One health-samenwerking in de aanpak van psittacose

M. Heijne, Lenny Hogerwerf, Frederika Dijkstra, J.A. van der Goot, Edou Heddema, A. Kroneman, D. Notermans, Yvonne Pannekoek, Mauro de Rosa, M. te Wierik, Joke van der Giessen, H.I.J. Roest, Wim van der Hoek

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Psittacose is een zoönose veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. In Nederland is psittacose bij mensen een meldingsplichtige en bij vogels (uitgezonderd pluimvee) een aangifteplichtige ziekte. Van 2011 tot 2015 werden 41 tot 70 humane meldingen per jaar gedaan, maar dit is een onderschatting. Het aantal pneumonieën veroorzaakt door C. psittaci wordt op 1500 per jaar geschat. In 2014 is het One Health-project Plat4m-2bt-Psittacosis gestart. In dit project wordt een onlineplatform ontwikkeld om uitwisseling van data te faciliteren en de samenwerking tussen het humane en veterinaire veld te verbeteren. Onderdeel van het project is het beter in kaart brengen van de aviaire bronnen van psittacose. Recent wordt, naast papegaaiachtigen en duiven, ook pluimvee als mogelijke bron van humane C. psittaci-infecties gezien. Op basis van de jaarlijkse humane psittacosemeldingen is, ook in Nederland, een link gelegd tussen psittacose en de aanwezigheid van kippenslachterijen en eendenbedrijven. Bij een Nederlandse studie op ongeveer 150 leghennenbedrijven is echter geen C. psittaci-DNA aangetoond, maar bij ongeveer de helft van de bedrijven wel een relatief nieuwe Chlamydia-soort: C. gallinacea. Het zoönotisch potentieel van C. gallinacea is nog onduidelijk. Met de ontwikkeling en toepassing van het onlineplatform wil het Platform-2bt-Psittacosis een voorbeeld vormen voor een structurele aanpak van de bestrijding van zoönosen.
Original languageDutch
Pages (from-to)43-48
JournalNederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie
Volume25
Issue number2
Publication statusPublished - 2017

Cite this

Heijne, M., Hogerwerf, L., Dijkstra, F., van der Goot, J. A., Heddema, E., Kroneman, A., ... van der Hoek, W. (2017). One health-samenwerking in de aanpak van psittacose. Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie, 25(2), 43-48.
Heijne, M. ; Hogerwerf, Lenny ; Dijkstra, Frederika ; van der Goot, J.A. ; Heddema, Edou ; Kroneman, A. ; Notermans, D. ; Pannekoek, Yvonne ; de Rosa, Mauro ; te Wierik, M. ; van der Giessen, Joke ; Roest, H.I.J. ; van der Hoek, Wim. / One health-samenwerking in de aanpak van psittacose. In: Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie. 2017 ; Vol. 25, No. 2. pp. 43-48.
@article{c39e6bcb9ec149cc8cf89aa42146683a,
title = "One health-samenwerking in de aanpak van psittacose",
abstract = "Psittacose is een zo{\"o}nose veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. In Nederland is psittacose bij mensen een meldingsplichtige en bij vogels (uitgezonderd pluimvee) een aangifteplichtige ziekte. Van 2011 tot 2015 werden 41 tot 70 humane meldingen per jaar gedaan, maar dit is een onderschatting. Het aantal pneumonie{\"e}n veroorzaakt door C. psittaci wordt op 1500 per jaar geschat. In 2014 is het One Health-project Plat4m-2bt-Psittacosis gestart. In dit project wordt een onlineplatform ontwikkeld om uitwisseling van data te faciliteren en de samenwerking tussen het humane en veterinaire veld te verbeteren. Onderdeel van het project is het beter in kaart brengen van de aviaire bronnen van psittacose. Recent wordt, naast papegaaiachtigen en duiven, ook pluimvee als mogelijke bron van humane C. psittaci-infecties gezien. Op basis van de jaarlijkse humane psittacosemeldingen is, ook in Nederland, een link gelegd tussen psittacose en de aanwezigheid van kippenslachterijen en eendenbedrijven. Bij een Nederlandse studie op ongeveer 150 leghennenbedrijven is echter geen C. psittaci-DNA aangetoond, maar bij ongeveer de helft van de bedrijven wel een relatief nieuwe Chlamydia-soort: C. gallinacea. Het zo{\"o}notisch potentieel van C. gallinacea is nog onduidelijk. Met de ontwikkeling en toepassing van het onlineplatform wil het Platform-2bt-Psittacosis een voorbeeld vormen voor een structurele aanpak van de bestrijding van zo{\"o}nosen.",
author = "M. Heijne and Lenny Hogerwerf and Frederika Dijkstra and {van der Goot}, J.A. and Edou Heddema and A. Kroneman and D. Notermans and Yvonne Pannekoek and {de Rosa}, Mauro and {te Wierik}, M. and {van der Giessen}, Joke and H.I.J. Roest and {van der Hoek}, Wim",
note = "Thema: Zo{\"o}nose",
year = "2017",
language = "Dutch",
volume = "25",
pages = "43--48",
journal = "Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie",
issn = "0929-0176",
publisher = "Elsevier BV",
number = "2",

}

Heijne, M, Hogerwerf, L, Dijkstra, F, van der Goot, JA, Heddema, E, Kroneman, A, Notermans, D, Pannekoek, Y, de Rosa, M, te Wierik, M, van der Giessen, J, Roest, HIJ & van der Hoek, W 2017, 'One health-samenwerking in de aanpak van psittacose', Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie, vol. 25, no. 2, pp. 43-48.

