Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland

R.W. de Waal, R.J. Bijlsma, R. Hessel, P.W.F.M. Hommel, J. Kros, H.T.L. Massop, G.J. Noij

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In de Natura 2000-gebieden in het Heuvelland worden habitattypen en andere natuurwaarden op hellingen grenzend aan landbouwpercelen negatief beïnvloed door toestroom van voedselrijk water en bodemmateriaal. Hierdoor neemt verruiging toe en nemen kansen voor behoud en uitbreiding van karakteristieke soorten af. Bij ernstige vormen van erosie kunnen kwalificerende groeiplaatsen verdwijnen, niet alleen door erosie zelf, maar ook doordat voedselrijk bodemmateriaal (sediment) laagten opvult en bronnen en bovenloopjes van beken onderdeel worden van erosiebanen. Bufferzones kunnen in potentie deze invloed beperken door directe inwaai en oppervlakkige toestroom van meststoffen en bodemmateriaal af te vangen. Dit rapport beschrijft: 1. hoe de instroom van nutriënten vanuit bovenliggende landbouwgronden kan worden beschreven en beoordeeld in relatie tot terrein- en vegetatiekenmerken; 2. hoe bufferzones (en meer in het algemeen: maatregelen om instroom te voorkomen, te beperken en/of te sturen) functioneren; 3. hoe maatregelen, beheervormen en vormen van landgebruik effectief kunnen worden toegepast om negatieve effecten van (bodem)erosie binnen en in de randzone van Natura 2000-gebieden in het Heuvelland tegen te gaan.
Original languageDutch
Place of PublicationDriebergen
PublisherVBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren
Number of pages127
Publication statusPublished - 2017

Publication series

NameOBN rapport
No.217-HE

Cite this

de Waal, R. W., Bijlsma, R. J., Hessel, R., Hommel, P. W. F. M., Kros, J., Massop, H. T. L., & Noij, G. J. (2017). Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland. (OBN rapport; No. 217-HE). Driebergen: VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren.
de Waal, R.W. ; Bijlsma, R.J. ; Hessel, R. ; Hommel, P.W.F.M. ; Kros, J. ; Massop, H.T.L. ; Noij, G.J. / Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland. Driebergen : VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, 2017. 127 p. (OBN rapport; 217-HE).
@book{ec66e806cf1b40ceb6e9a3212bdc6489,
title = "Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland",
abstract = "In de Natura 2000-gebieden in het Heuvelland worden habitattypen en andere natuurwaarden op hellingen grenzend aan landbouwpercelen negatief be{\"i}nvloed door toestroom van voedselrijk water en bodemmateriaal. Hierdoor neemt verruiging toe en nemen kansen voor behoud en uitbreiding van karakteristieke soorten af. Bij ernstige vormen van erosie kunnen kwalificerende groeiplaatsen verdwijnen, niet alleen door erosie zelf, maar ook doordat voedselrijk bodemmateriaal (sediment) laagten opvult en bronnen en bovenloopjes van beken onderdeel worden van erosiebanen. Bufferzones kunnen in potentie deze invloed beperken door directe inwaai en oppervlakkige toestroom van meststoffen en bodemmateriaal af te vangen. Dit rapport beschrijft: 1. hoe de instroom van nutri{\"e}nten vanuit bovenliggende landbouwgronden kan worden beschreven en beoordeeld in relatie tot terrein- en vegetatiekenmerken; 2. hoe bufferzones (en meer in het algemeen: maatregelen om instroom te voorkomen, te beperken en/of te sturen) functioneren; 3. hoe maatregelen, beheervormen en vormen van landgebruik effectief kunnen worden toegepast om negatieve effecten van (bodem)erosie binnen en in de randzone van Natura 2000-gebieden in het Heuvelland tegen te gaan.",
author = "{de Waal}, R.W. and R.J. Bijlsma and R. Hessel and P.W.F.M. Hommel and J. Kros and H.T.L. Massop and G.J. Noij",
note = "Report number: 2017/OBN217-HE",
year = "2017",
language = "Dutch",
series = "OBN rapport",
publisher = "VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren",
number = "217-HE",

}

de Waal, RW, Bijlsma, RJ, Hessel, R, Hommel, PWFM, Kros, J, Massop, HTL & Noij, GJ 2017, Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland. OBN rapport, no. 217-HE, VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, Driebergen.

Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland. / de Waal, R.W.; Bijlsma, R.J.; Hessel, R.; Hommel, P.W.F.M.; Kros, J.; Massop, H.T.L.; Noij, G.J.

Driebergen : VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, 2017. 127 p. (OBN rapport; No. 217-HE).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland

AU - de Waal, R.W.

AU - Bijlsma, R.J.

AU - Hessel, R.

AU - Hommel, P.W.F.M.

AU - Kros, J.

AU - Massop, H.T.L.

AU - Noij, G.J.

N1 - Report number: 2017/OBN217-HE

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - In de Natura 2000-gebieden in het Heuvelland worden habitattypen en andere natuurwaarden op hellingen grenzend aan landbouwpercelen negatief beïnvloed door toestroom van voedselrijk water en bodemmateriaal. Hierdoor neemt verruiging toe en nemen kansen voor behoud en uitbreiding van karakteristieke soorten af. Bij ernstige vormen van erosie kunnen kwalificerende groeiplaatsen verdwijnen, niet alleen door erosie zelf, maar ook doordat voedselrijk bodemmateriaal (sediment) laagten opvult en bronnen en bovenloopjes van beken onderdeel worden van erosiebanen. Bufferzones kunnen in potentie deze invloed beperken door directe inwaai en oppervlakkige toestroom van meststoffen en bodemmateriaal af te vangen. Dit rapport beschrijft: 1. hoe de instroom van nutriënten vanuit bovenliggende landbouwgronden kan worden beschreven en beoordeeld in relatie tot terrein- en vegetatiekenmerken; 2. hoe bufferzones (en meer in het algemeen: maatregelen om instroom te voorkomen, te beperken en/of te sturen) functioneren; 3. hoe maatregelen, beheervormen en vormen van landgebruik effectief kunnen worden toegepast om negatieve effecten van (bodem)erosie binnen en in de randzone van Natura 2000-gebieden in het Heuvelland tegen te gaan.

AB - In de Natura 2000-gebieden in het Heuvelland worden habitattypen en andere natuurwaarden op hellingen grenzend aan landbouwpercelen negatief beïnvloed door toestroom van voedselrijk water en bodemmateriaal. Hierdoor neemt verruiging toe en nemen kansen voor behoud en uitbreiding van karakteristieke soorten af. Bij ernstige vormen van erosie kunnen kwalificerende groeiplaatsen verdwijnen, niet alleen door erosie zelf, maar ook doordat voedselrijk bodemmateriaal (sediment) laagten opvult en bronnen en bovenloopjes van beken onderdeel worden van erosiebanen. Bufferzones kunnen in potentie deze invloed beperken door directe inwaai en oppervlakkige toestroom van meststoffen en bodemmateriaal af te vangen. Dit rapport beschrijft: 1. hoe de instroom van nutriënten vanuit bovenliggende landbouwgronden kan worden beschreven en beoordeeld in relatie tot terrein- en vegetatiekenmerken; 2. hoe bufferzones (en meer in het algemeen: maatregelen om instroom te voorkomen, te beperken en/of te sturen) functioneren; 3. hoe maatregelen, beheervormen en vormen van landgebruik effectief kunnen worden toegepast om negatieve effecten van (bodem)erosie binnen en in de randzone van Natura 2000-gebieden in het Heuvelland tegen te gaan.

M3 - Report

T3 - OBN rapport

BT - Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland

PB - VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren

CY - Driebergen

ER -

de Waal RW, Bijlsma RJ, Hessel R, Hommel PWFM, Kros J, Massop HTL et al. Noodzaak en lokalisering van bufferstroken rond Natura 2000-gebieden in het Heuvelland. Driebergen: VBNE, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, 2017. 127 p. (OBN rapport; 217-HE).