerd zijn, omdat van deze hun invasief succes bekend is. Om hun invasiviteit te kwantificeren is informatie gebruikt over de regionale en lokale verspreiding. De unieke beschikbaarheid van deze datasets voor plantensoorten in Nederland bieden nieuwe kansen, die mogelijk helpen de voorspelbaarheid van invasiviteit te verhogen, uit te leggen hoe invasiviteit van een soort kan veranderen in de tijd en hoe de samenstelling van de plantengemeenschap kan bepalen welke geïntroduceerde soorten zich kunnen vestigen.
Original languageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • Wageningen University
Supervisors/Advisors
  • van der Putten, Wim, Promotor
  • Lotz, Bert, Co-promotor
Award date17 Jun 2015
Place of PublicationWageningen
Publisher
Print ISBNs9789462572898
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • introduced species
  • vegetation
  • phytogeography
  • invasive species
  • plant communities
  • dominance
  • netherlands

Cite this

Speek, T. A. A. (2015). Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective. Wageningen: Wageningen University.
Speek, T.A.A.. / Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective. Wageningen : Wageningen University, 2015. 158 p.
@phdthesis{a3a077e94f254144a63453433797b2f9,
title = "Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective",
abstract = "In dit proefschrift heb is onderzocht wat mogelijkheden zijn om het invasief potentieel van ge{\"i}ntroduceerde plantensoorten en de invasibiliteit van plantengemeenschappen in Nederland te voorspellen. Soorten zijn gebruikt die hier al ge{\"i}ntroduceerd zijn, omdat van deze hun invasief succes bekend is. Om hun invasiviteit te kwantificeren is informatie gebruikt over de regionale en lokale verspreiding. De unieke beschikbaarheid van deze datasets voor plantensoorten in Nederland bieden nieuwe kansen, die mogelijk helpen de voorspelbaarheid van invasiviteit te verhogen, uit te leggen hoe invasiviteit van een soort kan veranderen in de tijd en hoe de samenstelling van de plantengemeenschap kan bepalen welke ge{\"i}ntroduceerde soorten zich kunnen vestigen.",
keywords = "ge{\"i}ntroduceerde soorten, vegetatie, plantengeografie, invasieve soorten, plantengemeenschappen, dominantie, nederland, introduced species, vegetation, phytogeography, invasive species, plant communities, dominance, netherlands",
author = "T.A.A. Speek",
note = "WU thesis 6073",
year = "2015",
language = "English",
isbn = "9789462572898",
publisher = "Wageningen University",
school = "Wageningen University",

}

Speek, TAA 2015, 'Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective', Doctor of Philosophy, Wageningen University, Wageningen.

Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective. / Speek, T.A.A.

Wageningen : Wageningen University, 2015. 158 p.

Research output: Thesisinternal PhD, WU

TY - THES

T1 - Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective

AU - Speek, T.A.A.

N1 - WU thesis 6073

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - In dit proefschrift heb is onderzocht wat mogelijkheden zijn om het invasief potentieel van geïntroduceerde plantensoorten en de invasibiliteit van plantengemeenschappen in Nederland te voorspellen. Soorten zijn gebruikt die hier al geïntroduceerd zijn, omdat van deze hun invasief succes bekend is. Om hun invasiviteit te kwantificeren is informatie gebruikt over de regionale en lokale verspreiding. De unieke beschikbaarheid van deze datasets voor plantensoorten in Nederland bieden nieuwe kansen, die mogelijk helpen de voorspelbaarheid van invasiviteit te verhogen, uit te leggen hoe invasiviteit van een soort kan veranderen in de tijd en hoe de samenstelling van de plantengemeenschap kan bepalen welke geïntroduceerde soorten zich kunnen vestigen.

AB - In dit proefschrift heb is onderzocht wat mogelijkheden zijn om het invasief potentieel van geïntroduceerde plantensoorten en de invasibiliteit van plantengemeenschappen in Nederland te voorspellen. Soorten zijn gebruikt die hier al geïntroduceerd zijn, omdat van deze hun invasief succes bekend is. Om hun invasiviteit te kwantificeren is informatie gebruikt over de regionale en lokale verspreiding. De unieke beschikbaarheid van deze datasets voor plantensoorten in Nederland bieden nieuwe kansen, die mogelijk helpen de voorspelbaarheid van invasiviteit te verhogen, uit te leggen hoe invasiviteit van een soort kan veranderen in de tijd en hoe de samenstelling van de plantengemeenschap kan bepalen welke geïntroduceerde soorten zich kunnen vestigen.

KW - geïntroduceerde soorten

KW - vegetatie

KW - plantengeografie

KW - invasieve soorten

KW - plantengemeenschappen

KW - dominantie

KW - nederland

KW - introduced species

KW - vegetation

KW - phytogeography

KW - invasive species

KW - plant communities

KW - dominance

KW - netherlands

M3 - internal PhD, WU

SN - 9789462572898

PB - Wageningen University

CY - Wageningen

ER -

Speek TAA. Patterns of exotic plant species in the Netherlands: a macroecological perspective. Wageningen: Wageningen University, 2015. 158 p.