Opname van cadmium door gewassen in moestuinen in de Kempen: risico-inventarisatie en maatregelen

P.F.A.M. Römkens, R.P.J.J. Rietra, J.P.A. Lijzen, P.F. Otte, R.N.J. Comans

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Op basis van bestaande data is de opname van cadmium door enkele belangrijke moestuingewassen beschreven via een bodem-plant relatie. Gebruik makend van organische stof, pH, klei en het cadmiumgehalte van de bodem kan het gehalte in het gewas voorspeld worden. Met deze vergelijkingen is vervolgens het toelaatbare cadmiumgehalte in de bodem berekend waarbij de warenwetnorm (per gewas) wordt overschreden. Daarnaast is ook de totale blootstelling berekend (CSOIL) in geval van consumptie van gewassen die geteeld worden op met cadmium verontreinigde gronden. Uit de resultaten blijkt dat bij gangbare gehalten aan cadmium in de bodem in de Kempen de blootstelling via consumptie de MTR waarde overschrijdt, zeker in geval van (licht) zure gronden (pH lager dan 5,5). Verhoging van de bodem-pH en handhaving van het organische stofgehalte door toevoeging van compost of mest blijkt effectief om de blootstelling te reduceren. Dit is echter alleen van toepassing bij cadmiumgehalten in de bodem die liggen tussen 1 en 5 mg kg-1. Bij cadmiumgehalten in de bodem tussen 2 en 5 mg kg-1 zijn er beperkingen aan de keuze van de gewassen. Met name bladgroenten als sla, spinazie en andijvie kunnen dan beter niet geteeld worden. Bij cadmiumgehalten in de bodem van meer dan 5 mg kg-1 zou consumptie uit eigen tuin afgeraden moeten worden. De hier gepresenteerde advieswaarden zullen in 2004 verder getoetst worden middels experimenteel onderzoek in bestaande moestuinen.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages63
Publication statusPublished - 2004

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.918
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • cadmium
  • uptake
  • crops
  • bioavailability
  • domestic gardens
  • vegetables
  • heavy metals
  • exposure
  • toxicity
  • netherlands

Cite this

@book{81a9cc032c7e4dcbb508289ab8eccac0,
title = "Opname van cadmium door gewassen in moestuinen in de Kempen: risico-inventarisatie en maatregelen",
abstract = "Op basis van bestaande data is de opname van cadmium door enkele belangrijke moestuingewassen beschreven via een bodem-plant relatie. Gebruik makend van organische stof, pH, klei en het cadmiumgehalte van de bodem kan het gehalte in het gewas voorspeld worden. Met deze vergelijkingen is vervolgens het toelaatbare cadmiumgehalte in de bodem berekend waarbij de warenwetnorm (per gewas) wordt overschreden. Daarnaast is ook de totale blootstelling berekend (CSOIL) in geval van consumptie van gewassen die geteeld worden op met cadmium verontreinigde gronden. Uit de resultaten blijkt dat bij gangbare gehalten aan cadmium in de bodem in de Kempen de blootstelling via consumptie de MTR waarde overschrijdt, zeker in geval van (licht) zure gronden (pH lager dan 5,5). Verhoging van de bodem-pH en handhaving van het organische stofgehalte door toevoeging van compost of mest blijkt effectief om de blootstelling te reduceren. Dit is echter alleen van toepassing bij cadmiumgehalten in de bodem die liggen tussen 1 en 5 mg kg-1. Bij cadmiumgehalten in de bodem tussen 2 en 5 mg kg-1 zijn er beperkingen aan de keuze van de gewassen. Met name bladgroenten als sla, spinazie en andijvie kunnen dan beter niet geteeld worden. Bij cadmiumgehalten in de bodem van meer dan 5 mg kg-1 zou consumptie uit eigen tuin afgeraden moeten worden. De hier gepresenteerde advieswaarden zullen in 2004 verder getoetst worden middels experimenteel onderzoek in bestaande moestuinen.",
keywords = "cadmium, opname (uptake), gewassen, biologische beschikbaarheid, tuinen bij het huis, groenten, zware metalen, blootstelling, toxiciteit, nederland, cadmium, uptake, crops, bioavailability, domestic gardens, vegetables, heavy metals, exposure, toxicity, netherlands",
author = "P.F.A.M. R{\"o}mkens and R.P.J.J. Rietra and J.P.A. Lijzen and P.F. Otte and R.N.J. Comans",
year = "2004",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "918",

}

Opname van cadmium door gewassen in moestuinen in de Kempen: risico-inventarisatie en maatregelen. / Römkens, P.F.A.M.; Rietra, R.P.J.J.; Lijzen, J.P.A.; Otte, P.F.; Comans, R.N.J.

