Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten

P. van Dalfsen, M.H.G.E. Dijkema, H. Gude, B. Miller

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In de periode tussen rooien en planten doorlopen vaste planten een ketentraject waarbij verschillende ketenpartijen betrokken zijn. In de praktijk gaat dit soms, zeker bij gevoelige soorten, gepaard met kwaliteitsverlies, slechte hergroei en zelfs volledige uitval. De schade als gevolg hiervan kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per partij. In de periode 2004 - 2006 is onderzoek gedaan naar een aantal factoren, die de hergroei van de planten zouden kunnen beïnvloeden, zoals rooitijdstip, bewaartemperatuur en invloed van uitdroging tijdens transport en bewaring. Daarnaast is een ketenonderzoek gedaan om na te gaan in welke fase van de keten kwaliteitsverlies optreedt.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO Bloembollen en Bomen
  Number of pages60
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • perennials
  • storage
  • transport
  • quality
  • ornamental horticulture
  • agricultural trade

  Cite this

  van Dalfsen, P., Dijkema, M. H. G. E., Gude, H., & Miller, B. (2007). Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten. Lisse: PPO Bloembollen en Bomen.
  van Dalfsen, P. ; Dijkema, M.H.G.E. ; Gude, H. ; Miller, B. / Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten. Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2007. 60 p.
  @book{f1be3c6e52ca4b878ea52ab50248e5bc,
  title = "Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten",
  abstract = "In de periode tussen rooien en planten doorlopen vaste planten een ketentraject waarbij verschillende ketenpartijen betrokken zijn. In de praktijk gaat dit soms, zeker bij gevoelige soorten, gepaard met kwaliteitsverlies, slechte hergroei en zelfs volledige uitval. De schade als gevolg hiervan kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per partij. In de periode 2004 - 2006 is onderzoek gedaan naar een aantal factoren, die de hergroei van de planten zouden kunnen be{\"i}nvloeden, zoals rooitijdstip, bewaartemperatuur en invloed van uitdroging tijdens transport en bewaring. Daarnaast is een ketenonderzoek gedaan om na te gaan in welke fase van de keten kwaliteitsverlies optreedt.",
  keywords = "overblijvende planten, opslag, transport, kwaliteit, sierteelt, agrarische handel, perennials, storage, transport, quality, ornamental horticulture, agricultural trade",
  author = "{van Dalfsen}, P. and M.H.G.E. Dijkema and H. Gude and B. Miller",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  publisher = "PPO Bloembollen en Bomen",

  }

  van Dalfsen, P, Dijkema, MHGE, Gude, H & Miller, B 2007, Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten. PPO Bloembollen en Bomen, Lisse.

  Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten. / van Dalfsen, P.; Dijkema, M.H.G.E.; Gude, H.; Miller, B.

  Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2007. 60 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten

  AU - van Dalfsen, P.

  AU - Dijkema, M.H.G.E.

  AU - Gude, H.

  AU - Miller, B.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - In de periode tussen rooien en planten doorlopen vaste planten een ketentraject waarbij verschillende ketenpartijen betrokken zijn. In de praktijk gaat dit soms, zeker bij gevoelige soorten, gepaard met kwaliteitsverlies, slechte hergroei en zelfs volledige uitval. De schade als gevolg hiervan kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per partij. In de periode 2004 - 2006 is onderzoek gedaan naar een aantal factoren, die de hergroei van de planten zouden kunnen beïnvloeden, zoals rooitijdstip, bewaartemperatuur en invloed van uitdroging tijdens transport en bewaring. Daarnaast is een ketenonderzoek gedaan om na te gaan in welke fase van de keten kwaliteitsverlies optreedt.

  AB - In de periode tussen rooien en planten doorlopen vaste planten een ketentraject waarbij verschillende ketenpartijen betrokken zijn. In de praktijk gaat dit soms, zeker bij gevoelige soorten, gepaard met kwaliteitsverlies, slechte hergroei en zelfs volledige uitval. De schade als gevolg hiervan kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per partij. In de periode 2004 - 2006 is onderzoek gedaan naar een aantal factoren, die de hergroei van de planten zouden kunnen beïnvloeden, zoals rooitijdstip, bewaartemperatuur en invloed van uitdroging tijdens transport en bewaring. Daarnaast is een ketenonderzoek gedaan om na te gaan in welke fase van de keten kwaliteitsverlies optreedt.

  KW - overblijvende planten

  KW - opslag

  KW - transport

  KW - kwaliteit

  KW - sierteelt

  KW - agrarische handel

  KW - perennials

  KW - storage

  KW - transport

  KW - quality

  KW - ornamental horticulture

  KW - agricultural trade

  M3 - Report

  BT - Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten

  PB - PPO Bloembollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  van Dalfsen P, Dijkema MHGE, Gude H, Miller B. Optimale bewaring- en transportcondities van vaste planten. Lisse: PPO Bloembollen en Bomen, 2007. 60 p.