Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef

B.J. Kok, P. Vink, A. Dingemans, A. de Vries

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In lelies komt er al jaren een vorm van wortelrot voor waarvan de veroorzaker onbekend is. Net als bij een aantasting door wortellesie-aaltjes leidt een aantasting door het onbekende wortelrot tot opbrengstderving en kwaliteitsverlies. De symptomen van onbekend wortelrot ontstaan op de bolwortels en zien eruit als insnoeringen en ingezonken bruine plekjes. Soms lijkt het alsof er hapjes uit de wortels zijn genomen. De wortels rotten op dergelijke plaatsen geheel door waarna bruine wortelpunten ontstaan en de wortels zich sterk gaan vertakken. In dit project werd onderzocht of grondstructuur (verdichting) en het gebruik van GFT al dan niet in combinatie met grondgebonden pathogene schimmels een rol spelen in het optreden van onbekend wortelrot in lelie. Ook werd onderzocht of het vochtig of juist droog houden van de grond na planten van invloed is op de mate van onbekend wortelrot. Ten slotte werd de werking van de middelen Amistar en Monam tegen onbekend wortelrot onderzocht. In dit onderzoek werd 15 l/ha Amistar gebruikt i.p.v. de 6 l/ha die is toegestaan, terwijl voor Monam de gebruikelijke concentratie van 500 l/ha werd toegepast. Het onderzoek werd uitgevoerd op een praktijkperceel waar in 2007 lelies werden geteeld waarin volop onbekend wortelrot was waargenomen. Onder praktijkomstandigheden werd onderzocht of combinaties van genoemde factoren mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van onbekend wortelrot.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO Bloembollen en Bomen
  Number of pages25
  Publication statusPublished - 2009

  Publication series

  NamePPO rapport
  PublisherPPO Bloembollen en Bomen

  Keywords

  • lilium
  • lilies
  • root rots
  • plant disease control
  • ornamental bulbs
  • agricultural research
  • netherlands

  Cite this

  Kok, B. J., Vink, P., Dingemans, A., & de Vries, A. (2009). Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef. (PPO rapport). Lisse: PPO Bloembollen en Bomen.
  Kok, B.J. ; Vink, P. ; Dingemans, A. ; de Vries, A. / Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef. Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2009. 25 p. (PPO rapport).
  @book{dc691dea616b4538b015485909505da7,
  title = "Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef",
  abstract = "In lelies komt er al jaren een vorm van wortelrot voor waarvan de veroorzaker onbekend is. Net als bij een aantasting door wortellesie-aaltjes leidt een aantasting door het onbekende wortelrot tot opbrengstderving en kwaliteitsverlies. De symptomen van onbekend wortelrot ontstaan op de bolwortels en zien eruit als insnoeringen en ingezonken bruine plekjes. Soms lijkt het alsof er hapjes uit de wortels zijn genomen. De wortels rotten op dergelijke plaatsen geheel door waarna bruine wortelpunten ontstaan en de wortels zich sterk gaan vertakken. In dit project werd onderzocht of grondstructuur (verdichting) en het gebruik van GFT al dan niet in combinatie met grondgebonden pathogene schimmels een rol spelen in het optreden van onbekend wortelrot in lelie. Ook werd onderzocht of het vochtig of juist droog houden van de grond na planten van invloed is op de mate van onbekend wortelrot. Ten slotte werd de werking van de middelen Amistar en Monam tegen onbekend wortelrot onderzocht. In dit onderzoek werd 15 l/ha Amistar gebruikt i.p.v. de 6 l/ha die is toegestaan, terwijl voor Monam de gebruikelijke concentratie van 500 l/ha werd toegepast. Het onderzoek werd uitgevoerd op een praktijkperceel waar in 2007 lelies werden geteeld waarin volop onbekend wortelrot was waargenomen. Onder praktijkomstandigheden werd onderzocht of combinaties van genoemde factoren mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van onbekend wortelrot.",
  keywords = "lilium, lelies, wortelrot, plantenziektebestrijding, bloembollen, landbouwkundig onderzoek, nederland, lilium, lilies, root rots, plant disease control, ornamental bulbs, agricultural research, netherlands",
  author = "B.J. Kok and P. Vink and A. Dingemans and {de Vries}, A.",
  year = "2009",
  language = "Dutch",
  series = "PPO rapport",
  publisher = "PPO Bloembollen en Bomen",

  }

  Kok, BJ, Vink, P, Dingemans, A & de Vries, A 2009, Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef. PPO rapport, PPO Bloembollen en Bomen, Lisse.

  Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef. / Kok, B.J.; Vink, P.; Dingemans, A.; de Vries, A.

  Lisse : PPO Bloembollen en Bomen, 2009. 25 p. (PPO rapport).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef

  AU - Kok, B.J.

  AU - Vink, P.

  AU - Dingemans, A.

  AU - de Vries, A.

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - In lelies komt er al jaren een vorm van wortelrot voor waarvan de veroorzaker onbekend is. Net als bij een aantasting door wortellesie-aaltjes leidt een aantasting door het onbekende wortelrot tot opbrengstderving en kwaliteitsverlies. De symptomen van onbekend wortelrot ontstaan op de bolwortels en zien eruit als insnoeringen en ingezonken bruine plekjes. Soms lijkt het alsof er hapjes uit de wortels zijn genomen. De wortels rotten op dergelijke plaatsen geheel door waarna bruine wortelpunten ontstaan en de wortels zich sterk gaan vertakken. In dit project werd onderzocht of grondstructuur (verdichting) en het gebruik van GFT al dan niet in combinatie met grondgebonden pathogene schimmels een rol spelen in het optreden van onbekend wortelrot in lelie. Ook werd onderzocht of het vochtig of juist droog houden van de grond na planten van invloed is op de mate van onbekend wortelrot. Ten slotte werd de werking van de middelen Amistar en Monam tegen onbekend wortelrot onderzocht. In dit onderzoek werd 15 l/ha Amistar gebruikt i.p.v. de 6 l/ha die is toegestaan, terwijl voor Monam de gebruikelijke concentratie van 500 l/ha werd toegepast. Het onderzoek werd uitgevoerd op een praktijkperceel waar in 2007 lelies werden geteeld waarin volop onbekend wortelrot was waargenomen. Onder praktijkomstandigheden werd onderzocht of combinaties van genoemde factoren mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van onbekend wortelrot.

  AB - In lelies komt er al jaren een vorm van wortelrot voor waarvan de veroorzaker onbekend is. Net als bij een aantasting door wortellesie-aaltjes leidt een aantasting door het onbekende wortelrot tot opbrengstderving en kwaliteitsverlies. De symptomen van onbekend wortelrot ontstaan op de bolwortels en zien eruit als insnoeringen en ingezonken bruine plekjes. Soms lijkt het alsof er hapjes uit de wortels zijn genomen. De wortels rotten op dergelijke plaatsen geheel door waarna bruine wortelpunten ontstaan en de wortels zich sterk gaan vertakken. In dit project werd onderzocht of grondstructuur (verdichting) en het gebruik van GFT al dan niet in combinatie met grondgebonden pathogene schimmels een rol spelen in het optreden van onbekend wortelrot in lelie. Ook werd onderzocht of het vochtig of juist droog houden van de grond na planten van invloed is op de mate van onbekend wortelrot. Ten slotte werd de werking van de middelen Amistar en Monam tegen onbekend wortelrot onderzocht. In dit onderzoek werd 15 l/ha Amistar gebruikt i.p.v. de 6 l/ha die is toegestaan, terwijl voor Monam de gebruikelijke concentratie van 500 l/ha werd toegepast. Het onderzoek werd uitgevoerd op een praktijkperceel waar in 2007 lelies werden geteeld waarin volop onbekend wortelrot was waargenomen. Onder praktijkomstandigheden werd onderzocht of combinaties van genoemde factoren mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van onbekend wortelrot.

  KW - lilium

  KW - lelies

  KW - wortelrot

  KW - plantenziektebestrijding

  KW - bloembollen

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - nederland

  KW - lilium

  KW - lilies

  KW - root rots

  KW - plant disease control

  KW - ornamental bulbs

  KW - agricultural research

  KW - netherlands

  M3 - Report

  T3 - PPO rapport

  BT - Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef

  PB - PPO Bloembollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  Kok BJ, Vink P, Dingemans A, de Vries A. Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie : praktijkproef. Lisse: PPO Bloembollen en Bomen, 2009. 25 p. (PPO rapport).