Nematologische aspecten van kruidenteelten

T.G. van Beers, L.P.G. Molendijk, H.J.C.J. van der Mheen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op de kruiden maggi, valeriaan en peterselie en de aaltjes Pratylenchus penetrans, Paratrichodorus pachydermus en Meloidogyne chitwoodi. Uit de proeven en de inventarisatie van praktijkpercelen met valplekken is gebleken dat maggi, valeriaan en peterselie allemaal goede waardplanten zijn voor P. penetrans en P. pachydermus. M. chitwoodi is helemaal niet aangetroffen in de praktijkinventarisatie op probleempercelen. Ook in de potproeven bleek geen van deze kruidengewassen een goede waardplant te zijn voor M. chitwoodi . Alleen peterselie is een slechte tot matige waardplant voor M. chitwoodi . Op zandgrond moet in het bouwplan goed rekening gehouden worden met de teelt van kruidengewassen. Er kunnen aan het begin van de teelt beter geen hoge dichtheden P. pratylenchus en/of P. pachydermus aanwezig zijn op het perceel. Na een probleemloze teelt van kruidengewassen is het goed om voor P. penetrans en P. pachydermus schadegevoelige gewassen een aaltjesbemonstering uit te voeren. Ongemerkt kunnen er toch schadelijke aaltjes niveaus zijn ontstaan op het perceel.
Original languageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2005
Issue number15 okt
Publication statusPublished - 2005

Keywords

 • spices
 • culinary herbs
 • levisticum officinale
 • valeriana officinalis
 • petroselinum crispum
 • nematoda
 • pratylenchus penetrans
 • paratrichodorus pachydermus
 • meloidogyne chitwoodi
 • nematode control
 • host plants
 • aromatic plants
 • arable farming

Cite this

van Beers, T. G., Molendijk, L. P. G., & van der Mheen, H. J. C. J. (2005). Nematologische aspecten van kruidenteelten. Kennisakker.nl, 2005(15 okt).
van Beers, T.G. ; Molendijk, L.P.G. ; van der Mheen, H.J.C.J. / Nematologische aspecten van kruidenteelten. In: Kennisakker.nl. 2005 ; Vol. 2005, No. 15 okt.
@article{5efdf3e0f1e64e5587428a5d9750d106,
title = "Nematologische aspecten van kruidenteelten",
abstract = "Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op de kruiden maggi, valeriaan en peterselie en de aaltjes Pratylenchus penetrans, Paratrichodorus pachydermus en Meloidogyne chitwoodi. Uit de proeven en de inventarisatie van praktijkpercelen met valplekken is gebleken dat maggi, valeriaan en peterselie allemaal goede waardplanten zijn voor P. penetrans en P. pachydermus. M. chitwoodi is helemaal niet aangetroffen in de praktijkinventarisatie op probleempercelen. Ook in de potproeven bleek geen van deze kruidengewassen een goede waardplant te zijn voor M. chitwoodi . Alleen peterselie is een slechte tot matige waardplant voor M. chitwoodi . Op zandgrond moet in het bouwplan goed rekening gehouden worden met de teelt van kruidengewassen. Er kunnen aan het begin van de teelt beter geen hoge dichtheden P. pratylenchus en/of P. pachydermus aanwezig zijn op het perceel. Na een probleemloze teelt van kruidengewassen is het goed om voor P. penetrans en P. pachydermus schadegevoelige gewassen een aaltjesbemonstering uit te voeren. Ongemerkt kunnen er toch schadelijke aaltjes niveaus zijn ontstaan op het perceel.",
keywords = "specerijen, keukenkruiden, levisticum officinale, valeriana officinalis, petroselinum crispum, nematoda, pratylenchus penetrans, paratrichodorus pachydermus, meloidogyne chitwoodi, nematodenbestrijding, waardplanten, aromatische gewassen, akkerbouw, spices, culinary herbs, levisticum officinale, valeriana officinalis, petroselinum crispum, nematoda, pratylenchus penetrans, paratrichodorus pachydermus, meloidogyne chitwoodi, nematode control, host plants, aromatic plants, arable farming",
author = "{van Beers}, T.G. and L.P.G. Molendijk and {van der Mheen}, H.J.C.J.",
year = "2005",
language = "Dutch",
volume = "2005",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "15 okt",

}

van Beers, TG, Molendijk, LPG & van der Mheen, HJCJ 2005, 'Nematologische aspecten van kruidenteelten', Kennisakker.nl, vol. 2005, no. 15 okt.

