Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De veehouderij en in het bijzonder de pluimveehouderij is een belangrijke bron van fijnstofdeeltjes, deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Er staat behoefte aan technische maatregelen waarmee de pluimveehouderij de concentratie fijnstof in de buitenlucht kan verminderen. Een effectief middel, een bomenrij langs de stal plaatsen, roept onduidelijkheden op. Zo is te weinig bekend welk van de processen verdunnen en afvangen in welke mate een rol spelen. Een veldexperiment is daarom verricht om te bepalen hoeveel kunstmatig fijnstof bij een bomenrij aankomt, hoeveel door de bomen is afgevangen, hoeveel op de grond terecht komt, hoeveel is opgestuwd (verdund) en hoeveel achter de bomenrij nog over is.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International
Number of pages90
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameRapport / Plant Research International
PublisherPlant Research International
No.474

Keywords

  • plantations
  • farm dwellings
  • emission
  • particulate matter
  • air quality
  • monitoring
  • field experimentation
  • intensive livestock farming
  • poultry farming

Cite this

Pronk, A. A., Holterman, H. J., Hofschreuder, P., Lovink, E., Ploegaert, J. P. M., & de Visser, W. (2012). Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen. (Rapport / Plant Research International; No. 474). Wageningen: Plant Research International.
Pronk, A.A. ; Holterman, H.J. ; Hofschreuder, P. ; Lovink, E. ; Ploegaert, J.P.M. ; de Visser, W. / Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen. Wageningen : Plant Research International, 2012. 90 p. (Rapport / Plant Research International; 474).
@book{8abbea2bb36a4f2e9a9e6b16806b6f75,
title = "Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen",
abstract = "De veehouderij en in het bijzonder de pluimveehouderij is een belangrijke bron van fijnstofdeeltjes, deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Er staat behoefte aan technische maatregelen waarmee de pluimveehouderij de concentratie fijnstof in de buitenlucht kan verminderen. Een effectief middel, een bomenrij langs de stal plaatsen, roept onduidelijkheden op. Zo is te weinig bekend welk van de processen verdunnen en afvangen in welke mate een rol spelen. Een veldexperiment is daarom verricht om te bepalen hoeveel kunstmatig fijnstof bij een bomenrij aankomt, hoeveel door de bomen is afgevangen, hoeveel op de grond terecht komt, hoeveel is opgestuwd (verdund) en hoeveel achter de bomenrij nog over is.",
keywords = "beplantingen, boerderijen, emissie, fijn stof, luchtkwaliteit, monitoring, experimenteel veldonderzoek, intensieve veehouderij, pluimveehouderij, plantations, farm dwellings, emission, particulate matter, air quality, monitoring, field experimentation, intensive livestock farming, poultry farming",
author = "A.A. Pronk and H.J. Holterman and P. Hofschreuder and E. Lovink and J.P.M. Ploegaert and {de Visser}, W.",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International",
number = "474",

}

Pronk, AA, Holterman, HJ, Hofschreuder, P, Lovink, E, Ploegaert, JPM & de Visser, W 2012, Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen. Rapport / Plant Research International, no. 474, Plant Research International, Wageningen.

Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen. / Pronk, A.A.; Holterman, H.J.; Hofschreuder, P.; Lovink, E.; Ploegaert, J.P.M.; de Visser, W.

Wageningen : Plant Research International, 2012. 90 p. (Rapport / Plant Research International; No. 474).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen

AU - Pronk, A.A.

AU - Holterman, H.J.

AU - Hofschreuder, P.

AU - Lovink, E.

AU - Ploegaert, J.P.M.

AU - de Visser, W.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - De veehouderij en in het bijzonder de pluimveehouderij is een belangrijke bron van fijnstofdeeltjes, deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Er staat behoefte aan technische maatregelen waarmee de pluimveehouderij de concentratie fijnstof in de buitenlucht kan verminderen. Een effectief middel, een bomenrij langs de stal plaatsen, roept onduidelijkheden op. Zo is te weinig bekend welk van de processen verdunnen en afvangen in welke mate een rol spelen. Een veldexperiment is daarom verricht om te bepalen hoeveel kunstmatig fijnstof bij een bomenrij aankomt, hoeveel door de bomen is afgevangen, hoeveel op de grond terecht komt, hoeveel is opgestuwd (verdund) en hoeveel achter de bomenrij nog over is.

AB - De veehouderij en in het bijzonder de pluimveehouderij is een belangrijke bron van fijnstofdeeltjes, deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Er staat behoefte aan technische maatregelen waarmee de pluimveehouderij de concentratie fijnstof in de buitenlucht kan verminderen. Een effectief middel, een bomenrij langs de stal plaatsen, roept onduidelijkheden op. Zo is te weinig bekend welk van de processen verdunnen en afvangen in welke mate een rol spelen. Een veldexperiment is daarom verricht om te bepalen hoeveel kunstmatig fijnstof bij een bomenrij aankomt, hoeveel door de bomen is afgevangen, hoeveel op de grond terecht komt, hoeveel is opgestuwd (verdund) en hoeveel achter de bomenrij nog over is.

KW - beplantingen

KW - boerderijen

KW - emissie

KW - fijn stof

KW - luchtkwaliteit

KW - monitoring

KW - experimenteel veldonderzoek

KW - intensieve veehouderij

KW - pluimveehouderij

KW - plantations

KW - farm dwellings

KW - emission

KW - particulate matter

KW - air quality

KW - monitoring

KW - field experimentation

KW - intensive livestock farming

KW - poultry farming

M3 - Report

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen

PB - Plant Research International

CY - Wageningen

ER -

Pronk AA, Holterman HJ, Hofschreuder P, Lovink E, Ploegaert JPM, de Visser W. Onderzoek naar de interceptie van fijnstof door opgaande gewassen. Wageningen: Plant Research International, 2012. 90 p. (Rapport / Plant Research International; 474).