Overdracht van cadmium, lood, kwik en arseen bij melkkoeien gevoederd met oplosbare verbindingen of met haven- of rioolslib (IVVO-RIKILT "proefplan B")

N.G. van der Veen, K. Vreman, E.H.J. Berghmans-van Megen, A.M.G. Betteray-Kortekaas, A.C.M. Driessen, A.W. Hoff, J.P.C. Hovens, J.C. Moraal, P. van de Spreng, J.J.M.H. Teeuwen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit verslag wordt het effect bij op stal gehuisveste melkkoeien van toediening van zware metalen via het voer op het gehalte van deze metalen in een aantal dierlijke produkten nagegaan. Cadmium, lood, kwik en arseen werden in de vorm van oplosbare verbindingen of zoals ze voorkomen in haven- en rioolslib via het voeder toegediend. Het niveau van toediening lag voor de oplosbare verbindingen van lood, kwik en arseen op de wettelijk geldende veevoedertolerantie, dat wil zeggen op 10 resp. 0,1 en 2 mg/kg terwijl cadmium op het niveau van arseen werd gedoseerd . Havenslib en rioolslib werden in een dusdanige hoeveelheid in het voer verwerkt, dat het gehalte van lood in de rantsoenen op het niveau van de veevoedertolerantie kwam te liggen. De gehalten voor cadmium, kwik en arseen lagen derhalve vast en liggen met uitzondering van kwik in havenslib lager dan de gehalten voor de oplosbare verbindingen. De toedieningsperiade bedroeg voor alle groepen 24 maanden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherRIKILT
Number of pages35
Publication statusPublished - 1982

Publication series

NameVerslag / RIKILT
No.82.74
NameRapport / Instituut voor Veevoedingsonderzoek
No.no. 148

Keywords

  • dairy cows
  • dairy cattle nutrition
  • animal production
  • heavy metals

Cite this