Monovergisting op boerderijniveau

H.H. Ellen, J.A.M. Verstappen-Boerekamp, M. Timmerman

Research output: Other contributionPamphlet

Abstract

De laatste jaren heeft mestvergisting in Nederland een grote vlucht genomen. Er worden steeds meer mestvergistinginstallaties gebouwd en veehouders beseffen meer en meer de energetische waarde van de aanwezige mestvoorraad. Grote co-vergistinginstallaties zijn echter voor veel veehouders geen optie, omdat ze erg groot moeten zijn om economisch rendabel te draaien. De vraag naar kleinschalige mestvergisters wordt daardoor steeds groter. Op Varkensproefbedrijf Sterksel heeft men daarom een minivergister en een minigasturbine geplaatst. Ook een mini-wkk zal worden geplaatst. Door de lage onderhoudskosten is de minigasturbine al op lage vermogens rendabel. De minivergister wordt doorontwikkeld om de uitspoeling van bacteriën te verminderen, waardoor de verblijftijd verkort kan worden, waardoor een kleinere (en dus goedkopere) vergister kan volstaan. Bij een minibiogasinstallatie, gecombineerd met een minigasturbine of mini-wkk is het niet noodzakelijk om coproducten te kopen en is het concept meer gericht op het energetisch gesloten maken van het varkensbedrijf.
Original languageDutch
PublisherWageningen UR Livestock Research
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • pig farming
  • pig manure
  • manure fermentation
  • biogas
  • experimental farms
  • pilot farms
  • installation
  • equipment
  • biobased economy

Cite this

Ellen, H. H., Verstappen-Boerekamp, J. A. M., & Timmerman, M. (2010). Monovergisting op boerderijniveau. Wageningen UR Livestock Research.
Ellen, H.H. ; Verstappen-Boerekamp, J.A.M. ; Timmerman, M. / Monovergisting op boerderijniveau. 2010. Wageningen UR Livestock Research.
@misc{66962674b2084a26a04c6f7c3e9992cd,
title = "Monovergisting op boerderijniveau",
abstract = "De laatste jaren heeft mestvergisting in Nederland een grote vlucht genomen. Er worden steeds meer mestvergistinginstallaties gebouwd en veehouders beseffen meer en meer de energetische waarde van de aanwezige mestvoorraad. Grote co-vergistinginstallaties zijn echter voor veel veehouders geen optie, omdat ze erg groot moeten zijn om economisch rendabel te draaien. De vraag naar kleinschalige mestvergisters wordt daardoor steeds groter. Op Varkensproefbedrijf Sterksel heeft men daarom een minivergister en een minigasturbine geplaatst. Ook een mini-wkk zal worden geplaatst. Door de lage onderhoudskosten is de minigasturbine al op lage vermogens rendabel. De minivergister wordt doorontwikkeld om de uitspoeling van bacteri{\"e}n te verminderen, waardoor de verblijftijd verkort kan worden, waardoor een kleinere (en dus goedkopere) vergister kan volstaan. Bij een minibiogasinstallatie, gecombineerd met een minigasturbine of mini-wkk is het niet noodzakelijk om coproducten te kopen en is het concept meer gericht op het energetisch gesloten maken van het varkensbedrijf.",
keywords = "varkenshouderij, varkensmest, mestvergisting, biogas, proefboerderijen, proefbedrijven, installatie, uitrusting, biobased economy, pig farming, pig manure, manure fermentation, biogas, experimental farms, pilot farms, installation, equipment, biobased economy",
author = "H.H. Ellen and J.A.M. Verstappen-Boerekamp and M. Timmerman",
year = "2010",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen UR Livestock Research",
type = "Other",

}

Ellen, HH, Verstappen-Boerekamp, JAM & Timmerman, M 2010, Monovergisting op boerderijniveau. Wageningen UR Livestock Research.

Monovergisting op boerderijniveau. / Ellen, H.H.; Verstappen-Boerekamp, J.A.M.; Timmerman, M.

Wageningen UR Livestock Research. 2010, .

Research output: Other contributionPamphlet

TY - GEN

T1 - Monovergisting op boerderijniveau

AU - Ellen, H.H.

AU - Verstappen-Boerekamp, J.A.M.

AU - Timmerman, M.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - De laatste jaren heeft mestvergisting in Nederland een grote vlucht genomen. Er worden steeds meer mestvergistinginstallaties gebouwd en veehouders beseffen meer en meer de energetische waarde van de aanwezige mestvoorraad. Grote co-vergistinginstallaties zijn echter voor veel veehouders geen optie, omdat ze erg groot moeten zijn om economisch rendabel te draaien. De vraag naar kleinschalige mestvergisters wordt daardoor steeds groter. Op Varkensproefbedrijf Sterksel heeft men daarom een minivergister en een minigasturbine geplaatst. Ook een mini-wkk zal worden geplaatst. Door de lage onderhoudskosten is de minigasturbine al op lage vermogens rendabel. De minivergister wordt doorontwikkeld om de uitspoeling van bacteriën te verminderen, waardoor de verblijftijd verkort kan worden, waardoor een kleinere (en dus goedkopere) vergister kan volstaan. Bij een minibiogasinstallatie, gecombineerd met een minigasturbine of mini-wkk is het niet noodzakelijk om coproducten te kopen en is het concept meer gericht op het energetisch gesloten maken van het varkensbedrijf.

AB - De laatste jaren heeft mestvergisting in Nederland een grote vlucht genomen. Er worden steeds meer mestvergistinginstallaties gebouwd en veehouders beseffen meer en meer de energetische waarde van de aanwezige mestvoorraad. Grote co-vergistinginstallaties zijn echter voor veel veehouders geen optie, omdat ze erg groot moeten zijn om economisch rendabel te draaien. De vraag naar kleinschalige mestvergisters wordt daardoor steeds groter. Op Varkensproefbedrijf Sterksel heeft men daarom een minivergister en een minigasturbine geplaatst. Ook een mini-wkk zal worden geplaatst. Door de lage onderhoudskosten is de minigasturbine al op lage vermogens rendabel. De minivergister wordt doorontwikkeld om de uitspoeling van bacteriën te verminderen, waardoor de verblijftijd verkort kan worden, waardoor een kleinere (en dus goedkopere) vergister kan volstaan. Bij een minibiogasinstallatie, gecombineerd met een minigasturbine of mini-wkk is het niet noodzakelijk om coproducten te kopen en is het concept meer gericht op het energetisch gesloten maken van het varkensbedrijf.

KW - varkenshouderij

KW - varkensmest

KW - mestvergisting

KW - biogas

KW - proefboerderijen

KW - proefbedrijven

KW - installatie

KW - uitrusting

KW - biobased economy

KW - pig farming

KW - pig manure

KW - manure fermentation

KW - biogas

KW - experimental farms

KW - pilot farms

KW - installation

KW - equipment

KW - biobased economy

M3 - Pamphlet

PB - Wageningen UR Livestock Research

ER -