Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het langlopende ganzenvang- en merkprogramma dat Alterra in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ganzenvangers al sinds 1954 uitvoert, is als monitoringsprogramma ingezet bij de analyse en interpretatie van de acute vraag of ganzen vogelgriep kunnen overbrengen over grote afstanden. Dankzij een internationaal netwerk van vrijwillige vogelwaarnemers, die hun waarnemingen van gemerkte ganzen via een speciale website kunnen doorgeven, wordt belangrijke informatie verkregen over de trekroutes van wilde ganzen. Tevens levert dit programma belangrijke gegevens over de jaarlijkse overlevingskans van ganzen en in hoeverre die door jacht wordt beïnvloed. Met deze informatie kunnen populatiemodellen getoetst en verbeterd worden, die voor het beheer van de sterk in aantal toegenomen ganzenpopulaties van belang zijn.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages112
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.2055
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • geese
  • migration
  • monitoring
  • avian influenza viruses
  • hunting
  • marking
  • birds
  • field work
  • netherlands

Cite this

Ebbinge, B. S., Kleijn, D., Muskens, G. J. D. M., & Polderdijk, C. A. (2010). Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep. (Alterra-rapport; No. 2055). Wageningen: Alterra.
Ebbinge, B.S. ; Kleijn, D. ; Muskens, G.J.D.M. ; Polderdijk, C.A. / Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep. Wageningen : Alterra, 2010. 112 p. (Alterra-rapport; 2055).
@book{d9da096db4b14fc1a7ad9cb67885ca35,
title = "Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep",
abstract = "Het langlopende ganzenvang- en merkprogramma dat Alterra in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ganzenvangers al sinds 1954 uitvoert, is als monitoringsprogramma ingezet bij de analyse en interpretatie van de acute vraag of ganzen vogelgriep kunnen overbrengen over grote afstanden. Dankzij een internationaal netwerk van vrijwillige vogelwaarnemers, die hun waarnemingen van gemerkte ganzen via een speciale website kunnen doorgeven, wordt belangrijke informatie verkregen over de trekroutes van wilde ganzen. Tevens levert dit programma belangrijke gegevens over de jaarlijkse overlevingskans van ganzen en in hoeverre die door jacht wordt be{\"i}nvloed. Met deze informatie kunnen populatiemodellen getoetst en verbeterd worden, die voor het beheer van de sterk in aantal toegenomen ganzenpopulaties van belang zijn.",
keywords = "ganzen, migratie, monitoring, aviaire influenzavirussen, jagen, merken, vogels, veldwerk, nederland, geese, migration, monitoring, avian influenza viruses, hunting, marking, birds, field work, netherlands",
author = "B.S. Ebbinge and D. Kleijn and G.J.D.M. Muskens and C.A. Polderdijk",
year = "2010",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "2055",

}

Ebbinge, BS, Kleijn, D, Muskens, GJDM & Polderdijk, CA 2010, Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep. Alterra-rapport, no. 2055, Alterra, Wageningen.

Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep. / Ebbinge, B.S.; Kleijn, D.; Muskens, G.J.D.M.; Polderdijk, C.A.

Wageningen : Alterra, 2010. 112 p. (Alterra-rapport; No. 2055).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep

AU - Ebbinge, B.S.

AU - Kleijn, D.

AU - Muskens, G.J.D.M.

AU - Polderdijk, C.A.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Het langlopende ganzenvang- en merkprogramma dat Alterra in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ganzenvangers al sinds 1954 uitvoert, is als monitoringsprogramma ingezet bij de analyse en interpretatie van de acute vraag of ganzen vogelgriep kunnen overbrengen over grote afstanden. Dankzij een internationaal netwerk van vrijwillige vogelwaarnemers, die hun waarnemingen van gemerkte ganzen via een speciale website kunnen doorgeven, wordt belangrijke informatie verkregen over de trekroutes van wilde ganzen. Tevens levert dit programma belangrijke gegevens over de jaarlijkse overlevingskans van ganzen en in hoeverre die door jacht wordt beïnvloed. Met deze informatie kunnen populatiemodellen getoetst en verbeterd worden, die voor het beheer van de sterk in aantal toegenomen ganzenpopulaties van belang zijn.

AB - Het langlopende ganzenvang- en merkprogramma dat Alterra in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ganzenvangers al sinds 1954 uitvoert, is als monitoringsprogramma ingezet bij de analyse en interpretatie van de acute vraag of ganzen vogelgriep kunnen overbrengen over grote afstanden. Dankzij een internationaal netwerk van vrijwillige vogelwaarnemers, die hun waarnemingen van gemerkte ganzen via een speciale website kunnen doorgeven, wordt belangrijke informatie verkregen over de trekroutes van wilde ganzen. Tevens levert dit programma belangrijke gegevens over de jaarlijkse overlevingskans van ganzen en in hoeverre die door jacht wordt beïnvloed. Met deze informatie kunnen populatiemodellen getoetst en verbeterd worden, die voor het beheer van de sterk in aantal toegenomen ganzenpopulaties van belang zijn.

KW - ganzen

KW - migratie

KW - monitoring

KW - aviaire influenzavirussen

KW - jagen

KW - merken

KW - vogels

KW - veldwerk

KW - nederland

KW - geese

KW - migration

KW - monitoring

KW - avian influenza viruses

KW - hunting

KW - marking

KW - birds

KW - field work

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Ebbinge BS, Kleijn D, Muskens GJDM, Polderdijk CA. Onderzoek naar ganzentrek en het voorkomen van vogelgriep. Wageningen: Alterra, 2010. 112 p. (Alterra-rapport; 2055).