Abstract
Original language | Dutch |
---|---|
Place of Publication | Bleiswijk |
Publisher | Wageningen UR Glastuinbouw |
Number of pages | 38 |
Publication status | Published - 2015 |
Publication series
Name | Rapport GTB |
---|---|
No. | 1376 |
Keywords
- greenhouse horticulture
- air conditioning
- greenhouse technology
- cut flowers
- ornamental horticulture
- gerbera
- artificial ventilation
- energy saving
- thermal screens
Cite this
}
Optimalisering Ventilationjet systeem. / van Weel, P.A.
Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2015. 38 p. (Rapport GTB; No. 1376).Research output: Book/Report › Report › Professional
TY - BOOK
T1 - Optimalisering Ventilationjet systeem
AU - van Weel, P.A.
N1 - Project number 3742186800. - PT number 15041
PY - 2015
Y1 - 2015
N2 - Ventilationjets worden ingezet om in de nacht een (energie)scherm volledig te kunnen sluiten en toch te kunnen ontvochtigen. Op het gerbera bedrijf van Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek heeft men al enige tijd ervaring met dit systeem. Tijdens het gebruik viel op dat de vochtafvoer zodanig klein was dat de RV naar ongewenste hoogte steeg bij een 100% sluiting van het verduisteringsscherm. Door het trekken van een kier kon dat probleem weliswaar opgelost worden, maar daardoor ontstaat lokale kouval waardoor de kans op botrytis toeneemt. In dit onderzoek is getracht de oorzaken te achterhalen van de te lage capaciteit, dit op te lossen en vervolgens te testen welke invloed een aangepast systeem heeft op het klimaat en de energiebehoefte van de kas. Gebleken is dat de oorzaak van de lage capaciteit gezocht moet worden in een combinatie van een te lage inblaascapaciteit door turbulentie en luchtweerstand aan de blaaszijde van de ventilator en door extra verdamping vanuit de kasbodem. Vervolgens is een verbeterd ontwerp van de ventilator gemaakt, maar ook deze bleek teveel luchtweerstand te ondervinden van het gat in de schermen. Uiteindelijk is het gat in het scherm vervangen door een koker die aan de tralie wordt bevestigd. Ook is het toerental van de motor van de inblaasventilator variabel gemaakt en is er boven het middenpad een opening in het scherm gemaakt waarlangs vochtige kaslucht zodanig uit de kas kan worden afgevoerd dat de aangezogen lucht boven het scherm zo droog en zo koud mogelijk blijft. Na deze aanpassingen bleek het goed mogelijk om de RV in de kas te beheersen met 100% gesloten scherm. Na aftrek van de stroom van de ventilatoren resteerde een energiebesparing van 15% ten opzichte van een systeem waarbij via kieren wordt gelucht.
AB - Ventilationjets worden ingezet om in de nacht een (energie)scherm volledig te kunnen sluiten en toch te kunnen ontvochtigen. Op het gerbera bedrijf van Zuijderwijk en Witzier in Bergschenhoek heeft men al enige tijd ervaring met dit systeem. Tijdens het gebruik viel op dat de vochtafvoer zodanig klein was dat de RV naar ongewenste hoogte steeg bij een 100% sluiting van het verduisteringsscherm. Door het trekken van een kier kon dat probleem weliswaar opgelost worden, maar daardoor ontstaat lokale kouval waardoor de kans op botrytis toeneemt. In dit onderzoek is getracht de oorzaken te achterhalen van de te lage capaciteit, dit op te lossen en vervolgens te testen welke invloed een aangepast systeem heeft op het klimaat en de energiebehoefte van de kas. Gebleken is dat de oorzaak van de lage capaciteit gezocht moet worden in een combinatie van een te lage inblaascapaciteit door turbulentie en luchtweerstand aan de blaaszijde van de ventilator en door extra verdamping vanuit de kasbodem. Vervolgens is een verbeterd ontwerp van de ventilator gemaakt, maar ook deze bleek teveel luchtweerstand te ondervinden van het gat in de schermen. Uiteindelijk is het gat in het scherm vervangen door een koker die aan de tralie wordt bevestigd. Ook is het toerental van de motor van de inblaasventilator variabel gemaakt en is er boven het middenpad een opening in het scherm gemaakt waarlangs vochtige kaslucht zodanig uit de kas kan worden afgevoerd dat de aangezogen lucht boven het scherm zo droog en zo koud mogelijk blijft. Na deze aanpassingen bleek het goed mogelijk om de RV in de kas te beheersen met 100% gesloten scherm. Na aftrek van de stroom van de ventilatoren resteerde een energiebesparing van 15% ten opzichte van een systeem waarbij via kieren wordt gelucht.
KW - glastuinbouw
KW - klimaatregeling
KW - kastechniek
KW - snijbloemen
KW - sierteelt
KW - gerbera
KW - kunstmatige ventilatie
KW - energiebesparing
KW - thermische schermen
KW - greenhouse horticulture
KW - air conditioning
KW - greenhouse technology
KW - cut flowers
KW - ornamental horticulture
KW - gerbera
KW - artificial ventilation
KW - energy saving
KW - thermal screens
M3 - Report
T3 - Rapport GTB
BT - Optimalisering Ventilationjet systeem
PB - Wageningen UR Glastuinbouw
CY - Bleiswijk
ER -