Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten

P. Vink, P.J. van Leeuwen, J.P.T. Trompert

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Sinds een aantal jaren zijn bij DiagnostiekService regelmatig monsters Zantedeschiaplanten, geteeld als potplant, aangeboden voor onderzoek omdat sprake was van bladvergeling en achterblijvende groei of omdat sprake was van afkeuringen bij het veilen vanwege niet gezonde wortels. Uit het diagnostisch onderzoeken dat tot nu toe is gedaan aan de Zantedeschiaplanten blijkt dat veelal sprake is van een wortelbederf waarbij glazige wortels ontstaan op die plaatsen waar de wortels niet zijn omringd met substraat (dus voornamelijk langs de potwanden). Uit deze glazige wortels zijn een aantal plantpathogene schimmels geïsoleerd waarvan tot nu toe niet bekend is of ze ook werkelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekteverschijnselen. Dit maakt het moeilijk om een exacte oorzaak te benoemen voor de ziekteverschijnselen en een gefundeerd advies te geven over teeltmaatregelen of een eventuele bestrijding. Daarom is in het kader van het voortgezet diagnostisch onderzoek een infectieproef uitgevoerd met als doel om na te gaan of de uit Zantedeschia geïsoleerde schimmels ook werkelijk primair verantwoordelijk zijn voor een wortelbederf in de pottenteelt van dit gewas.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO Bloembollen en Bomen
  Number of pages13
  Publication statusPublished - 2008

  Keywords

  • zantedeschia
  • pot plants
  • pot culture
  • roots
  • plant disorders
  • plant pathogenic fungi
  • diagnosis

  Cite this

  Vink, P., van Leeuwen, P. J., & Trompert, J. P. T. (2008). Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten. Lisse: PPO Bloembollen en Bomen.
  Vink, P. ; van Leeuwen, P.J. ; Trompert, J.P.T. / Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten. Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2008. 13 p.
  @book{a44a4e47ea2d45f99e43ef7fd91f5994,
  title = "Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten",
  abstract = "Sinds een aantal jaren zijn bij DiagnostiekService regelmatig monsters Zantedeschiaplanten, geteeld als potplant, aangeboden voor onderzoek omdat sprake was van bladvergeling en achterblijvende groei of omdat sprake was van afkeuringen bij het veilen vanwege niet gezonde wortels. Uit het diagnostisch onderzoeken dat tot nu toe is gedaan aan de Zantedeschiaplanten blijkt dat veelal sprake is van een wortelbederf waarbij glazige wortels ontstaan op die plaatsen waar de wortels niet zijn omringd met substraat (dus voornamelijk langs de potwanden). Uit deze glazige wortels zijn een aantal plantpathogene schimmels ge{\"i}soleerd waarvan tot nu toe niet bekend is of ze ook werkelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekteverschijnselen. Dit maakt het moeilijk om een exacte oorzaak te benoemen voor de ziekteverschijnselen en een gefundeerd advies te geven over teeltmaatregelen of een eventuele bestrijding. Daarom is in het kader van het voortgezet diagnostisch onderzoek een infectieproef uitgevoerd met als doel om na te gaan of de uit Zantedeschia ge{\"i}soleerde schimmels ook werkelijk primair verantwoordelijk zijn voor een wortelbederf in de pottenteelt van dit gewas.",
  keywords = "zantedeschia, potplanten, potcultuur, wortels, afwijkingen, planten, plantenziekteverwekkende schimmels, diagnose, zantedeschia, pot plants, pot culture, roots, plant disorders, plant pathogenic fungi, diagnosis",
  author = "P. Vink and {van Leeuwen}, P.J. and J.P.T. Trompert",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  publisher = "PPO Bloembollen en Bomen",

  }

  Vink, P, van Leeuwen, PJ & Trompert, JPT 2008, Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten. PPO Bloembollen en Bomen, Lisse.

  Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten. / Vink, P.; van Leeuwen, P.J.; Trompert, J.P.T.

  Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2008. 13 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten

  AU - Vink, P.

  AU - van Leeuwen, P.J.

  AU - Trompert, J.P.T.

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Sinds een aantal jaren zijn bij DiagnostiekService regelmatig monsters Zantedeschiaplanten, geteeld als potplant, aangeboden voor onderzoek omdat sprake was van bladvergeling en achterblijvende groei of omdat sprake was van afkeuringen bij het veilen vanwege niet gezonde wortels. Uit het diagnostisch onderzoeken dat tot nu toe is gedaan aan de Zantedeschiaplanten blijkt dat veelal sprake is van een wortelbederf waarbij glazige wortels ontstaan op die plaatsen waar de wortels niet zijn omringd met substraat (dus voornamelijk langs de potwanden). Uit deze glazige wortels zijn een aantal plantpathogene schimmels geïsoleerd waarvan tot nu toe niet bekend is of ze ook werkelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekteverschijnselen. Dit maakt het moeilijk om een exacte oorzaak te benoemen voor de ziekteverschijnselen en een gefundeerd advies te geven over teeltmaatregelen of een eventuele bestrijding. Daarom is in het kader van het voortgezet diagnostisch onderzoek een infectieproef uitgevoerd met als doel om na te gaan of de uit Zantedeschia geïsoleerde schimmels ook werkelijk primair verantwoordelijk zijn voor een wortelbederf in de pottenteelt van dit gewas.

  AB - Sinds een aantal jaren zijn bij DiagnostiekService regelmatig monsters Zantedeschiaplanten, geteeld als potplant, aangeboden voor onderzoek omdat sprake was van bladvergeling en achterblijvende groei of omdat sprake was van afkeuringen bij het veilen vanwege niet gezonde wortels. Uit het diagnostisch onderzoeken dat tot nu toe is gedaan aan de Zantedeschiaplanten blijkt dat veelal sprake is van een wortelbederf waarbij glazige wortels ontstaan op die plaatsen waar de wortels niet zijn omringd met substraat (dus voornamelijk langs de potwanden). Uit deze glazige wortels zijn een aantal plantpathogene schimmels geïsoleerd waarvan tot nu toe niet bekend is of ze ook werkelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekteverschijnselen. Dit maakt het moeilijk om een exacte oorzaak te benoemen voor de ziekteverschijnselen en een gefundeerd advies te geven over teeltmaatregelen of een eventuele bestrijding. Daarom is in het kader van het voortgezet diagnostisch onderzoek een infectieproef uitgevoerd met als doel om na te gaan of de uit Zantedeschia geïsoleerde schimmels ook werkelijk primair verantwoordelijk zijn voor een wortelbederf in de pottenteelt van dit gewas.

  KW - zantedeschia

  KW - potplanten

  KW - potcultuur

  KW - wortels

  KW - afwijkingen, planten

  KW - plantenziekteverwekkende schimmels

  KW - diagnose

  KW - zantedeschia

  KW - pot plants

  KW - pot culture

  KW - roots

  KW - plant disorders

  KW - plant pathogenic fungi

  KW - diagnosis

  M3 - Report

  BT - Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten

  PB - PPO Bloembollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  Vink P, van Leeuwen PJ, Trompert JPT. Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten. Lisse: PPO Bloembollen en Bomen, 2008. 13 p.