Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten

H. Gude, M.H.G.E. Dijkema

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In een netwerk van 10 exportbedrijven is gedurende twee jaar verpakkingsonderzoek uitgevoerd, met als doel om het gebruik van een dichtere folie in combinatie met een droger vulmiddel voor de consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen breder in de praktijk te stimuleren. Genoemd verpakkingsconcept bleek in eerder onderzoek van PPO het uitstalleven van vaste planten en bollen aanzienlijk te verlengen. Tevens is een aantal nieuwe substraten getest op hun toepasbaarheid als vulmiddel in consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen. Gedurende de loop van het project is het netwerk regelmatig bijeengekomen voor overleg over de opzet en de resultaten van de verpakkingsproeven en over de implementatie van de nieuwe verpakkingsconcepten op het bedrijf. In het eerste onderzoeksjaar, waarin op tien exportbedrijven vaste planten en leliebollen zijn verpakt, werd nog eens bevestigd dat in een dichtere folie met droger turfmolm de kwaliteit van planten langer behouden blijft. Na dit jaar is een groot deel van de exportbedrijven die nog gebruik maakte van consumentenverpakkingen van microperforatie met vochtig turfmolm, overgestapt op dit nieuwe verpakkingsconcept. Het onderzoek in het tweede jaar heeft geresulteerd in mogelijke alternatieven voor turfmolm als vulmiddel voor vaste planten en bollen in consumentenverpakkingen; in bark en houtvezel, beide gemengd met rijstkaf, bleef de productkwaltiteit beter behouden dan in turfmolm. De exportbedrijven waren zeer positief over de productkwaliteit in deze substraatmengsels.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF
  Number of pages59
  Publication statusPublished - 2013

  Keywords

  • perennials
  • ornamental bulbs
  • packaging materials
  • modified atmosphere storage
  • substrates
  • sprouting
  • keeping quality
  • foil
  • agricultural research
  • exports

  Cite this

  Gude, H., & Dijkema, M. H. G. E. (2013). Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF.
  Gude, H. ; Dijkema, M.H.G.E. / Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten. Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF, 2013. 59 p.
  @book{c6513cb12eb74afe94a1c1cbb08c1690,
  title = "Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten",
  abstract = "In een netwerk van 10 exportbedrijven is gedurende twee jaar verpakkingsonderzoek uitgevoerd, met als doel om het gebruik van een dichtere folie in combinatie met een droger vulmiddel voor de consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen breder in de praktijk te stimuleren. Genoemd verpakkingsconcept bleek in eerder onderzoek van PPO het uitstalleven van vaste planten en bollen aanzienlijk te verlengen. Tevens is een aantal nieuwe substraten getest op hun toepasbaarheid als vulmiddel in consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen. Gedurende de loop van het project is het netwerk regelmatig bijeengekomen voor overleg over de opzet en de resultaten van de verpakkingsproeven en over de implementatie van de nieuwe verpakkingsconcepten op het bedrijf. In het eerste onderzoeksjaar, waarin op tien exportbedrijven vaste planten en leliebollen zijn verpakt, werd nog eens bevestigd dat in een dichtere folie met droger turfmolm de kwaliteit van planten langer behouden blijft. Na dit jaar is een groot deel van de exportbedrijven die nog gebruik maakte van consumentenverpakkingen van microperforatie met vochtig turfmolm, overgestapt op dit nieuwe verpakkingsconcept. Het onderzoek in het tweede jaar heeft geresulteerd in mogelijke alternatieven voor turfmolm als vulmiddel voor vaste planten en bollen in consumentenverpakkingen; in bark en houtvezel, beide gemengd met rijstkaf, bleef de productkwaltiteit beter behouden dan in turfmolm. De exportbedrijven waren zeer positief over de productkwaliteit in deze substraatmengsels.",
  keywords = "overblijvende planten, bloembollen, verpakkingsmaterialen, gemodificeerde atmosfeer opslag, substraten, uitlopen, houdbaarheid (kwaliteit), folie, landbouwkundig onderzoek, export, perennials, ornamental bulbs, packaging materials, modified atmosphere storage, substrates, sprouting, keeping quality, foil, agricultural research, exports",
  author = "H. Gude and M.H.G.E. Dijkema",
  note = "projectnummer 3236134800",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF",

  }

  Gude, H & Dijkema, MHGE 2013, Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF, Lisse.

  Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten. / Gude, H.; Dijkema, M.H.G.E.

  Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF, 2013. 59 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten

  AU - Gude, H.

  AU - Dijkema, M.H.G.E.

  N1 - projectnummer 3236134800

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - In een netwerk van 10 exportbedrijven is gedurende twee jaar verpakkingsonderzoek uitgevoerd, met als doel om het gebruik van een dichtere folie in combinatie met een droger vulmiddel voor de consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen breder in de praktijk te stimuleren. Genoemd verpakkingsconcept bleek in eerder onderzoek van PPO het uitstalleven van vaste planten en bollen aanzienlijk te verlengen. Tevens is een aantal nieuwe substraten getest op hun toepasbaarheid als vulmiddel in consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen. Gedurende de loop van het project is het netwerk regelmatig bijeengekomen voor overleg over de opzet en de resultaten van de verpakkingsproeven en over de implementatie van de nieuwe verpakkingsconcepten op het bedrijf. In het eerste onderzoeksjaar, waarin op tien exportbedrijven vaste planten en leliebollen zijn verpakt, werd nog eens bevestigd dat in een dichtere folie met droger turfmolm de kwaliteit van planten langer behouden blijft. Na dit jaar is een groot deel van de exportbedrijven die nog gebruik maakte van consumentenverpakkingen van microperforatie met vochtig turfmolm, overgestapt op dit nieuwe verpakkingsconcept. Het onderzoek in het tweede jaar heeft geresulteerd in mogelijke alternatieven voor turfmolm als vulmiddel voor vaste planten en bollen in consumentenverpakkingen; in bark en houtvezel, beide gemengd met rijstkaf, bleef de productkwaltiteit beter behouden dan in turfmolm. De exportbedrijven waren zeer positief over de productkwaliteit in deze substraatmengsels.

  AB - In een netwerk van 10 exportbedrijven is gedurende twee jaar verpakkingsonderzoek uitgevoerd, met als doel om het gebruik van een dichtere folie in combinatie met een droger vulmiddel voor de consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen breder in de praktijk te stimuleren. Genoemd verpakkingsconcept bleek in eerder onderzoek van PPO het uitstalleven van vaste planten en bollen aanzienlijk te verlengen. Tevens is een aantal nieuwe substraten getest op hun toepasbaarheid als vulmiddel in consumentenverpakking van vaste planten en leliebollen. Gedurende de loop van het project is het netwerk regelmatig bijeengekomen voor overleg over de opzet en de resultaten van de verpakkingsproeven en over de implementatie van de nieuwe verpakkingsconcepten op het bedrijf. In het eerste onderzoeksjaar, waarin op tien exportbedrijven vaste planten en leliebollen zijn verpakt, werd nog eens bevestigd dat in een dichtere folie met droger turfmolm de kwaliteit van planten langer behouden blijft. Na dit jaar is een groot deel van de exportbedrijven die nog gebruik maakte van consumentenverpakkingen van microperforatie met vochtig turfmolm, overgestapt op dit nieuwe verpakkingsconcept. Het onderzoek in het tweede jaar heeft geresulteerd in mogelijke alternatieven voor turfmolm als vulmiddel voor vaste planten en bollen in consumentenverpakkingen; in bark en houtvezel, beide gemengd met rijstkaf, bleef de productkwaltiteit beter behouden dan in turfmolm. De exportbedrijven waren zeer positief over de productkwaliteit in deze substraatmengsels.

  KW - overblijvende planten

  KW - bloembollen

  KW - verpakkingsmaterialen

  KW - gemodificeerde atmosfeer opslag

  KW - substraten

  KW - uitlopen

  KW - houdbaarheid (kwaliteit)

  KW - folie

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - export

  KW - perennials

  KW - ornamental bulbs

  KW - packaging materials

  KW - modified atmosphere storage

  KW - substrates

  KW - sprouting

  KW - keeping quality

  KW - foil

  KW - agricultural research

  KW - exports

  M3 - Report

  BT - Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF

  CY - Lisse

  ER -

  Gude H, Dijkema MHGE. Netwerk MA-verpakkingen bloembollen en vaste planten. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BBF, 2013. 59 p.