Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd

M.G. van Zeeland

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Bestrijding van straatgras en ruwbeemdgras is een probleem in veldbeemd. Met het huidige middelenpakket worden deze onkruiden maar matig bestreden. In dit onderzoek wordt een mogelijke bestrijdingsstrategie ontwikkeld, waarbij zowel middelen worden toegepast in als na de oogst van de dekvrucht en als correctiemiddel in het voorjaar van de oogst van het veldbeemdgras. In de dekvrucht was toepassing van Stomp (1,25 l/ha), Boxer (2 l/ha) en Hussar (0,2 kg/ha + 1 l/ha Actirob) wel veilig voor veldbeemd, maar de bespuitingen leidden na de oogst van de dekvrucht niet tot een geringere straatgrasbezetting (alleen getoetst in 2005). Straatgras werd in 2004 het beste bestreden door een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht in het najaar. In 2005 gaven de combinaties Stomp, Boxer en Luxan ethofumesaat in combinatie met Hussar in het voorjaar het beste bestrijdingsresultaat. Een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht óf een enkele toepassing van ethofumesaat na Stomp of Boxer in het najaar leidde wel tot een zekere opbrengstderving. De financiële opbrengst was bij een herhaalde toepassing van ethofumesaat in 2004 5% hoger dan onbehandeld. In 2005 lukte het voor geen van de objecten om een voldoende zuiverheid (minder dan 0,5 % Poa annua, straatgras, in het geschoonde zaad) te bereiken en kon door de forse straatgrasvervuiling niet voor alle objecten de financiële opbrengst worden berekend.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2006
  Issue number15 maart
  Publication statusPublished - 2006

  Keywords

  • poa annua
  • poa trivialis
  • poa pratensis
  • weed control
  • herbicides
  • chemical control
  • spraying
  • application methods
  • plant protection
  • arable farming
  • grass seeds

  Cite this

  van Zeeland, M. G. (2006). Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd. Kennisakker.nl, 2006(15 maart).
  van Zeeland, M.G. / Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd. In: Kennisakker.nl. 2006 ; Vol. 2006, No. 15 maart.
  @article{a0fdaecba393400d8c61c4a2458c2ef5,
  title = "Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd",
  abstract = "Bestrijding van straatgras en ruwbeemdgras is een probleem in veldbeemd. Met het huidige middelenpakket worden deze onkruiden maar matig bestreden. In dit onderzoek wordt een mogelijke bestrijdingsstrategie ontwikkeld, waarbij zowel middelen worden toegepast in als na de oogst van de dekvrucht en als correctiemiddel in het voorjaar van de oogst van het veldbeemdgras. In de dekvrucht was toepassing van Stomp (1,25 l/ha), Boxer (2 l/ha) en Hussar (0,2 kg/ha + 1 l/ha Actirob) wel veilig voor veldbeemd, maar de bespuitingen leidden na de oogst van de dekvrucht niet tot een geringere straatgrasbezetting (alleen getoetst in 2005). Straatgras werd in 2004 het beste bestreden door een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht in het najaar. In 2005 gaven de combinaties Stomp, Boxer en Luxan ethofumesaat in combinatie met Hussar in het voorjaar het beste bestrijdingsresultaat. Een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht {\'o}f een enkele toepassing van ethofumesaat na Stomp of Boxer in het najaar leidde wel tot een zekere opbrengstderving. De financi{\"e}le opbrengst was bij een herhaalde toepassing van ethofumesaat in 2004 5{\%} hoger dan onbehandeld. In 2005 lukte het voor geen van de objecten om een voldoende zuiverheid (minder dan 0,5 {\%} Poa annua, straatgras, in het geschoonde zaad) te bereiken en kon door de forse straatgrasvervuiling niet voor alle objecten de financi{\"e}le opbrengst worden berekend.",
  keywords = "poa annua, poa trivialis, poa pratensis, onkruidbestrijding, herbiciden, chemische bestrijding, spuiten, toedieningswijzen, gewasbescherming, akkerbouw, graszaden, poa annua, poa trivialis, poa pratensis, weed control, herbicides, chemical control, spraying, application methods, plant protection, arable farming, grass seeds",
  author = "{van Zeeland}, M.G.",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  volume = "2006",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 maart",

  }

  van Zeeland, MG 2006, 'Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd', Kennisakker.nl, vol. 2006, no. 15 maart.

  Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd. / van Zeeland, M.G.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2006, No. 15 maart, 2006.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Optimalisatieonderzoek van herbiciden in veldbeemd

  AU - van Zeeland, M.G.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Bestrijding van straatgras en ruwbeemdgras is een probleem in veldbeemd. Met het huidige middelenpakket worden deze onkruiden maar matig bestreden. In dit onderzoek wordt een mogelijke bestrijdingsstrategie ontwikkeld, waarbij zowel middelen worden toegepast in als na de oogst van de dekvrucht en als correctiemiddel in het voorjaar van de oogst van het veldbeemdgras. In de dekvrucht was toepassing van Stomp (1,25 l/ha), Boxer (2 l/ha) en Hussar (0,2 kg/ha + 1 l/ha Actirob) wel veilig voor veldbeemd, maar de bespuitingen leidden na de oogst van de dekvrucht niet tot een geringere straatgrasbezetting (alleen getoetst in 2005). Straatgras werd in 2004 het beste bestreden door een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht in het najaar. In 2005 gaven de combinaties Stomp, Boxer en Luxan ethofumesaat in combinatie met Hussar in het voorjaar het beste bestrijdingsresultaat. Een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht óf een enkele toepassing van ethofumesaat na Stomp of Boxer in het najaar leidde wel tot een zekere opbrengstderving. De financiële opbrengst was bij een herhaalde toepassing van ethofumesaat in 2004 5% hoger dan onbehandeld. In 2005 lukte het voor geen van de objecten om een voldoende zuiverheid (minder dan 0,5 % Poa annua, straatgras, in het geschoonde zaad) te bereiken en kon door de forse straatgrasvervuiling niet voor alle objecten de financiële opbrengst worden berekend.

  AB - Bestrijding van straatgras en ruwbeemdgras is een probleem in veldbeemd. Met het huidige middelenpakket worden deze onkruiden maar matig bestreden. In dit onderzoek wordt een mogelijke bestrijdingsstrategie ontwikkeld, waarbij zowel middelen worden toegepast in als na de oogst van de dekvrucht en als correctiemiddel in het voorjaar van de oogst van het veldbeemdgras. In de dekvrucht was toepassing van Stomp (1,25 l/ha), Boxer (2 l/ha) en Hussar (0,2 kg/ha + 1 l/ha Actirob) wel veilig voor veldbeemd, maar de bespuitingen leidden na de oogst van de dekvrucht niet tot een geringere straatgrasbezetting (alleen getoetst in 2005). Straatgras werd in 2004 het beste bestreden door een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht in het najaar. In 2005 gaven de combinaties Stomp, Boxer en Luxan ethofumesaat in combinatie met Hussar in het voorjaar het beste bestrijdingsresultaat. Een herhaalde toepassing van Luxan ethofumesaat (3 l/ha) na de oogst van de dekvrucht óf een enkele toepassing van ethofumesaat na Stomp of Boxer in het najaar leidde wel tot een zekere opbrengstderving. De financiële opbrengst was bij een herhaalde toepassing van ethofumesaat in 2004 5% hoger dan onbehandeld. In 2005 lukte het voor geen van de objecten om een voldoende zuiverheid (minder dan 0,5 % Poa annua, straatgras, in het geschoonde zaad) te bereiken en kon door de forse straatgrasvervuiling niet voor alle objecten de financiële opbrengst worden berekend.

  KW - poa annua

  KW - poa trivialis

  KW - poa pratensis

  KW - onkruidbestrijding

  KW - herbiciden

  KW - chemische bestrijding

  KW - spuiten

  KW - toedieningswijzen

  KW - gewasbescherming

  KW - akkerbouw

  KW - graszaden

  KW - poa annua

  KW - poa trivialis

  KW - poa pratensis

  KW - weed control

  KW - herbicides

  KW - chemical control

  KW - spraying

  KW - application methods

  KW - plant protection

  KW - arable farming

  KW - grass seeds

  M3 - Article

  VL - 2006

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 maart

  ER -