Nematologische aspecten van kruidenteelten. / van Beers, T.G.; Molendijk, L.P.G.; van der Mheen, H.J.C.J.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2005, No. 15 okt, 2005.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Nematologische aspecten van kruidenteelten

AU - van Beers, T.G.

AU - Molendijk, L.P.G.

AU - van der Mheen, H.J.C.J.

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op de kruiden maggi, valeriaan en peterselie en de aaltjes Pratylenchus penetrans, Paratrichodorus pachydermus en Meloidogyne chitwoodi. Uit de proeven en de inventarisatie van praktijkpercelen met valplekken is gebleken dat maggi, valeriaan en peterselie allemaal goede waardplanten zijn voor P. penetrans en P. pachydermus. M. chitwoodi is helemaal niet aangetroffen in de praktijkinventarisatie op probleempercelen. Ook in de potproeven bleek geen van deze kruidengewassen een goede waardplant te zijn voor M. chitwoodi . Alleen peterselie is een slechte tot matige waardplant voor M. chitwoodi . Op zandgrond moet in het bouwplan goed rekening gehouden worden met de teelt van kruidengewassen. Er kunnen aan het begin van de teelt beter geen hoge dichtheden P. pratylenchus en/of P. pachydermus aanwezig zijn op het perceel. Na een probleemloze teelt van kruidengewassen is het goed om voor P. penetrans en P. pachydermus schadegevoelige gewassen een aaltjesbemonstering uit te voeren. Ongemerkt kunnen er toch schadelijke aaltjes niveaus zijn ontstaan op het perceel.

AB - Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op de kruiden maggi, valeriaan en peterselie en de aaltjes Pratylenchus penetrans, Paratrichodorus pachydermus en Meloidogyne chitwoodi. Uit de proeven en de inventarisatie van praktijkpercelen met valplekken is gebleken dat maggi, valeriaan en peterselie allemaal goede waardplanten zijn voor P. penetrans en P. pachydermus. M. chitwoodi is helemaal niet aangetroffen in de praktijkinventarisatie op probleempercelen. Ook in de potproeven bleek geen van deze kruidengewassen een goede waardplant te zijn voor M. chitwoodi . Alleen peterselie is een slechte tot matige waardplant voor M. chitwoodi . Op zandgrond moet in het bouwplan goed rekening gehouden worden met de teelt van kruidengewassen. Er kunnen aan het begin van de teelt beter geen hoge dichtheden P. pratylenchus en/of P. pachydermus aanwezig zijn op het perceel. Na een probleemloze teelt van kruidengewassen is het goed om voor P. penetrans en P. pachydermus schadegevoelige gewassen een aaltjesbemonstering uit te voeren. Ongemerkt kunnen er toch schadelijke aaltjes niveaus zijn ontstaan op het perceel.

KW - specerijen

KW - keukenkruiden

KW - levisticum officinale

KW - valeriana officinalis

KW - petroselinum crispum

KW - nematoda

KW - pratylenchus penetrans

KW - paratrichodorus pachydermus

KW - meloidogyne chitwoodi

KW - nematodenbestrijding

KW - waardplanten

KW - aromatische gewassen

KW - akkerbouw

KW - spices

KW - culinary herbs

KW - levisticum officinale

KW - valeriana officinalis

KW - petroselinum crispum

KW - nematoda

KW - pratylenchus penetrans

KW - paratrichodorus pachydermus

KW - meloidogyne chitwoodi

KW - nematode control

KW - host plants

KW - aromatic plants

KW - arable farming

M3 - Article

VL - 2005

JO - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 15 okt

ER -

van Beers TG, Molendijk LPG, van der Mheen HJCJ. Nematologische aspecten van kruidenteelten. Kennisakker.nl. 2005;2005(15 okt).