Oranje Lijst

N. Bas, S. Zijlstra, Lau Simonse, F.B.J. Menting (Developer)

Research output: Non-textual formWeb publication/sitePopular

Abstract

Oude rassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen. Door oude rassen beschikbaar te houden, behouden we de mogelijkheid ook toekomstige rassen te ontwikkelen met de inbreng van deze oude rassen. Oude rassen zijn ook deel van ons nationaal erfgoed. Ze hebben vaak andere vormen, kleuren en smaken dan het tegenwoordig materiaal. Oude rassen bieden dus extra variatie. Gedurende die vroegere periode van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden trouwens deze oude rassen als “nieuwe rassen” geïntroduceerd. Ze waren al wel het product van veredeling, maar die veredeling was nog beperkt voornamelijk tot massa selectie uit boerenmateriaal.

De informatie over oude rassen is door Sierd Zijlstra en Lau Simonse bij elkaar gebracht op de Oranje Lijst: oranje omdat veel materiaal intussen is verdwenen, of in het voortbestaan wordt bedreigd. Deze Oranje lijst biedt een overzicht van landbouw- en tuinbouwrassen die werden geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog en laat tevens zien welke rassen nu nog in de handel verkrijgbaar zijn, of in welke genenbank ze bewaard worden. Door gebruikmaking van deze rassen kunt u een deel van onze geschiedenis laten herleven, variatie aan het voedselpakket toevoegen en vooral plezier beleven aan het telen ervan.
Original languageDutch
PublisherCentrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN)
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • vegetables
  • fruit
  • vegetable growing
  • fruit growing
  • arable farming
  • varieties
  • old varieties
  • descriptive list of varieties

Cite this

Bas, N. (Author), Zijlstra, S. (Author), Simonse, L. (Author), & Menting, F. B. J. (Developer). (2008). Oranje Lijst. Web publication/site, Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Retrieved from https://edepot.wur.nl/14137