Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking

W. Teunissen, A.G.M. Schotman, L. Bruinzeel, H. ten Holt, E. Oosterveld, E. Wymenga, D. Melman

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Een methode is uitgewerkt om kerngebieden te identificeren voor weidevogels. Als gidssoort is de grutto gebruikt, implicaties voor de andere weidevogelsoorten zijn aangeduid. Als zoekgebied voor kerngebieden zijn aangeduid gebieden die voldoen aan minumumdichtheden (15 dan wel 30 bp/100 ha). Aan de hand van trendgegevens is geanalyseerd welke factoren bepalend zijn voor de aantalsontwikkeling. De resultaten hiervan zijn als randvoorwaarden gehanteerd voor de nadere invulling van de kerngebieden. Met een metapopulatiemodel is verkend aan welke ruimtelijke voorwaarden kerngebieden moeten voldoen: o.a. omvang en onderlinge afstanden, in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit. Scenarioberekeningen zijn uitgevoerd naar verschillende ruimtelijke invullingen. Er is een handreiking opgesteld als voorbeeld hoe kerngebieden in de praktijk geidentificeerd en uitgewerkt zouden kunnen worden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen [etc.]
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages144
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameSOVON-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR [etc.]
No.2012/21
ISSN (Print)2212-5027

Keywords

  • grassland birds
  • population density
  • nature conservation
  • limosa limosa
  • forecasts
  • quantitative analysis
  • models

Cite this

Teunissen, W., Schotman, A. G. M., Bruinzeel, L., ten Holt, H., Oosterveld, E., Wymenga, E., & Melman, D. (2012). Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking. (SOVON-rapport; No. 2012/21). Wageningen [etc.]: Alterra, Wageningen-UR.
Teunissen, W. ; Schotman, A.G.M. ; Bruinzeel, L. ; ten Holt, H. ; Oosterveld, E. ; Wymenga, E. ; Melman, D. / Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking. Wageningen [etc.] : Alterra, Wageningen-UR, 2012. 144 p. (SOVON-rapport; 2012/21).
@book{a391fc17c0fe47ada4c1511fd8d6131b,
title = "Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking",
abstract = "Een methode is uitgewerkt om kerngebieden te identificeren voor weidevogels. Als gidssoort is de grutto gebruikt, implicaties voor de andere weidevogelsoorten zijn aangeduid. Als zoekgebied voor kerngebieden zijn aangeduid gebieden die voldoen aan minumumdichtheden (15 dan wel 30 bp/100 ha). Aan de hand van trendgegevens is geanalyseerd welke factoren bepalend zijn voor de aantalsontwikkeling. De resultaten hiervan zijn als randvoorwaarden gehanteerd voor de nadere invulling van de kerngebieden. Met een metapopulatiemodel is verkend aan welke ruimtelijke voorwaarden kerngebieden moeten voldoen: o.a. omvang en onderlinge afstanden, in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit. Scenarioberekeningen zijn uitgevoerd naar verschillende ruimtelijke invullingen. Er is een handreiking opgesteld als voorbeeld hoe kerngebieden in de praktijk geidentificeerd en uitgewerkt zouden kunnen worden.",
keywords = "weidevogels, populatiedichtheid, natuurbescherming, limosa limosa, voorspellingen, kwantitatieve analyse, modellen, grassland birds, population density, nature conservation, limosa limosa, forecasts, quantitative analysis, models",
author = "W. Teunissen and A.G.M. Schotman and L. Bruinzeel and {ten Holt}, H. and E. Oosterveld and E. Wymenga and D. Melman",
note = "Tevens SOVON-rapport no. 2012/12 en A&W-rapport / Altenburg & Wymenga no. 1799. - Project is tot stand gekomen onder auspici{\"e}n van de kenniskring Weidevogellandschap, eerste fase (April 2006 - medio 2011). - Uitgevoerd met een projectsubsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (projectnummer OND/2010/004/1)",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "SOVON-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2012/21",

}

Teunissen, W, Schotman, AGM, Bruinzeel, L, ten Holt, H, Oosterveld, E, Wymenga, E & Melman, D 2012, Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking. SOVON-rapport, no. 2012/21, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen [etc.].

Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking. / Teunissen, W.; Schotman, A.G.M.; Bruinzeel, L.; ten Holt, H.; Oosterveld, E.; Wymenga, E.; Melman, D.

Wageningen [etc.] : Alterra, Wageningen-UR, 2012. 144 p. (SOVON-rapport; No. 2012/21).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking

AU - Teunissen, W.

AU - Schotman, A.G.M.

AU - Bruinzeel, L.

AU - ten Holt, H.

AU - Oosterveld, E.

AU - Wymenga, E.

AU - Melman, D.

N1 - Tevens SOVON-rapport no. 2012/12 en A&W-rapport / Altenburg & Wymenga no. 1799. - Project is tot stand gekomen onder auspiciën van de kenniskring Weidevogellandschap, eerste fase (April 2006 - medio 2011). - Uitgevoerd met een projectsubsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (projectnummer OND/2010/004/1)

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Een methode is uitgewerkt om kerngebieden te identificeren voor weidevogels. Als gidssoort is de grutto gebruikt, implicaties voor de andere weidevogelsoorten zijn aangeduid. Als zoekgebied voor kerngebieden zijn aangeduid gebieden die voldoen aan minumumdichtheden (15 dan wel 30 bp/100 ha). Aan de hand van trendgegevens is geanalyseerd welke factoren bepalend zijn voor de aantalsontwikkeling. De resultaten hiervan zijn als randvoorwaarden gehanteerd voor de nadere invulling van de kerngebieden. Met een metapopulatiemodel is verkend aan welke ruimtelijke voorwaarden kerngebieden moeten voldoen: o.a. omvang en onderlinge afstanden, in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit. Scenarioberekeningen zijn uitgevoerd naar verschillende ruimtelijke invullingen. Er is een handreiking opgesteld als voorbeeld hoe kerngebieden in de praktijk geidentificeerd en uitgewerkt zouden kunnen worden.

AB - Een methode is uitgewerkt om kerngebieden te identificeren voor weidevogels. Als gidssoort is de grutto gebruikt, implicaties voor de andere weidevogelsoorten zijn aangeduid. Als zoekgebied voor kerngebieden zijn aangeduid gebieden die voldoen aan minumumdichtheden (15 dan wel 30 bp/100 ha). Aan de hand van trendgegevens is geanalyseerd welke factoren bepalend zijn voor de aantalsontwikkeling. De resultaten hiervan zijn als randvoorwaarden gehanteerd voor de nadere invulling van de kerngebieden. Met een metapopulatiemodel is verkend aan welke ruimtelijke voorwaarden kerngebieden moeten voldoen: o.a. omvang en onderlinge afstanden, in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit. Scenarioberekeningen zijn uitgevoerd naar verschillende ruimtelijke invullingen. Er is een handreiking opgesteld als voorbeeld hoe kerngebieden in de praktijk geidentificeerd en uitgewerkt zouden kunnen worden.

KW - weidevogels

KW - populatiedichtheid

KW - natuurbescherming

KW - limosa limosa

KW - voorspellingen

KW - kwantitatieve analyse

KW - modellen

KW - grassland birds

KW - population density

KW - nature conservation

KW - limosa limosa

KW - forecasts

KW - quantitative analysis

KW - models

M3 - Report

T3 - SOVON-rapport

BT - Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen [etc.]

ER -

Teunissen W, Schotman AGM, Bruinzeel L, ten Holt H, Oosterveld E, Wymenga E et al. Op naar kerngebieden voor weidevogels in Nederland : werkdocument met randvoorwaarden en handreiking. Wageningen [etc.]: Alterra, Wageningen-UR, 2012. 144 p. (SOVON-rapport; 2012/21).