Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik

H.T.L. Massop, P.C. Jansen, C. Kwakernaak

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

De Commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft onderzocht of het huidige watersysteem op orde is om ook in de 21e eeuw aan de maatschappelijke vraag te voldoen. Een van de gesignaleerde problemen die om een oplossing vragen, is de wateroverlast die door het extremer worden van het klimaat zal toenemen. Bergen en vasthouden hebben tot doel de belasting van het watersysteem te beperken en te vertragen. Natuurgebieden kunnen hier als bergingsgebied een bijdrage aan leveren. Op verzoek van het Ministerie van LNV is een inschatting gemaakt van het areaal dat daarvoor daadwerkelijk geschikt is. Door kaarten van natuurgebieden volgens de natuurdoel(type)kaart van EC-LNV te combineren met potentiële waterbergingsgebieden ontleend aan de IPO-waterbergingskansenkaart zijn natuurgebieden geselecteerd die qua ligging geschikt zijn voor waterberging. Voor deze gebieden is de tolerantie voor overstroming bepaald. Hierbij is onderscheid gemaakt in kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van overstroming. De kaarten en degegevens over tolerantie zijn vervolgens gecombineerd. Dit levert indicaties op voor het aantal hectares met mogelijkheden voor de combinatie van natuur en waterberging.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages46
Publication statusPublished - 2003

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.766
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • flooding
  • water management
  • water storage
  • soil water content
  • plant water relations
  • vegetation
  • water conservation
  • netherlands
  • nature
  • ecohydrology

Cite this

Massop, H. T. L., Jansen, P. C., & Kwakernaak, C. (2003). Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik. (Alterra-rapport; No. 766). Wageningen: Alterra.
Massop, H.T.L. ; Jansen, P.C. ; Kwakernaak, C. / Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik. Wageningen : Alterra, 2003. 46 p. (Alterra-rapport; 766).
@book{8dc9692c501e411b981a8dfded4df857,
title = "Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik",
abstract = "De Commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft onderzocht of het huidige watersysteem op orde is om ook in de 21e eeuw aan de maatschappelijke vraag te voldoen. Een van de gesignaleerde problemen die om een oplossing vragen, is de wateroverlast die door het extremer worden van het klimaat zal toenemen. Bergen en vasthouden hebben tot doel de belasting van het watersysteem te beperken en te vertragen. Natuurgebieden kunnen hier als bergingsgebied een bijdrage aan leveren. Op verzoek van het Ministerie van LNV is een inschatting gemaakt van het areaal dat daarvoor daadwerkelijk geschikt is. Door kaarten van natuurgebieden volgens de natuurdoel(type)kaart van EC-LNV te combineren met potenti{\"e}le waterbergingsgebieden ontleend aan de IPO-waterbergingskansenkaart zijn natuurgebieden geselecteerd die qua ligging geschikt zijn voor waterberging. Voor deze gebieden is de tolerantie voor overstroming bepaald. Hierbij is onderscheid gemaakt in kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van overstroming. De kaarten en degegevens over tolerantie zijn vervolgens gecombineerd. Dit levert indicaties op voor het aantal hectares met mogelijkheden voor de combinatie van natuur en waterberging.",
keywords = "inundatie, waterbeheer, wateropslag, vegetatie, bodemwatergehalte, plant-water relaties, waterbescherming, nederland, natuur, ecohydrologie, flooding, water management, water storage, soil water content, plant water relations, vegetation, water conservation, netherlands, nature, ecohydrology",
author = "H.T.L. Massop and P.C. Jansen and C. Kwakernaak",
year = "2003",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "766",

}

Massop, HTL, Jansen, PC & Kwakernaak, C 2003, Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik. Alterra-rapport, no. 766, Alterra, Wageningen.

Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik. / Massop, H.T.L.; Jansen, P.C.; Kwakernaak, C.

Wageningen : Alterra, 2003. 46 p. (Alterra-rapport; No. 766).

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik

AU - Massop, H.T.L.

AU - Jansen, P.C.

AU - Kwakernaak, C.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - De Commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft onderzocht of het huidige watersysteem op orde is om ook in de 21e eeuw aan de maatschappelijke vraag te voldoen. Een van de gesignaleerde problemen die om een oplossing vragen, is de wateroverlast die door het extremer worden van het klimaat zal toenemen. Bergen en vasthouden hebben tot doel de belasting van het watersysteem te beperken en te vertragen. Natuurgebieden kunnen hier als bergingsgebied een bijdrage aan leveren. Op verzoek van het Ministerie van LNV is een inschatting gemaakt van het areaal dat daarvoor daadwerkelijk geschikt is. Door kaarten van natuurgebieden volgens de natuurdoel(type)kaart van EC-LNV te combineren met potentiële waterbergingsgebieden ontleend aan de IPO-waterbergingskansenkaart zijn natuurgebieden geselecteerd die qua ligging geschikt zijn voor waterberging. Voor deze gebieden is de tolerantie voor overstroming bepaald. Hierbij is onderscheid gemaakt in kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van overstroming. De kaarten en degegevens over tolerantie zijn vervolgens gecombineerd. Dit levert indicaties op voor het aantal hectares met mogelijkheden voor de combinatie van natuur en waterberging.

AB - De Commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft onderzocht of het huidige watersysteem op orde is om ook in de 21e eeuw aan de maatschappelijke vraag te voldoen. Een van de gesignaleerde problemen die om een oplossing vragen, is de wateroverlast die door het extremer worden van het klimaat zal toenemen. Bergen en vasthouden hebben tot doel de belasting van het watersysteem te beperken en te vertragen. Natuurgebieden kunnen hier als bergingsgebied een bijdrage aan leveren. Op verzoek van het Ministerie van LNV is een inschatting gemaakt van het areaal dat daarvoor daadwerkelijk geschikt is. Door kaarten van natuurgebieden volgens de natuurdoel(type)kaart van EC-LNV te combineren met potentiële waterbergingsgebieden ontleend aan de IPO-waterbergingskansenkaart zijn natuurgebieden geselecteerd die qua ligging geschikt zijn voor waterberging. Voor deze gebieden is de tolerantie voor overstroming bepaald. Hierbij is onderscheid gemaakt in kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van overstroming. De kaarten en degegevens over tolerantie zijn vervolgens gecombineerd. Dit levert indicaties op voor het aantal hectares met mogelijkheden voor de combinatie van natuur en waterberging.

KW - inundatie

KW - waterbeheer

KW - wateropslag

KW - vegetatie

KW - bodemwatergehalte

KW - plant-water relaties

KW - waterbescherming

KW - nederland

KW - natuur

KW - ecohydrologie

KW - flooding

KW - water management

KW - water storage

KW - soil water content

KW - plant water relations

KW - vegetation

KW - water conservation

KW - netherlands

KW - nature

KW - ecohydrology

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Massop HTL, Jansen PC, Kwakernaak C. Natuur en waterberging; indicaties van overlappend ruimtegebruik. Wageningen: Alterra, 2003. 46 p. (Alterra-rapport; 766).