Optimalisatie van de stikstofbemesting van Engels raaigras

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  In het stikstofadvies voor Engels raaigras, zoals vastgesteld in onderzoek van PA(G)V in de periode 1978-1984, wordt geen onderscheid gemaakt naar typen en rassen en wordt aanbevolen de benodigde hoeveelheid stikstof éénmalig in het vroege voorjaar te verstrekken. Gezien de grote verschillen in gewasstructuur en ontwikkelingssnelheid die er bij de verschillende typen en rassen van Engels raaigras bestaan, kan het stikstofadvies vermoedelijk worden verfijnd. Deling van de stikstofgift kan, al of niet met behulp van de chlorofylmeter, daarnaast ook zorgen voor lagere oogstrisico's of betere opbrengsten. In opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten is daarom onderzoek uitgevoerd naar typen en rassen bij verschillende bemestingsniveau's, de gebruiksmogelijkheden van de chlorofylmeter en de effecten van deling van stikstof.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2007
  Issue number15 jan
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • arable farming
  • nitrogen fertilizers
  • lolium perenne
  • seed production
  • chlorophyll
  • fertilizer application
  • varieties
  • cultivars
  • dressings
  • nitrogen

  Cite this

  @article{598fb5cd4bb146b2a75a5743166fc9f0,
  title = "Optimalisatie van de stikstofbemesting van Engels raaigras",
  abstract = "In het stikstofadvies voor Engels raaigras, zoals vastgesteld in onderzoek van PA(G)V in de periode 1978-1984, wordt geen onderscheid gemaakt naar typen en rassen en wordt aanbevolen de benodigde hoeveelheid stikstof {\'e}{\'e}nmalig in het vroege voorjaar te verstrekken. Gezien de grote verschillen in gewasstructuur en ontwikkelingssnelheid die er bij de verschillende typen en rassen van Engels raaigras bestaan, kan het stikstofadvies vermoedelijk worden verfijnd. Deling van de stikstofgift kan, al of niet met behulp van de chlorofylmeter, daarnaast ook zorgen voor lagere oogstrisico's of betere opbrengsten. In opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten is daarom onderzoek uitgevoerd naar typen en rassen bij verschillende bemestingsniveau's, de gebruiksmogelijkheden van de chlorofylmeter en de effecten van deling van stikstof.",
  keywords = "akkerbouw, stikstofmeststoffen, lolium perenne, zaadproductie, chlorofyl, bemesting, rassen (planten), cultivars, mestgiften, stikstof, arable farming, nitrogen fertilizers, lolium perenne, seed production, chlorophyll, fertilizer application, varieties, cultivars, dressings, nitrogen",
  author = "{van der Schoot}, J.R.",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  volume = "2007",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 jan",

  }

  Optimalisatie van de stikstofbemesting van Engels raaigras. / van der Schoot, J.R.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2007, No. 15 jan, 2007.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Optimalisatie van de stikstofbemesting van Engels raaigras

  AU - van der Schoot, J.R.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - In het stikstofadvies voor Engels raaigras, zoals vastgesteld in onderzoek van PA(G)V in de periode 1978-1984, wordt geen onderscheid gemaakt naar typen en rassen en wordt aanbevolen de benodigde hoeveelheid stikstof éénmalig in het vroege voorjaar te verstrekken. Gezien de grote verschillen in gewasstructuur en ontwikkelingssnelheid die er bij de verschillende typen en rassen van Engels raaigras bestaan, kan het stikstofadvies vermoedelijk worden verfijnd. Deling van de stikstofgift kan, al of niet met behulp van de chlorofylmeter, daarnaast ook zorgen voor lagere oogstrisico's of betere opbrengsten. In opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten is daarom onderzoek uitgevoerd naar typen en rassen bij verschillende bemestingsniveau's, de gebruiksmogelijkheden van de chlorofylmeter en de effecten van deling van stikstof.

  AB - In het stikstofadvies voor Engels raaigras, zoals vastgesteld in onderzoek van PA(G)V in de periode 1978-1984, wordt geen onderscheid gemaakt naar typen en rassen en wordt aanbevolen de benodigde hoeveelheid stikstof éénmalig in het vroege voorjaar te verstrekken. Gezien de grote verschillen in gewasstructuur en ontwikkelingssnelheid die er bij de verschillende typen en rassen van Engels raaigras bestaan, kan het stikstofadvies vermoedelijk worden verfijnd. Deling van de stikstofgift kan, al of niet met behulp van de chlorofylmeter, daarnaast ook zorgen voor lagere oogstrisico's of betere opbrengsten. In opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten is daarom onderzoek uitgevoerd naar typen en rassen bij verschillende bemestingsniveau's, de gebruiksmogelijkheden van de chlorofylmeter en de effecten van deling van stikstof.

  KW - akkerbouw

  KW - stikstofmeststoffen

  KW - lolium perenne

  KW - zaadproductie

  KW - chlorofyl

  KW - bemesting

  KW - rassen (planten)

  KW - cultivars

  KW - mestgiften

  KW - stikstof

  KW - arable farming

  KW - nitrogen fertilizers

  KW - lolium perenne

  KW - seed production

  KW - chlorophyll

  KW - fertilizer application

  KW - varieties

  KW - cultivars

  KW - dressings

  KW - nitrogen

  M3 - Article

  VL - 2007

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 jan

  ER -