Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma

S. van der Meulen, C. Kwakernaak, M. Bos

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Doel van dit project is om aan de hand van twee pilots te bepalen wat de mogelijke economische en ecologische meerwaarde is van natuurinclusieve oplossingen voor waterveiligheidsopgaven uit het Deltaprogramma. Daarnaast is het doel om te toetsen of en hoe die meerwaarde een rol speelt in de praktijk van het keuzeproces. Voor de pilot in het Rivierengebied is gekozen voor nadere uitwerking van ecosysteemdiensten en natuurwaarden bij enkele alternatieven voor een hoogwatergeul langs de Waal bij Varik – Heesselt. Voor het Waddengebied zijn verschillende invullingen van een innovatief dijkconcept voor het dijktracé tussen de Eemshaven en Delfzijl nader uitgewerkt op hun perspectieven voor ecosysteemdiensten en versterking van de biodiversiteit. De werkzaamheden zijn in nauwe afstemming met betrokkenen in de beide gebiedsprocessen uitgevoerd.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages20
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2653
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • ecosystem services
  • flood control
  • regional planning
  • dykes
  • groningen
  • eems-dollard

Cite this

van der Meulen, S., Kwakernaak, C., & Bos, M. (2015). Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma. (Alterra-rapport; No. 2653). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
van der Meulen, S. ; Kwakernaak, C. ; Bos, M. / Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2015. 20 p. (Alterra-rapport; 2653).
@book{515ed8fff96a48cfa8dd084f46352b0e,
title = "Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma",
abstract = "Doel van dit project is om aan de hand van twee pilots te bepalen wat de mogelijke economische en ecologische meerwaarde is van natuurinclusieve oplossingen voor waterveiligheidsopgaven uit het Deltaprogramma. Daarnaast is het doel om te toetsen of en hoe die meerwaarde een rol speelt in de praktijk van het keuzeproces. Voor de pilot in het Rivierengebied is gekozen voor nadere uitwerking van ecosysteemdiensten en natuurwaarden bij enkele alternatieven voor een hoogwatergeul langs de Waal bij Varik – Heesselt. Voor het Waddengebied zijn verschillende invullingen van een innovatief dijkconcept voor het dijktrac{\'e} tussen de Eemshaven en Delfzijl nader uitgewerkt op hun perspectieven voor ecosysteemdiensten en versterking van de biodiversiteit. De werkzaamheden zijn in nauwe afstemming met betrokkenen in de beide gebiedsprocessen uitgevoerd.",
keywords = "ecosysteemdiensten, hoogwaterbeheersing, regionale planning, dijken, groningen, eems-dollard, ecosystem services, flood control, regional planning, dykes, groningen, eems-dollard",
author = "{van der Meulen}, S. and C. Kwakernaak and M. Bos",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2653",

}

van der Meulen, S, Kwakernaak, C & Bos, M 2015, Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma. Alterra-rapport, no. 2653, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma. / van der Meulen, S.; Kwakernaak, C.; Bos, M.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2015. 20 p. (Alterra-rapport; No. 2653).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma

AU - van der Meulen, S.

AU - Kwakernaak, C.

AU - Bos, M.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Doel van dit project is om aan de hand van twee pilots te bepalen wat de mogelijke economische en ecologische meerwaarde is van natuurinclusieve oplossingen voor waterveiligheidsopgaven uit het Deltaprogramma. Daarnaast is het doel om te toetsen of en hoe die meerwaarde een rol speelt in de praktijk van het keuzeproces. Voor de pilot in het Rivierengebied is gekozen voor nadere uitwerking van ecosysteemdiensten en natuurwaarden bij enkele alternatieven voor een hoogwatergeul langs de Waal bij Varik – Heesselt. Voor het Waddengebied zijn verschillende invullingen van een innovatief dijkconcept voor het dijktracé tussen de Eemshaven en Delfzijl nader uitgewerkt op hun perspectieven voor ecosysteemdiensten en versterking van de biodiversiteit. De werkzaamheden zijn in nauwe afstemming met betrokkenen in de beide gebiedsprocessen uitgevoerd.

AB - Doel van dit project is om aan de hand van twee pilots te bepalen wat de mogelijke economische en ecologische meerwaarde is van natuurinclusieve oplossingen voor waterveiligheidsopgaven uit het Deltaprogramma. Daarnaast is het doel om te toetsen of en hoe die meerwaarde een rol speelt in de praktijk van het keuzeproces. Voor de pilot in het Rivierengebied is gekozen voor nadere uitwerking van ecosysteemdiensten en natuurwaarden bij enkele alternatieven voor een hoogwatergeul langs de Waal bij Varik – Heesselt. Voor het Waddengebied zijn verschillende invullingen van een innovatief dijkconcept voor het dijktracé tussen de Eemshaven en Delfzijl nader uitgewerkt op hun perspectieven voor ecosysteemdiensten en versterking van de biodiversiteit. De werkzaamheden zijn in nauwe afstemming met betrokkenen in de beide gebiedsprocessen uitgevoerd.

KW - ecosysteemdiensten

KW - hoogwaterbeheersing

KW - regionale planning

KW - dijken

KW - groningen

KW - eems-dollard

KW - ecosystem services

KW - flood control

KW - regional planning

KW - dykes

KW - groningen

KW - eems-dollard

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

van der Meulen S, Kwakernaak C, Bos M. Natuurlijk Kapitaal Nederland pilots Waterveiligheid : ecosysteemdiensten in de praktijk van het Deltaprogramma. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2015. 20 p. (Alterra-rapport; 2653).