Opiniestuk sustainable development goals : transities realiseren met duurzaam bodem - en landgebruik

G. Mol, M. de Cleen, Co Molenaar, S. Keesstra, S. Visser, J. Okx

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In 2015 hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – beter bekend als de Sustainable Development Goals of kortweg SDGs – aangenomen als de weg waarlangs ze de meest urgente problemen op het gebied van armoede, honger, maar ook onderwijs, economie, en milieu en klimaat wil aanpakken. De ambities, geformuleerd in de 17 SDGs, zijn verstrekkend en hoog. In verschillende Nederlandse beleidsdocumenten1234567 wordt daarom aangegeven dat hiervoor serieuze maatschappelijke transities nodig zijn zoals op het gebied van energie en klimaat, voedselvoorziening en circulaire economie, mobiliteit en leefbare steden. Voor veel van deze transities is duurzaam gebruik en beheer van bodem, water en land een essentieel onderdeel. Dit opiniestuk heeft als doel de rol van duurzaam bodem- en landgebruik te benadrukken en de urgentie ervan agenderen voor de maatschappelijke transities waar Nederland voor staat. En laten zien dat de maatschappelijke opgaven te complex zijn voor een sectorale aanpak. Integrale benadering en goede samenwerking tussen alle stakeholders zijn nodig om te komen tot duurzame oplossingen. Het is raadzaam hier voortvarend werk van te maken; de bodem is een traag systeem, dus 2030 – het jaar waarin de SDGs moeten zijn gerealiseerd – is al morgen.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen University and Research
Number of pages7
Publication statusPublished - 2017

Keywords

  • sustainable energy
  • biobased economy
  • biofuels
  • biogas
  • government policy
  • climate
  • bioenergy
  • residual streams
  • renewable energy
  • energy policy

Cite this

@book{271a9dfeaf4d47deb012c221264504b3,
title = "Opiniestuk sustainable development goals : transities realiseren met duurzaam bodem - en landgebruik",
abstract = "In 2015 hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – beter bekend als de Sustainable Development Goals of kortweg SDGs – aangenomen als de weg waarlangs ze de meest urgente problemen op het gebied van armoede, honger, maar ook onderwijs, economie, en milieu en klimaat wil aanpakken. De ambities, geformuleerd in de 17 SDGs, zijn verstrekkend en hoog. In verschillende Nederlandse beleidsdocumenten1234567 wordt daarom aangegeven dat hiervoor serieuze maatschappelijke transities nodig zijn zoals op het gebied van energie en klimaat, voedselvoorziening en circulaire economie, mobiliteit en leefbare steden. Voor veel van deze transities is duurzaam gebruik en beheer van bodem, water en land een essentieel onderdeel. Dit opiniestuk heeft als doel de rol van duurzaam bodem- en landgebruik te benadrukken en de urgentie ervan agenderen voor de maatschappelijke transities waar Nederland voor staat. En laten zien dat de maatschappelijke opgaven te complex zijn voor een sectorale aanpak. Integrale benadering en goede samenwerking tussen alle stakeholders zijn nodig om te komen tot duurzame oplossingen. Het is raadzaam hier voortvarend werk van te maken; de bodem is een traag systeem, dus 2030 – het jaar waarin de SDGs moeten zijn gerealiseerd – is al morgen.",
keywords = "duurzame energie, biobased economy, biobrandstoffen, biogas, overheidsbeleid, klimaat, bio-energie, reststromen, hernieuwbare energie, energiebeleid, sustainable energy, biobased economy, biofuels, biogas, government policy, climate, bioenergy, residual streams, renewable energy, energy policy",
author = "G. Mol and {de Cleen}, M. and Co Molenaar and S. Keesstra and S. Visser and J. Okx",
year = "2017",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen University and Research",

}

Opiniestuk sustainable development goals : transities realiseren met duurzaam bodem - en landgebruik. / Mol, G.; de Cleen, M.; Molenaar, Co; Keesstra, S.; Visser, S.; Okx, J.

Wageningen : Wageningen University and Research, 2017. 7 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Opiniestuk sustainable development goals : transities realiseren met duurzaam bodem - en landgebruik

AU - Mol, G.

AU - de Cleen, M.

AU - Molenaar, Co

AU - Keesstra, S.

AU - Visser, S.

AU - Okx, J.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - In 2015 hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – beter bekend als de Sustainable Development Goals of kortweg SDGs – aangenomen als de weg waarlangs ze de meest urgente problemen op het gebied van armoede, honger, maar ook onderwijs, economie, en milieu en klimaat wil aanpakken. De ambities, geformuleerd in de 17 SDGs, zijn verstrekkend en hoog. In verschillende Nederlandse beleidsdocumenten1234567 wordt daarom aangegeven dat hiervoor serieuze maatschappelijke transities nodig zijn zoals op het gebied van energie en klimaat, voedselvoorziening en circulaire economie, mobiliteit en leefbare steden. Voor veel van deze transities is duurzaam gebruik en beheer van bodem, water en land een essentieel onderdeel. Dit opiniestuk heeft als doel de rol van duurzaam bodem- en landgebruik te benadrukken en de urgentie ervan agenderen voor de maatschappelijke transities waar Nederland voor staat. En laten zien dat de maatschappelijke opgaven te complex zijn voor een sectorale aanpak. Integrale benadering en goede samenwerking tussen alle stakeholders zijn nodig om te komen tot duurzame oplossingen. Het is raadzaam hier voortvarend werk van te maken; de bodem is een traag systeem, dus 2030 – het jaar waarin de SDGs moeten zijn gerealiseerd – is al morgen.

AB - In 2015 hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – beter bekend als de Sustainable Development Goals of kortweg SDGs – aangenomen als de weg waarlangs ze de meest urgente problemen op het gebied van armoede, honger, maar ook onderwijs, economie, en milieu en klimaat wil aanpakken. De ambities, geformuleerd in de 17 SDGs, zijn verstrekkend en hoog. In verschillende Nederlandse beleidsdocumenten1234567 wordt daarom aangegeven dat hiervoor serieuze maatschappelijke transities nodig zijn zoals op het gebied van energie en klimaat, voedselvoorziening en circulaire economie, mobiliteit en leefbare steden. Voor veel van deze transities is duurzaam gebruik en beheer van bodem, water en land een essentieel onderdeel. Dit opiniestuk heeft als doel de rol van duurzaam bodem- en landgebruik te benadrukken en de urgentie ervan agenderen voor de maatschappelijke transities waar Nederland voor staat. En laten zien dat de maatschappelijke opgaven te complex zijn voor een sectorale aanpak. Integrale benadering en goede samenwerking tussen alle stakeholders zijn nodig om te komen tot duurzame oplossingen. Het is raadzaam hier voortvarend werk van te maken; de bodem is een traag systeem, dus 2030 – het jaar waarin de SDGs moeten zijn gerealiseerd – is al morgen.

KW - duurzame energie

KW - biobased economy

KW - biobrandstoffen

KW - biogas

KW - overheidsbeleid

KW - klimaat

KW - bio-energie

KW - reststromen

KW - hernieuwbare energie

KW - energiebeleid

KW - sustainable energy

KW - biobased economy

KW - biofuels

KW - biogas

KW - government policy

KW - climate

KW - bioenergy

KW - residual streams

KW - renewable energy

KW - energy policy

M3 - Report

BT - Opiniestuk sustainable development goals : transities realiseren met duurzaam bodem - en landgebruik

PB - Wageningen University and Research

CY - Wageningen

ER -