One health-samenwerking in de aanpak van psittacose. / Heijne, M.; Hogerwerf, Lenny; Dijkstra, Frederika; van der Goot, J.A.; Heddema, Edou; Kroneman, A.; Notermans, D.; Pannekoek, Yvonne; de Rosa, Mauro; te Wierik, M.; van der Giessen, Joke; Roest, H.I.J.; van der Hoek, Wim.

In: Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie, Vol. 25, No. 2, 2017, p. 43-48.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - One health-samenwerking in de aanpak van psittacose

AU - Heijne, M.

AU - Hogerwerf, Lenny

AU - Dijkstra, Frederika

AU - van der Goot, J.A.

AU - Heddema, Edou

AU - Kroneman, A.

AU - Notermans, D.

AU - Pannekoek, Yvonne

AU - de Rosa, Mauro

AU - te Wierik, M.

AU - van der Giessen, Joke

AU - Roest, H.I.J.

AU - van der Hoek, Wim

N1 - Thema: Zoönose

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Psittacose is een zoönose veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. In Nederland is psittacose bij mensen een meldingsplichtige en bij vogels (uitgezonderd pluimvee) een aangifteplichtige ziekte. Van 2011 tot 2015 werden 41 tot 70 humane meldingen per jaar gedaan, maar dit is een onderschatting. Het aantal pneumonieën veroorzaakt door C. psittaci wordt op 1500 per jaar geschat. In 2014 is het One Health-project Plat4m-2bt-Psittacosis gestart. In dit project wordt een onlineplatform ontwikkeld om uitwisseling van data te faciliteren en de samenwerking tussen het humane en veterinaire veld te verbeteren. Onderdeel van het project is het beter in kaart brengen van de aviaire bronnen van psittacose. Recent wordt, naast papegaaiachtigen en duiven, ook pluimvee als mogelijke bron van humane C. psittaci-infecties gezien. Op basis van de jaarlijkse humane psittacosemeldingen is, ook in Nederland, een link gelegd tussen psittacose en de aanwezigheid van kippenslachterijen en eendenbedrijven. Bij een Nederlandse studie op ongeveer 150 leghennenbedrijven is echter geen C. psittaci-DNA aangetoond, maar bij ongeveer de helft van de bedrijven wel een relatief nieuwe Chlamydia-soort: C. gallinacea. Het zoönotisch potentieel van C. gallinacea is nog onduidelijk. Met de ontwikkeling en toepassing van het onlineplatform wil het Platform-2bt-Psittacosis een voorbeeld vormen voor een structurele aanpak van de bestrijding van zoönosen.

AB - Psittacose is een zoönose veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. In Nederland is psittacose bij mensen een meldingsplichtige en bij vogels (uitgezonderd pluimvee) een aangifteplichtige ziekte. Van 2011 tot 2015 werden 41 tot 70 humane meldingen per jaar gedaan, maar dit is een onderschatting. Het aantal pneumonieën veroorzaakt door C. psittaci wordt op 1500 per jaar geschat. In 2014 is het One Health-project Plat4m-2bt-Psittacosis gestart. In dit project wordt een onlineplatform ontwikkeld om uitwisseling van data te faciliteren en de samenwerking tussen het humane en veterinaire veld te verbeteren. Onderdeel van het project is het beter in kaart brengen van de aviaire bronnen van psittacose. Recent wordt, naast papegaaiachtigen en duiven, ook pluimvee als mogelijke bron van humane C. psittaci-infecties gezien. Op basis van de jaarlijkse humane psittacosemeldingen is, ook in Nederland, een link gelegd tussen psittacose en de aanwezigheid van kippenslachterijen en eendenbedrijven. Bij een Nederlandse studie op ongeveer 150 leghennenbedrijven is echter geen C. psittaci-DNA aangetoond, maar bij ongeveer de helft van de bedrijven wel een relatief nieuwe Chlamydia-soort: C. gallinacea. Het zoönotisch potentieel van C. gallinacea is nog onduidelijk. Met de ontwikkeling en toepassing van het onlineplatform wil het Platform-2bt-Psittacosis een voorbeeld vormen voor een structurele aanpak van de bestrijding van zoönosen.

M3 - Article

VL - 25

SP - 43

EP - 48

JO - Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie

JF - Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie

SN - 0929-0176

IS - 2

ER -

Heijne M, Hogerwerf L, Dijkstra F, van der Goot JA, Heddema E, Kroneman A et al. One health-samenwerking in de aanpak van psittacose. Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie. 2017;25(2):43-48.