N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies

P.J. van Leeuwen, H. van Reuler

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Zantedeschia is een knolgewas dat de laatste jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Het is een visueel aantrekkelijk gewas waarvan de knollen vooral worden gebruiken voor de snijbloemen- en potplantenteelt. De knollen behoren tot de duurste uit de bollenteelt. Voor de productie van de knollen geldt een gebruiksnorm van 110 kg/ha stikstof. Dit wordt door de telers als te laag ervaren waardoor het gewas minder goed groeit dan het zou kunnen. Een minder goede groei leidt tot minder knollen van de maximale grootte die het meeste geld opbrengen. Een suboptimale groei heeft daarom grote financiële gevolgen. Dit bezwaar is vanaf het moment van vaststellen van de gebruiksnorm geuit. Op basis van het uitvoerige onderzoek uit de jaren ’90 kan worden aangegeven waarom de gebruiksnorm hoger zou moeten zijn vanuit landbouwkundig oogpunt. Een drietal proeven uitgevoerd in 2011 ondersteunen dit idee. In dit verslag worden de belangrijkste resultaten uit het onderzoek uit de jaren ’90 weergegeven evenals die van drie proeven die in 2011 zijn uitgevoerd waarbij Zantedeschiaknollen wel of geen stikstofbemesting hebben gehad. De verschillen in gewasontwikkeling en knolgroei tussen deze twee behandelingen waren groot. Op basis van deze resultaten wordt voorgesteld aan de CDM om het advies te verhogen tot 150 kg/ha N waarvan dan een forfaitair Nmin van 30 kg N moet worden afgetrokken.
  LanguageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO Bollen en Bomen
  Number of pages31
  Publication statusPublished - 2012

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • tubers
  • zantedeschia
  • nitrogen fertilizers
  • standards
  • plant development
  • runting
  • trials
  • achievement

  Cite this

  van Leeuwen, P. J., & van Reuler, H. (2012). N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies. Lisse: PPO Bollen en Bomen.
  van Leeuwen, P.J. ; van Reuler, H. / N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies. Lisse : PPO Bollen en Bomen, 2012. 31 p.
  @book{d9dd9fbd2de842ee834c6d86194536af,
  title = "N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies",
  abstract = "Zantedeschia is een knolgewas dat de laatste jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Het is een visueel aantrekkelijk gewas waarvan de knollen vooral worden gebruiken voor de snijbloemen- en potplantenteelt. De knollen behoren tot de duurste uit de bollenteelt. Voor de productie van de knollen geldt een gebruiksnorm van 110 kg/ha stikstof. Dit wordt door de telers als te laag ervaren waardoor het gewas minder goed groeit dan het zou kunnen. Een minder goede groei leidt tot minder knollen van de maximale grootte die het meeste geld opbrengen. Een suboptimale groei heeft daarom grote financi{\"e}le gevolgen. Dit bezwaar is vanaf het moment van vaststellen van de gebruiksnorm geuit. Op basis van het uitvoerige onderzoek uit de jaren ’90 kan worden aangegeven waarom de gebruiksnorm hoger zou moeten zijn vanuit landbouwkundig oogpunt. Een drietal proeven uitgevoerd in 2011 ondersteunen dit idee. In dit verslag worden de belangrijkste resultaten uit het onderzoek uit de jaren ’90 weergegeven evenals die van drie proeven die in 2011 zijn uitgevoerd waarbij Zantedeschiaknollen wel of geen stikstofbemesting hebben gehad. De verschillen in gewasontwikkeling en knolgroei tussen deze twee behandelingen waren groot. Op basis van deze resultaten wordt voorgesteld aan de CDM om het advies te verhogen tot 150 kg/ha N waarvan dan een forfaitair Nmin van 30 kg N moet worden afgetrokken.",
  keywords = "bloembollen, knollen, zantedeschia, stikstofmeststoffen, normen, plantenontwikkeling, achterblijven in groei, proeven, bereikt resultaat, ornamental bulbs, tubers, zantedeschia, nitrogen fertilizers, standards, plant development, runting, trials, achievement",
  author = "{van Leeuwen}, P.J. and {van Reuler}, H.",
  year = "2012",
  language = "Dutch",
  publisher = "PPO Bollen en Bomen",

  }

  N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies. / van Leeuwen, P.J.; van Reuler, H.

