Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3

P. Graven, H. Rouwelte, B.J. Kok, P. Vink, C.G.M. Conijn, J.T.M. van Aanholt

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In lelies kennen we verschillende vormen van wortelrot. Naast Pythium, wortelverbranding en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) komt er ook een vorm van wortelrot voor, waarbij de veroorzaker niet bekend is. Door bepaalde pathogenen uit te sluiten is uit het vorige project "Onbekend wortelrot lelie fase 2" naar voren gekomen dat zeer waarschijnlijk een schimmel de veroorzaker is van de onbekende wortelrot in lelie. Deze schimmel is grondgebonden maar de structuur van de grond blijkt geen invloed te hebben op de aantasting door de schimmel. De schimmels Fusarium en/of Trichoderma lijken een belangrijke rol te spelen. De schimmel Rhizoctonia is echter ook in een enkel monster aangetoond. De uitsluitingsproeven uit het vorige project hebben nog geen eenduidig beeld gegeven over een specifieke schimmelfamilie. In dit project wordt uitgezocht welk soort en/of fysio van Fusarium, Trichoderma en/of Rhizoctonia onbekend wortelrot veroorzaken. Resultaten: Bij determinatie van de geisoleerde Rhizoctonia solani isolaten is gebleken dat alle drie tot de groep AG 5 horen. Dit is een in de akkerbouw algemeen voorkomende Rhizoctonia solani die ook wel met wortelrot geassocieerd wordt. Uit de Fusarium-isolaten zijn Fusarium culmorum en Fusarium oxysporum f.sp.lilii geïsoleerd. Fusarium culmorum veroorzaakt wortelbederf bij tulp en fusarium oxysporum f.sp.lilii veroorzaakt bolrot, schubrot, stengelvlekken en randziekte bij lelie. Uit de Trichodermaisolaten werd Trichoderma spirale lren Trichoderma viridegeïsoleerd. Trichoderma spirale lris niet bekend bij bloembollen, Trichoderma viridewel; deze kan wortelrot veroorzaken in de broeierij van tulpen.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherDLV Facet
  Number of pages9
  Publication statusPublished - 2005

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • lilies
  • plant protection
  • diagnosis
  • root rots
  • rhizoctonia
  • fusarium
  • trichoderma
  • plant pathogenic fungi
  • pot experimentation

  Cite this

  Graven, P., Rouwelte, H., Kok, B. J., Vink, P., Conijn, C. G. M., & van Aanholt, J. T. M. (2005). Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3. Wageningen: DLV Facet.
  Graven, P. ; Rouwelte, H. ; Kok, B.J. ; Vink, P. ; Conijn, C.G.M. ; van Aanholt, J.T.M. / Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3. Wageningen : DLV Facet, 2005. 9 p.
  @book{30780c809e474eb5914731c7a9f6ee47,
  title = "Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3",
  abstract = "In lelies kennen we verschillende vormen van wortelrot. Naast Pythium, wortelverbranding en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) komt er ook een vorm van wortelrot voor, waarbij de veroorzaker niet bekend is. Door bepaalde pathogenen uit te sluiten is uit het vorige project {"}Onbekend wortelrot lelie fase 2{"} naar voren gekomen dat zeer waarschijnlijk een schimmel de veroorzaker is van de onbekende wortelrot in lelie. Deze schimmel is grondgebonden maar de structuur van de grond blijkt geen invloed te hebben op de aantasting door de schimmel. De schimmels Fusarium en/of Trichoderma lijken een belangrijke rol te spelen. De schimmel Rhizoctonia is echter ook in een enkel monster aangetoond. De uitsluitingsproeven uit het vorige project hebben nog geen eenduidig beeld gegeven over een specifieke schimmelfamilie. In dit project wordt uitgezocht welk soort en/of fysio van Fusarium, Trichoderma en/of Rhizoctonia onbekend wortelrot veroorzaken. Resultaten: Bij determinatie van de geisoleerde Rhizoctonia solani isolaten is gebleken dat alle drie tot de groep AG 5 horen. Dit is een in de akkerbouw algemeen voorkomende Rhizoctonia solani die ook wel met wortelrot geassocieerd wordt. Uit de Fusarium-isolaten zijn Fusarium culmorum en Fusarium oxysporum f.sp.lilii ge{\"i}soleerd. Fusarium culmorum veroorzaakt wortelbederf bij tulp en fusarium oxysporum f.sp.lilii veroorzaakt bolrot, schubrot, stengelvlekken en randziekte bij lelie. Uit de Trichodermaisolaten werd Trichoderma spirale lren Trichoderma viridege{\"i}soleerd. Trichoderma spirale lris niet bekend bij bloembollen, Trichoderma viridewel; deze kan wortelrot veroorzaken in de broeierij van tulpen.",
  keywords = "bloembollen, lelies, gewasbescherming, diagnose, wortelrot, rhizoctonia, fusarium, trichoderma, plantenziekteverwekkende schimmels, potproeven, ornamental bulbs, lilies, plant protection, diagnosis, root rots, rhizoctonia, fusarium, trichoderma, plant pathogenic fungi, pot experimentation",
  author = "P. Graven and H. Rouwelte and B.J. Kok and P. Vink and C.G.M. Conijn and {van Aanholt}, J.T.M.",
  note = "PT11944",
  year = "2005",
  language = "Dutch",
  publisher = "DLV Facet",

  }

  Graven, P, Rouwelte, H, Kok, BJ, Vink, P, Conijn, CGM & van Aanholt, JTM 2005, Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3. DLV Facet, Wageningen.

  Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3. / Graven, P.; Rouwelte, H.; Kok, B.J.; Vink, P.; Conijn, C.G.M.; van Aanholt, J.T.M.

  Wageningen : DLV Facet, 2005. 9 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3

  AU - Graven, P.

  AU - Rouwelte, H.

  AU - Kok, B.J.

  AU - Vink, P.

  AU - Conijn, C.G.M.

  AU - van Aanholt, J.T.M.

  N1 - PT11944

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - In lelies kennen we verschillende vormen van wortelrot. Naast Pythium, wortelverbranding en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) komt er ook een vorm van wortelrot voor, waarbij de veroorzaker niet bekend is. Door bepaalde pathogenen uit te sluiten is uit het vorige project "Onbekend wortelrot lelie fase 2" naar voren gekomen dat zeer waarschijnlijk een schimmel de veroorzaker is van de onbekende wortelrot in lelie. Deze schimmel is grondgebonden maar de structuur van de grond blijkt geen invloed te hebben op de aantasting door de schimmel. De schimmels Fusarium en/of Trichoderma lijken een belangrijke rol te spelen. De schimmel Rhizoctonia is echter ook in een enkel monster aangetoond. De uitsluitingsproeven uit het vorige project hebben nog geen eenduidig beeld gegeven over een specifieke schimmelfamilie. In dit project wordt uitgezocht welk soort en/of fysio van Fusarium, Trichoderma en/of Rhizoctonia onbekend wortelrot veroorzaken. Resultaten: Bij determinatie van de geisoleerde Rhizoctonia solani isolaten is gebleken dat alle drie tot de groep AG 5 horen. Dit is een in de akkerbouw algemeen voorkomende Rhizoctonia solani die ook wel met wortelrot geassocieerd wordt. Uit de Fusarium-isolaten zijn Fusarium culmorum en Fusarium oxysporum f.sp.lilii geïsoleerd. Fusarium culmorum veroorzaakt wortelbederf bij tulp en fusarium oxysporum f.sp.lilii veroorzaakt bolrot, schubrot, stengelvlekken en randziekte bij lelie. Uit de Trichodermaisolaten werd Trichoderma spirale lren Trichoderma viridegeïsoleerd. Trichoderma spirale lris niet bekend bij bloembollen, Trichoderma viridewel; deze kan wortelrot veroorzaken in de broeierij van tulpen.

  AB - In lelies kennen we verschillende vormen van wortelrot. Naast Pythium, wortelverbranding en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) komt er ook een vorm van wortelrot voor, waarbij de veroorzaker niet bekend is. Door bepaalde pathogenen uit te sluiten is uit het vorige project "Onbekend wortelrot lelie fase 2" naar voren gekomen dat zeer waarschijnlijk een schimmel de veroorzaker is van de onbekende wortelrot in lelie. Deze schimmel is grondgebonden maar de structuur van de grond blijkt geen invloed te hebben op de aantasting door de schimmel. De schimmels Fusarium en/of Trichoderma lijken een belangrijke rol te spelen. De schimmel Rhizoctonia is echter ook in een enkel monster aangetoond. De uitsluitingsproeven uit het vorige project hebben nog geen eenduidig beeld gegeven over een specifieke schimmelfamilie. In dit project wordt uitgezocht welk soort en/of fysio van Fusarium, Trichoderma en/of Rhizoctonia onbekend wortelrot veroorzaken. Resultaten: Bij determinatie van de geisoleerde Rhizoctonia solani isolaten is gebleken dat alle drie tot de groep AG 5 horen. Dit is een in de akkerbouw algemeen voorkomende Rhizoctonia solani die ook wel met wortelrot geassocieerd wordt. Uit de Fusarium-isolaten zijn Fusarium culmorum en Fusarium oxysporum f.sp.lilii geïsoleerd. Fusarium culmorum veroorzaakt wortelbederf bij tulp en fusarium oxysporum f.sp.lilii veroorzaakt bolrot, schubrot, stengelvlekken en randziekte bij lelie. Uit de Trichodermaisolaten werd Trichoderma spirale lren Trichoderma viridegeïsoleerd. Trichoderma spirale lris niet bekend bij bloembollen, Trichoderma viridewel; deze kan wortelrot veroorzaken in de broeierij van tulpen.

  KW - bloembollen

  KW - lelies

  KW - gewasbescherming

  KW - diagnose

  KW - wortelrot

  KW - rhizoctonia

  KW - fusarium

  KW - trichoderma

  KW - plantenziekteverwekkende schimmels

  KW - potproeven

  KW - ornamental bulbs

  KW - lilies

  KW - plant protection

  KW - diagnosis

  KW - root rots

  KW - rhizoctonia

  KW - fusarium

  KW - trichoderma

  KW - plant pathogenic fungi

  KW - pot experimentation

  M3 - Report

  BT - Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3

  PB - DLV Facet

  CY - Wageningen

  ER -

  Graven P, Rouwelte H, Kok BJ, Vink P, Conijn CGM, van Aanholt JTM. Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : projectverslag fase 3. Wageningen: DLV Facet, 2005. 9 p.