Wageningen : Alterra, 2004. 63 p. (Alterra-rapport; No. 918).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Opname van cadmium door gewassen in moestuinen in de Kempen: risico-inventarisatie en maatregelen

AU - Römkens, P.F.A.M.

AU - Rietra, R.P.J.J.

AU - Lijzen, J.P.A.

AU - Otte, P.F.

AU - Comans, R.N.J.

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Op basis van bestaande data is de opname van cadmium door enkele belangrijke moestuingewassen beschreven via een bodem-plant relatie. Gebruik makend van organische stof, pH, klei en het cadmiumgehalte van de bodem kan het gehalte in het gewas voorspeld worden. Met deze vergelijkingen is vervolgens het toelaatbare cadmiumgehalte in de bodem berekend waarbij de warenwetnorm (per gewas) wordt overschreden. Daarnaast is ook de totale blootstelling berekend (CSOIL) in geval van consumptie van gewassen die geteeld worden op met cadmium verontreinigde gronden. Uit de resultaten blijkt dat bij gangbare gehalten aan cadmium in de bodem in de Kempen de blootstelling via consumptie de MTR waarde overschrijdt, zeker in geval van (licht) zure gronden (pH lager dan 5,5). Verhoging van de bodem-pH en handhaving van het organische stofgehalte door toevoeging van compost of mest blijkt effectief om de blootstelling te reduceren. Dit is echter alleen van toepassing bij cadmiumgehalten in de bodem die liggen tussen 1 en 5 mg kg-1. Bij cadmiumgehalten in de bodem tussen 2 en 5 mg kg-1 zijn er beperkingen aan de keuze van de gewassen. Met name bladgroenten als sla, spinazie en andijvie kunnen dan beter niet geteeld worden. Bij cadmiumgehalten in de bodem van meer dan 5 mg kg-1 zou consumptie uit eigen tuin afgeraden moeten worden. De hier gepresenteerde advieswaarden zullen in 2004 verder getoetst worden middels experimenteel onderzoek in bestaande moestuinen.

AB - Op basis van bestaande data is de opname van cadmium door enkele belangrijke moestuingewassen beschreven via een bodem-plant relatie. Gebruik makend van organische stof, pH, klei en het cadmiumgehalte van de bodem kan het gehalte in het gewas voorspeld worden. Met deze vergelijkingen is vervolgens het toelaatbare cadmiumgehalte in de bodem berekend waarbij de warenwetnorm (per gewas) wordt overschreden. Daarnaast is ook de totale blootstelling berekend (CSOIL) in geval van consumptie van gewassen die geteeld worden op met cadmium verontreinigde gronden. Uit de resultaten blijkt dat bij gangbare gehalten aan cadmium in de bodem in de Kempen de blootstelling via consumptie de MTR waarde overschrijdt, zeker in geval van (licht) zure gronden (pH lager dan 5,5). Verhoging van de bodem-pH en handhaving van het organische stofgehalte door toevoeging van compost of mest blijkt effectief om de blootstelling te reduceren. Dit is echter alleen van toepassing bij cadmiumgehalten in de bodem die liggen tussen 1 en 5 mg kg-1. Bij cadmiumgehalten in de bodem tussen 2 en 5 mg kg-1 zijn er beperkingen aan de keuze van de gewassen. Met name bladgroenten als sla, spinazie en andijvie kunnen dan beter niet geteeld worden. Bij cadmiumgehalten in de bodem van meer dan 5 mg kg-1 zou consumptie uit eigen tuin afgeraden moeten worden. De hier gepresenteerde advieswaarden zullen in 2004 verder getoetst worden middels experimenteel onderzoek in bestaande moestuinen.

KW - cadmium

KW - opname (uptake)

KW - gewassen

KW - biologische beschikbaarheid

KW - tuinen bij het huis

KW - groenten

KW - zware metalen

KW - blootstelling

KW - toxiciteit

KW - nederland

KW - cadmium

KW - uptake

KW - crops

KW - bioavailability

KW - domestic gardens

KW - vegetables

KW - heavy metals

KW - exposure

KW - toxicity

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Opname van cadmium door gewassen in moestuinen in de Kempen: risico-inventarisatie en maatregelen

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -