Ontwikkeling van geleide bemestingssystemen in de open teelten

S. Radersma

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  De bemesting in de Nederlandse landbouw staat onder grote druk, vooral als het om de stikstofbemesting gaat. De Nederlandse teler zal minder stikstof moeten gaan gebruiken. Er is onderzoek uitgevoerd dat zowel was gericht op de maximale productie te halen als op verkleinen van de verliezen van stikstof naar vooral het grondwater. Geleide bemestingssystemen helpen om bij krappere stikstofnormen de stikstof zo te verdelen over ruimte en tijd dat in de meeste gevallen toch de maximale productie kan worden gehaald. Zo kon bij gebruik van geleide bemestingssystemen in zetmeelaaardappelen de stikstofgift verlaagd worden zonder dat de opbrengst afnam. Bij bloembollen kon de bemesting ook gereduceerd worden zonder dat het ten koste ging van de opbrengst.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2005
  Issue number15 feb
  Publication statusPublished - 2005

  Keywords

  • nitrogen fertilizers
  • agriculture
  • nitrogen content
  • nitrogen balance
  • crop yield
  • fertilizer application
  • outdoor cropping
  • arable farming

  Cite this

  Radersma, S. / Ontwikkeling van geleide bemestingssystemen in de open teelten. In: Kennisakker.nl. 2005 ; Vol. 2005, No. 15 feb.
  @article{d401e55d32b2468d8cb115b81c3abb2d,
  title = "Ontwikkeling van geleide bemestingssystemen in de open teelten",
  abstract = "De bemesting in de Nederlandse landbouw staat onder grote druk, vooral als het om de stikstofbemesting gaat. De Nederlandse teler zal minder stikstof moeten gaan gebruiken. Er is onderzoek uitgevoerd dat zowel was gericht op de maximale productie te halen als op verkleinen van de verliezen van stikstof naar vooral het grondwater. Geleide bemestingssystemen helpen om bij krappere stikstofnormen de stikstof zo te verdelen over ruimte en tijd dat in de meeste gevallen toch de maximale productie kan worden gehaald. Zo kon bij gebruik van geleide bemestingssystemen in zetmeelaaardappelen de stikstofgift verlaagd worden zonder dat de opbrengst afnam. Bij bloembollen kon de bemesting ook gereduceerd worden zonder dat het ten koste ging van de opbrengst.",
  keywords = "stikstofmeststoffen, landbouw, stikstofgehalte, stikstofbalans, gewasopbrengst, bemesting, vollegrondsteelt, akkerbouw, nitrogen fertilizers, agriculture, nitrogen content, nitrogen balance, crop yield, fertilizer application, outdoor cropping, arable farming",
  author = "S. Radersma",
  year = "2005",
  language = "Dutch",
  volume = "2005",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 feb",

  }

  Ontwikkeling van geleide bemestingssystemen in de open teelten. / Radersma, S.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2005, No. 15 feb, 2005.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Ontwikkeling van geleide bemestingssystemen in de open teelten

  AU - Radersma, S.

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - De bemesting in de Nederlandse landbouw staat onder grote druk, vooral als het om de stikstofbemesting gaat. De Nederlandse teler zal minder stikstof moeten gaan gebruiken. Er is onderzoek uitgevoerd dat zowel was gericht op de maximale productie te halen als op verkleinen van de verliezen van stikstof naar vooral het grondwater. Geleide bemestingssystemen helpen om bij krappere stikstofnormen de stikstof zo te verdelen over ruimte en tijd dat in de meeste gevallen toch de maximale productie kan worden gehaald. Zo kon bij gebruik van geleide bemestingssystemen in zetmeelaaardappelen de stikstofgift verlaagd worden zonder dat de opbrengst afnam. Bij bloembollen kon de bemesting ook gereduceerd worden zonder dat het ten koste ging van de opbrengst.

  AB - De bemesting in de Nederlandse landbouw staat onder grote druk, vooral als het om de stikstofbemesting gaat. De Nederlandse teler zal minder stikstof moeten gaan gebruiken. Er is onderzoek uitgevoerd dat zowel was gericht op de maximale productie te halen als op verkleinen van de verliezen van stikstof naar vooral het grondwater. Geleide bemestingssystemen helpen om bij krappere stikstofnormen de stikstof zo te verdelen over ruimte en tijd dat in de meeste gevallen toch de maximale productie kan worden gehaald. Zo kon bij gebruik van geleide bemestingssystemen in zetmeelaaardappelen de stikstofgift verlaagd worden zonder dat de opbrengst afnam. Bij bloembollen kon de bemesting ook gereduceerd worden zonder dat het ten koste ging van de opbrengst.

  KW - stikstofmeststoffen

  KW - landbouw

  KW - stikstofgehalte

  KW - stikstofbalans

  KW - gewasopbrengst

  KW - bemesting

  KW - vollegrondsteelt

  KW - akkerbouw

  KW - nitrogen fertilizers

  KW - agriculture

  KW - nitrogen content

  KW - nitrogen balance

  KW - crop yield

  KW - fertilizer application

  KW - outdoor cropping

  KW - arable farming

  M3 - Article

  VL - 2005

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 feb

  ER -