  Lisse : PPO Bollen en Bomen, 2012. 31 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies

  AU - van Leeuwen, P.J.

  AU - van Reuler, H.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Zantedeschia is een knolgewas dat de laatste jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Het is een visueel aantrekkelijk gewas waarvan de knollen vooral worden gebruiken voor de snijbloemen- en potplantenteelt. De knollen behoren tot de duurste uit de bollenteelt. Voor de productie van de knollen geldt een gebruiksnorm van 110 kg/ha stikstof. Dit wordt door de telers als te laag ervaren waardoor het gewas minder goed groeit dan het zou kunnen. Een minder goede groei leidt tot minder knollen van de maximale grootte die het meeste geld opbrengen. Een suboptimale groei heeft daarom grote financiële gevolgen. Dit bezwaar is vanaf het moment van vaststellen van de gebruiksnorm geuit. Op basis van het uitvoerige onderzoek uit de jaren ’90 kan worden aangegeven waarom de gebruiksnorm hoger zou moeten zijn vanuit landbouwkundig oogpunt. Een drietal proeven uitgevoerd in 2011 ondersteunen dit idee. In dit verslag worden de belangrijkste resultaten uit het onderzoek uit de jaren ’90 weergegeven evenals die van drie proeven die in 2011 zijn uitgevoerd waarbij Zantedeschiaknollen wel of geen stikstofbemesting hebben gehad. De verschillen in gewasontwikkeling en knolgroei tussen deze twee behandelingen waren groot. Op basis van deze resultaten wordt voorgesteld aan de CDM om het advies te verhogen tot 150 kg/ha N waarvan dan een forfaitair Nmin van 30 kg N moet worden afgetrokken.

  AB - Zantedeschia is een knolgewas dat de laatste jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Het is een visueel aantrekkelijk gewas waarvan de knollen vooral worden gebruiken voor de snijbloemen- en potplantenteelt. De knollen behoren tot de duurste uit de bollenteelt. Voor de productie van de knollen geldt een gebruiksnorm van 110 kg/ha stikstof. Dit wordt door de telers als te laag ervaren waardoor het gewas minder goed groeit dan het zou kunnen. Een minder goede groei leidt tot minder knollen van de maximale grootte die het meeste geld opbrengen. Een suboptimale groei heeft daarom grote financiële gevolgen. Dit bezwaar is vanaf het moment van vaststellen van de gebruiksnorm geuit. Op basis van het uitvoerige onderzoek uit de jaren ’90 kan worden aangegeven waarom de gebruiksnorm hoger zou moeten zijn vanuit landbouwkundig oogpunt. Een drietal proeven uitgevoerd in 2011 ondersteunen dit idee. In dit verslag worden de belangrijkste resultaten uit het onderzoek uit de jaren ’90 weergegeven evenals die van drie proeven die in 2011 zijn uitgevoerd waarbij Zantedeschiaknollen wel of geen stikstofbemesting hebben gehad. De verschillen in gewasontwikkeling en knolgroei tussen deze twee behandelingen waren groot. Op basis van deze resultaten wordt voorgesteld aan de CDM om het advies te verhogen tot 150 kg/ha N waarvan dan een forfaitair Nmin van 30 kg N moet worden afgetrokken.

  KW - bloembollen

  KW - knollen

  KW - zantedeschia

  KW - stikstofmeststoffen

  KW - normen

  KW - plantenontwikkeling

  KW - achterblijven in groei

  KW - proeven

  KW - bereikt resultaat

  KW - ornamental bulbs

  KW - tubers

  KW - zantedeschia

  KW - nitrogen fertilizers

  KW - standards

  KW - plant development

  KW - runting

  KW - trials

  KW - achievement

  M3 - Report

  BT - N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies

  PB - PPO Bollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  van Leeuwen PJ, van Reuler H. N-behoefte Zantedeschia voor onderbouwing nieuw bemestingsadvies. Lisse: PPO Bollen en Bomen, 2012. 31 p.