Optimalisering Ventilationjet systeem

P.A. van Weel

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

The Ventilationjet system is used to dehumidify a greenhouse with a fully closed blackout screen during the night. Gerbera producer Zuijderwijk and Witzier in the Netherlands uses this equipment but was not satisified with the duhumidification capacity since the RH was rising to unwanted levels. That forced him to pull a gap in the screens but that resulted in local temperature drops and botrytis. In this research project the cause of the high humidity was found to be the result of a combination of unwanted transpiration from the floor area and a limited air supply through the screens as a result of a turbulent flow in the outlet of the fans. The problem was fixed by developing a new version of the Ventilationjet where the air was supplied through a vertical duct instead of a simple round opening in the screens. Also the air supply capacity was increased from 3 m3/m2.hr to 14 m3/ m2.hr with a speed controllable fan. In addition, measures were taken to prevent humid, warm air to reach the area above the blackout screen by guiding this air to a central opening in the screen above the concrete path in the middle of the greenhouse. The ventilation windows above this ventilation gap in the screen release this humid air to the outside world, without causing a temperature drop since the fans create an overpressure.
Original languageDutch
Place of PublicationBleiswijk
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
Number of pages38
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport GTB
No.1376

Keywords

  • greenhouse horticulture
  • air conditioning
  • greenhouse technology
  • cut flowers
  • ornamental horticulture
  • gerbera
  • artificial ventilation
  • energy saving
  • thermal screens

Cite this

van Weel, P. A. (2015). Optimalisering Ventilationjet systeem. (Rapport GTB; No. 1376). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
van Weel, P.A. / Optimalisering Ventilationjet systeem. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 38 p. (Rapport GTB; 1376).
@book{270dbad229b64ccdb4ddc40a6d4fbcae,
title = "Optimalisering Ventilationjet systeem",
abstract = "Ventilationjets worden ingezet om in de nacht een (energie)scherm volledig te kunnen sluiten en toch te kunnen ontvochtigen. Op het gerbera bedrijf van Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek heeft men al enige tijd ervaring met dit systeem. Tijdens het gebruik viel op dat de vochtafvoer zodanig klein was dat de RV naar ongewenste hoogte steeg bij een 100{\%} sluiting van het verduisteringsscherm. Door het trekken van een kier kon dat probleem weliswaar opgelost worden, maar daardoor ontstaat lokale kouval waardoor de kans op botrytis toeneemt. In dit onderzoek is getracht de oorzaken te achterhalen van de te lage capaciteit, dit op te lossen en vervolgens te testen welke invloed een aangepast systeem heeft op het klimaat en de energiebehoefte van de kas. Gebleken is dat de oorzaak van de lage capaciteit gezocht moet worden in een combinatie van een te lage inblaascapaciteit door turbulentie en luchtweerstand aan de blaaszijde van de ventilator en door extra verdamping vanuit de kasbodem. Vervolgens is een verbeterd ontwerp van de ventilator gemaakt, maar ook deze bleek teveel luchtweerstand te ondervinden van het gat in de schermen. Uiteindelijk is het gat in het scherm vervangen door een koker die aan de tralie wordt bevestigd. Ook is het toerental van de motor van de inblaasventilator variabel gemaakt en is er boven het middenpad een opening in het scherm gemaakt waarlangs vochtige kaslucht zodanig uit de kas kan worden afgevoerd dat de aangezogen lucht boven het scherm zo droog en zo koud mogelijk blijft. Na deze aanpassingen bleek het goed mogelijk om de RV in de kas te beheersen met 100{\%} gesloten scherm. Na aftrek van de stroom van de ventilatoren resteerde een energiebesparing van 15{\%} ten opzichte van een systeem waarbij via kieren wordt gelucht.",
keywords = "glastuinbouw, klimaatregeling, kastechniek, snijbloemen, sierteelt, gerbera, kunstmatige ventilatie, energiebesparing, thermische schermen, greenhouse horticulture, air conditioning, greenhouse technology, cut flowers, ornamental horticulture, gerbera, artificial ventilation, energy saving, thermal screens",
author = "{van Weel}, P.A.",
note = "Project number 3742186800. - PT number 15041",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport GTB",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
number = "1376",

}

van Weel, PA 2015, Optimalisering Ventilationjet systeem. Rapport GTB, no. 1376, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

Optimalisering Ventilationjet systeem. / van Weel, P.A.

Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 38 p. (Rapport GTB; No. 1376).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Optimalisering Ventilationjet systeem

AU - van Weel, P.A.

