Opstandige biologische bestrijder van het wortelknobbelaaltje

A.W.G. van der Wurff

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Uit een in vitro toets blijkt dat de bacterie Pasteuria penetrans een veelbelovende bestrijder is van het wortelknobbelaaltje. De bacterie heeft echter een sterke voorkeur voor bepaalde stammen uit een kas van een bioteler van kasgroenten. Knobbelaaltjes bij andere biotelers lieten de bacterie links liggen. Een veldexperiment leverde niets op omdat de bacterie nergens te bekennen was. Hij blijkt wel een geschikte bestrijder van een wortelknobbelaaltje (M. javanica) in chrysant. In een veldexperiment werd de aaltjespopulatie sterk gereduceerd, maar omdat de bacterie niet op grote schaal gekweekt kon worden leek het een dure oplossing. Inmiddels is Japanse onderzoekers dit wel gelukt.
  LanguageDutch
  JournalKennis Online
  Publication statusPublished - 2007

  Cite this

  @article{29f0dbbb7288492e9c55181c4b00fb37,
  title = "Opstandige biologische bestrijder van het wortelknobbelaaltje",
  abstract = "Uit een in vitro toets blijkt dat de bacterie Pasteuria penetrans een veelbelovende bestrijder is van het wortelknobbelaaltje. De bacterie heeft echter een sterke voorkeur voor bepaalde stammen uit een kas van een bioteler van kasgroenten. Knobbelaaltjes bij andere biotelers lieten de bacterie links liggen. Een veldexperiment leverde niets op omdat de bacterie nergens te bekennen was. Hij blijkt wel een geschikte bestrijder van een wortelknobbelaaltje (M. javanica) in chrysant. In een veldexperiment werd de aaltjespopulatie sterk gereduceerd, maar omdat de bacterie niet op grote schaal gekweekt kon worden leek het een dure oplossing. Inmiddels is Japanse onderzoekers dit wel gelukt.",
  author = "{van der Wurff}, A.W.G.",
  note = "Kennis online nieuwsflits juli 2007",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  journal = "Kennis Online",

  }

  Opstandige biologische bestrijder van het wortelknobbelaaltje. / van der Wurff, A.W.G.

  In: Kennis Online, 2007.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Opstandige biologische bestrijder van het wortelknobbelaaltje

  AU - van der Wurff, A.W.G.

  N1 - Kennis online nieuwsflits juli 2007

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Uit een in vitro toets blijkt dat de bacterie Pasteuria penetrans een veelbelovende bestrijder is van het wortelknobbelaaltje. De bacterie heeft echter een sterke voorkeur voor bepaalde stammen uit een kas van een bioteler van kasgroenten. Knobbelaaltjes bij andere biotelers lieten de bacterie links liggen. Een veldexperiment leverde niets op omdat de bacterie nergens te bekennen was. Hij blijkt wel een geschikte bestrijder van een wortelknobbelaaltje (M. javanica) in chrysant. In een veldexperiment werd de aaltjespopulatie sterk gereduceerd, maar omdat de bacterie niet op grote schaal gekweekt kon worden leek het een dure oplossing. Inmiddels is Japanse onderzoekers dit wel gelukt.

  AB - Uit een in vitro toets blijkt dat de bacterie Pasteuria penetrans een veelbelovende bestrijder is van het wortelknobbelaaltje. De bacterie heeft echter een sterke voorkeur voor bepaalde stammen uit een kas van een bioteler van kasgroenten. Knobbelaaltjes bij andere biotelers lieten de bacterie links liggen. Een veldexperiment leverde niets op omdat de bacterie nergens te bekennen was. Hij blijkt wel een geschikte bestrijder van een wortelknobbelaaltje (M. javanica) in chrysant. In een veldexperiment werd de aaltjespopulatie sterk gereduceerd, maar omdat de bacterie niet op grote schaal gekweekt kon worden leek het een dure oplossing. Inmiddels is Japanse onderzoekers dit wel gelukt.

  M3 - Article

  JO - Kennis Online

  T2 - Kennis Online

  JF - Kennis Online

  ER -