Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen

I. Stijger, E.A. van Os, D. van Marrewijk, M. Klein

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In teelten die los van de ondergrond op verschillende substraten worden geteeld, wordt het drainwater gerecirculeerd. In het recirculatiewater kunnen diverse pathogenen (ziekteverwekkers) zoals schimmels, bacteriën en virussen voorkomen. Daarom wordt op veel bedrijven het drainwater ontsmet en dit kan op verschillende manieren worden gedaan met ontsmettingsapparatuur en ontsmettingsmiddelen. Bij de teelt in de vollegrond vindt nu nog geen of nauwelijks recirculatie van drainagewater plaats. De samenstelling van drainagewater verschilt aanzienlijk van drainwater. Daardoor is de ontsmettingsmethodiek niet per definitie gelijk. Zo kunnen organische stof en ijzerdeeltjes de transmissie sterk omlaag brengen. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld een UV-ontsmetting onvoldoende werkt. Drainagewater behoeft daarom soms een voorbehandeling voordat het met een standaard ontsmettingsmethode behandeld kan worden. Voor drainagewater worden op basis van analyses en interviews aanbevelingen gedaan voor verbetering om tot een goede ontsmetting van drainagewater te komen.
Original languageDutch
Place of PublicationBleiswijk
PublisherWageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant
Number of pages34
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / Wageningen UR Glastuinbouw
PublisherWageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant
No.1316

Keywords

  • ornamental plants
  • outdoor cropping
  • drainage water
  • disinfection
  • uv lamps
  • treatment
  • guidelines
  • agricultural research

Cite this

Stijger, I., van Os, E. A., van Marrewijk, D., & Klein, M. (2014). Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 1316). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant.
Stijger, I. ; van Os, E.A. ; van Marrewijk, D. ; Klein, M. / Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant, 2014. 34 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; 1316).
@book{bbe7cd6e4e164623944705c49dc0280b,
title = "Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen",
abstract = "In teelten die los van de ondergrond op verschillende substraten worden geteeld, wordt het drainwater gerecirculeerd. In het recirculatiewater kunnen diverse pathogenen (ziekteverwekkers) zoals schimmels, bacteri{\"e}n en virussen voorkomen. Daarom wordt op veel bedrijven het drainwater ontsmet en dit kan op verschillende manieren worden gedaan met ontsmettingsapparatuur en ontsmettingsmiddelen. Bij de teelt in de vollegrond vindt nu nog geen of nauwelijks recirculatie van drainagewater plaats. De samenstelling van drainagewater verschilt aanzienlijk van drainwater. Daardoor is de ontsmettingsmethodiek niet per definitie gelijk. Zo kunnen organische stof en ijzerdeeltjes de transmissie sterk omlaag brengen. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld een UV-ontsmetting onvoldoende werkt. Drainagewater behoeft daarom soms een voorbehandeling voordat het met een standaard ontsmettingsmethode behandeld kan worden. Voor drainagewater worden op basis van analyses en interviews aanbevelingen gedaan voor verbetering om tot een goede ontsmetting van drainagewater te komen.",
keywords = "sierplanten, vollegrondsteelt, drainagewater, desinfectie, uv-lampen, behandeling, richtlijnen (guidelines), landbouwkundig onderzoek, ornamental plants, outdoor cropping, drainage water, disinfection, uv lamps, treatment, guidelines, agricultural research",
author = "I. Stijger and {van Os}, E.A. and {van Marrewijk}, D. and M. Klein",
note = "Rapport GTB-1316. - Projectnummer: 3242166100. - PT-nummer: 14802",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant",
number = "1316",

}

Stijger, I, van Os, EA, van Marrewijk, D & Klein, M 2014, Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen. Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw, no. 1316, Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant, Bleiswijk.

Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen. / Stijger, I.; van Os, E.A.; van Marrewijk, D.; Klein, M.

Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant, 2014. 34 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 1316).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen

AU - Stijger, I.

AU - van Os, E.A.

AU - van Marrewijk, D.

AU - Klein, M.

N1 - Rapport GTB-1316. - Projectnummer: 3242166100. - PT-nummer: 14802

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In teelten die los van de ondergrond op verschillende substraten worden geteeld, wordt het drainwater gerecirculeerd. In het recirculatiewater kunnen diverse pathogenen (ziekteverwekkers) zoals schimmels, bacteriën en virussen voorkomen. Daarom wordt op veel bedrijven het drainwater ontsmet en dit kan op verschillende manieren worden gedaan met ontsmettingsapparatuur en ontsmettingsmiddelen. Bij de teelt in de vollegrond vindt nu nog geen of nauwelijks recirculatie van drainagewater plaats. De samenstelling van drainagewater verschilt aanzienlijk van drainwater. Daardoor is de ontsmettingsmethodiek niet per definitie gelijk. Zo kunnen organische stof en ijzerdeeltjes de transmissie sterk omlaag brengen. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld een UV-ontsmetting onvoldoende werkt. Drainagewater behoeft daarom soms een voorbehandeling voordat het met een standaard ontsmettingsmethode behandeld kan worden. Voor drainagewater worden op basis van analyses en interviews aanbevelingen gedaan voor verbetering om tot een goede ontsmetting van drainagewater te komen.

AB - In teelten die los van de ondergrond op verschillende substraten worden geteeld, wordt het drainwater gerecirculeerd. In het recirculatiewater kunnen diverse pathogenen (ziekteverwekkers) zoals schimmels, bacteriën en virussen voorkomen. Daarom wordt op veel bedrijven het drainwater ontsmet en dit kan op verschillende manieren worden gedaan met ontsmettingsapparatuur en ontsmettingsmiddelen. Bij de teelt in de vollegrond vindt nu nog geen of nauwelijks recirculatie van drainagewater plaats. De samenstelling van drainagewater verschilt aanzienlijk van drainwater. Daardoor is de ontsmettingsmethodiek niet per definitie gelijk. Zo kunnen organische stof en ijzerdeeltjes de transmissie sterk omlaag brengen. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld een UV-ontsmetting onvoldoende werkt. Drainagewater behoeft daarom soms een voorbehandeling voordat het met een standaard ontsmettingsmethode behandeld kan worden. Voor drainagewater worden op basis van analyses en interviews aanbevelingen gedaan voor verbetering om tot een goede ontsmetting van drainagewater te komen.

KW - sierplanten

KW - vollegrondsteelt

KW - drainagewater

KW - desinfectie

KW - uv-lampen

KW - behandeling

KW - richtlijnen (guidelines)

KW - landbouwkundig onderzoek

KW - ornamental plants

KW - outdoor cropping

KW - drainage water

KW - disinfection

KW - uv lamps

KW - treatment

KW - guidelines

KW - agricultural research

M3 - Report

T3 - Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw

BT - Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen

PB - Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant

CY - Bleiswijk

ER -

Stijger I, van Os EA, van Marrewijk D, Klein M. Onderzoek naar de effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en -middelen. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw/DLV Plant, 2014. 34 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; 1316).