N1 - Project number 3742186800. - PT number 15041

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Ventilationjets worden ingezet om in de nacht een (energie)scherm volledig te kunnen sluiten en toch te kunnen ontvochtigen. Op het gerbera bedrijf van Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek heeft men al enige tijd ervaring met dit systeem. Tijdens het gebruik viel op dat de vochtafvoer zodanig klein was dat de RV naar ongewenste hoogte steeg bij een 100% sluiting van het verduisteringsscherm. Door het trekken van een kier kon dat probleem weliswaar opgelost worden, maar daardoor ontstaat lokale kouval waardoor de kans op botrytis toeneemt. In dit onderzoek is getracht de oorzaken te achterhalen van de te lage capaciteit, dit op te lossen en vervolgens te testen welke invloed een aangepast systeem heeft op het klimaat en de energiebehoefte van de kas. Gebleken is dat de oorzaak van de lage capaciteit gezocht moet worden in een combinatie van een te lage inblaascapaciteit door turbulentie en luchtweerstand aan de blaaszijde van de ventilator en door extra verdamping vanuit de kasbodem. Vervolgens is een verbeterd ontwerp van de ventilator gemaakt, maar ook deze bleek teveel luchtweerstand te ondervinden van het gat in de schermen. Uiteindelijk is het gat in het scherm vervangen door een koker die aan de tralie wordt bevestigd. Ook is het toerental van de motor van de inblaasventilator variabel gemaakt en is er boven het middenpad een opening in het scherm gemaakt waarlangs vochtige kaslucht zodanig uit de kas kan worden afgevoerd dat de aangezogen lucht boven het scherm zo droog en zo koud mogelijk blijft. Na deze aanpassingen bleek het goed mogelijk om de RV in de kas te beheersen met 100% gesloten scherm. Na aftrek van de stroom van de ventilatoren resteerde een energiebesparing van 15% ten opzichte van een systeem waarbij via kieren wordt gelucht.

AB - Ventilationjets worden ingezet om in de nacht een (energie)scherm volledig te kunnen sluiten en toch te kunnen ontvochtigen. Op het gerbera bedrijf van Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek heeft men al enige tijd ervaring met dit systeem. Tijdens het gebruik viel op dat de vochtafvoer zodanig klein was dat de RV naar ongewenste hoogte steeg bij een 100% sluiting van het verduisteringsscherm. Door het trekken van een kier kon dat probleem weliswaar opgelost worden, maar daardoor ontstaat lokale kouval waardoor de kans op botrytis toeneemt. In dit onderzoek is getracht de oorzaken te achterhalen van de te lage capaciteit, dit op te lossen en vervolgens te testen welke invloed een aangepast systeem heeft op het klimaat en de energiebehoefte van de kas. Gebleken is dat de oorzaak van de lage capaciteit gezocht moet worden in een combinatie van een te lage inblaascapaciteit door turbulentie en luchtweerstand aan de blaaszijde van de ventilator en door extra verdamping vanuit de kasbodem. Vervolgens is een verbeterd ontwerp van de ventilator gemaakt, maar ook deze bleek teveel luchtweerstand te ondervinden van het gat in de schermen. Uiteindelijk is het gat in het scherm vervangen door een koker die aan de tralie wordt bevestigd. Ook is het toerental van de motor van de inblaasventilator variabel gemaakt en is er boven het middenpad een opening in het scherm gemaakt waarlangs vochtige kaslucht zodanig uit de kas kan worden afgevoerd dat de aangezogen lucht boven het scherm zo droog en zo koud mogelijk blijft. Na deze aanpassingen bleek het goed mogelijk om de RV in de kas te beheersen met 100% gesloten scherm. Na aftrek van de stroom van de ventilatoren resteerde een energiebesparing van 15% ten opzichte van een systeem waarbij via kieren wordt gelucht.

KW - glastuinbouw

KW - klimaatregeling

KW - kastechniek

KW - snijbloemen

KW - sierteelt

KW - gerbera

KW - kunstmatige ventilatie

KW - energiebesparing

KW - thermische schermen

KW - greenhouse horticulture

KW - air conditioning

KW - greenhouse technology

KW - cut flowers

KW - ornamental horticulture

KW - gerbera

KW - artificial ventilation

KW - energy saving

KW - thermal screens

M3 - Report

T3 - Rapport GTB

BT - Optimalisering Ventilationjet systeem

PB - Wageningen UR Glastuinbouw

CY - Bleiswijk

ER -

van Weel PA. Optimalisering Ventilationjet systeem. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 38 p. (Rapport GTB; 1376).