Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie

P. Kardol, A. van der Wal, T.M. Bezemer, W. de Boer, W.H. van der Putten

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

Abstract

Het verwijderen van de toplaag kan eenoplossing zijn om landbouwgrond snel te verschralen en zo de gewenste lplantensoorten een kans te geven. Met het ontgronden ten behoeve van natuurontwikkeling worden echter ook bodemorganismen verwijderd die een belangrijke rol spelen in bodemprocessen en in de sturing van de vegetatisamenstelling. Zijn er wellicht oplossingenom de vegetatie te herstellen en tegelijketijd het bodemleven te behouden? Een bijdrage vanuit RIVM, NIOO en Oak Ridge (USA)
Original languageDutch
Pages (from-to)57-61
JournalDe Levende Natuur
Volume110
Issue number1
Publication statusPublished - 2009

Keywords

  • agricultural land
  • soil chemistry
  • ecosystems
  • soil biology
  • fauna
  • soil ecology
  • nature development

Cite this

Kardol, P., van der Wal, A., Bezemer, T. M., de Boer, W., & van der Putten, W. H. (2009). Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie. De Levende Natuur, 110(1), 57-61.
Kardol, P. ; van der Wal, A. ; Bezemer, T.M. ; de Boer, W. ; van der Putten, W.H. / Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie. In: De Levende Natuur. 2009 ; Vol. 110, No. 1. pp. 57-61.
@article{c27d227e74ac4c5d83b3d4929f73dc5e,
title = "Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie",
abstract = "Het verwijderen van de toplaag kan eenoplossing zijn om landbouwgrond snel te verschralen en zo de gewenste lplantensoorten een kans te geven. Met het ontgronden ten behoeve van natuurontwikkeling worden echter ook bodemorganismen verwijderd die een belangrijke rol spelen in bodemprocessen en in de sturing van de vegetatisamenstelling. Zijn er wellicht oplossingenom de vegetatie te herstellen en tegelijketijd het bodemleven te behouden? Een bijdrage vanuit RIVM, NIOO en Oak Ridge (USA)",
keywords = "landbouwgrond, bodemchemie, ecosystemen, bodembiologie, fauna, bodemecologie, natuurontwikkeling, agricultural land, soil chemistry, ecosystems, soil biology, fauna, soil ecology, nature development",
author = "P. Kardol and {van der Wal}, A. and T.M. Bezemer and {de Boer}, W. and {van der Putten}, W.H.",
year = "2009",
language = "Dutch",
volume = "110",
pages = "57--61",
journal = "De Levende Natuur",
issn = "0024-1520",
number = "1",

}

Kardol, P, van der Wal, A, Bezemer, TM, de Boer, W & van der Putten, WH 2009, 'Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie', De Levende Natuur, vol. 110, no. 1, pp. 57-61.

Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie. / Kardol, P.; van der Wal, A.; Bezemer, T.M.; de Boer, W.; van der Putten, W.H.

In: De Levende Natuur, Vol. 110, No. 1, 2009, p. 57-61.

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

TY - JOUR

T1 - Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie

AU - Kardol, P.

AU - van der Wal, A.

AU - Bezemer, T.M.

AU - de Boer, W.

AU - van der Putten, W.H.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Het verwijderen van de toplaag kan eenoplossing zijn om landbouwgrond snel te verschralen en zo de gewenste lplantensoorten een kans te geven. Met het ontgronden ten behoeve van natuurontwikkeling worden echter ook bodemorganismen verwijderd die een belangrijke rol spelen in bodemprocessen en in de sturing van de vegetatisamenstelling. Zijn er wellicht oplossingenom de vegetatie te herstellen en tegelijketijd het bodemleven te behouden? Een bijdrage vanuit RIVM, NIOO en Oak Ridge (USA)

AB - Het verwijderen van de toplaag kan eenoplossing zijn om landbouwgrond snel te verschralen en zo de gewenste lplantensoorten een kans te geven. Met het ontgronden ten behoeve van natuurontwikkeling worden echter ook bodemorganismen verwijderd die een belangrijke rol spelen in bodemprocessen en in de sturing van de vegetatisamenstelling. Zijn er wellicht oplossingenom de vegetatie te herstellen en tegelijketijd het bodemleven te behouden? Een bijdrage vanuit RIVM, NIOO en Oak Ridge (USA)

KW - landbouwgrond

KW - bodemchemie

KW - ecosystemen

KW - bodembiologie

KW - fauna

KW - bodemecologie

KW - natuurontwikkeling

KW - agricultural land

KW - soil chemistry

KW - ecosystems

KW - soil biology

KW - fauna

KW - soil ecology

KW - nature development

M3 - Comment/Letter to the editor

VL - 110

SP - 57

EP - 61

JO - De Levende Natuur

JF - De Levende Natuur

SN - 0024-1520

IS - 1

ER -

Kardol P, van der Wal A, Bezemer TM, de Boer W, van der Putten WH. Ontgronden en bodembeestjes: geen gelukkige combinatie. De Levende Natuur. 2009;110(1):57-61.