Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie

N.J. Jukema, F.J. Munneke

  Research output: Book/ReportReportAcademic

  Abstract

  Voor de biologische landbouw is het van groot belang om uitgangsmateriaal te gebruiken dat van hoge kwaliteit is. Omdat tijdens de teelt van biologische planten en gewassen het nauwelijks mogelijk is om ziekten en plagen te bestrijden is het belangrijk dat de plant een goede start kan maken en zelf maximaal bestand is tegen mogelijk schadelijke invloeden. Vandaar dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van uitgangsmateriaal dat van zeer hoge kwaliteit is. Binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I ‘Gezond en vitaal uitgangsmateriaal voor biologische. en andere vormen van duurzame landbouw’ is daarom veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van het plantaardige uitgangsmateriaal. In dit rapport worden de economische perspectieven beschreven van twee methodes die ontwikkeld zijn binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I: de zaadbehandelingsmethode met natuurlijke ontsmettingsmiddelen én de hyperspectraal sorteermethode. Uit technische analyses blijkt dat beide methoden perspectief bieden wat betreft het verbeteren van de kwaliteit van het (biologische) uitgangsmateriaal. In dit rapport wordt nader bezien of de methoden ook economische perspectieven bieden voor de biologische sector.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLelystad
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten
  Number of pages25
  Publication statusPublished - 2005

  Publication series

  NameRapport / PPO
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten

  Keywords

  • propagation materials
  • seed treatment
  • seed dressings
  • sorters
  • sorting
  • cost benefit analysis
  • economic analysis
  • organic farming

  Cite this

  Jukema, N. J., & Munneke, F. J. (2005). Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie. (Rapport / PPO). Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten.
  Jukema, N.J. ; Munneke, F.J. / Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie. Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten, 2005. 25 p. (Rapport / PPO).
  @book{481d25b0aed64d99bf361aabcbe9dbc3,
  title = "Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie",
  abstract = "Voor de biologische landbouw is het van groot belang om uitgangsmateriaal te gebruiken dat van hoge kwaliteit is. Omdat tijdens de teelt van biologische planten en gewassen het nauwelijks mogelijk is om ziekten en plagen te bestrijden is het belangrijk dat de plant een goede start kan maken en zelf maximaal bestand is tegen mogelijk schadelijke invloeden. Vandaar dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van uitgangsmateriaal dat van zeer hoge kwaliteit is. Binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I ‘Gezond en vitaal uitgangsmateriaal voor biologische. en andere vormen van duurzame landbouw’ is daarom veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van het plantaardige uitgangsmateriaal. In dit rapport worden de economische perspectieven beschreven van twee methodes die ontwikkeld zijn binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I: de zaadbehandelingsmethode met natuurlijke ontsmettingsmiddelen {\'e}n de hyperspectraal sorteermethode. Uit technische analyses blijkt dat beide methoden perspectief bieden wat betreft het verbeteren van de kwaliteit van het (biologische) uitgangsmateriaal. In dit rapport wordt nader bezien of de methoden ook economische perspectieven bieden voor de biologische sector.",
  keywords = "vermeerderingsmateriaal, zaadbehandeling, zaadontsmettingsmiddelen, sorteermachines, sorteren, kosten-batenanalyse, economische analyse, biologische landbouw, propagation materials, seed treatment, seed dressings, sorters, sorting, cost benefit analysis, economic analysis, organic farming",
  author = "N.J. Jukema and F.J. Munneke",
  year = "2005",
  language = "Dutch",
  series = "Rapport / PPO",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten",

  }

  Jukema, NJ & Munneke, FJ 2005, Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie. Rapport / PPO, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten, Lelystad.

  Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie. / Jukema, N.J.; Munneke, F.J.

  Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten, 2005. 25 p. (Rapport / PPO).

  Research output: Book/ReportReportAcademic

  TY - BOOK

  T1 - Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie

  AU - Jukema, N.J.

  AU - Munneke, F.J.

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Voor de biologische landbouw is het van groot belang om uitgangsmateriaal te gebruiken dat van hoge kwaliteit is. Omdat tijdens de teelt van biologische planten en gewassen het nauwelijks mogelijk is om ziekten en plagen te bestrijden is het belangrijk dat de plant een goede start kan maken en zelf maximaal bestand is tegen mogelijk schadelijke invloeden. Vandaar dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van uitgangsmateriaal dat van zeer hoge kwaliteit is. Binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I ‘Gezond en vitaal uitgangsmateriaal voor biologische. en andere vormen van duurzame landbouw’ is daarom veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van het plantaardige uitgangsmateriaal. In dit rapport worden de economische perspectieven beschreven van twee methodes die ontwikkeld zijn binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I: de zaadbehandelingsmethode met natuurlijke ontsmettingsmiddelen én de hyperspectraal sorteermethode. Uit technische analyses blijkt dat beide methoden perspectief bieden wat betreft het verbeteren van de kwaliteit van het (biologische) uitgangsmateriaal. In dit rapport wordt nader bezien of de methoden ook economische perspectieven bieden voor de biologische sector.

  AB - Voor de biologische landbouw is het van groot belang om uitgangsmateriaal te gebruiken dat van hoge kwaliteit is. Omdat tijdens de teelt van biologische planten en gewassen het nauwelijks mogelijk is om ziekten en plagen te bestrijden is het belangrijk dat de plant een goede start kan maken en zelf maximaal bestand is tegen mogelijk schadelijke invloeden. Vandaar dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van uitgangsmateriaal dat van zeer hoge kwaliteit is. Binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I ‘Gezond en vitaal uitgangsmateriaal voor biologische. en andere vormen van duurzame landbouw’ is daarom veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van het plantaardige uitgangsmateriaal. In dit rapport worden de economische perspectieven beschreven van twee methodes die ontwikkeld zijn binnen het DLO.onderzoeksprogramma 388.I: de zaadbehandelingsmethode met natuurlijke ontsmettingsmiddelen én de hyperspectraal sorteermethode. Uit technische analyses blijkt dat beide methoden perspectief bieden wat betreft het verbeteren van de kwaliteit van het (biologische) uitgangsmateriaal. In dit rapport wordt nader bezien of de methoden ook economische perspectieven bieden voor de biologische sector.

  KW - vermeerderingsmateriaal

  KW - zaadbehandeling

  KW - zaadontsmettingsmiddelen

  KW - sorteermachines

  KW - sorteren

  KW - kosten-batenanalyse

  KW - economische analyse

  KW - biologische landbouw

  KW - propagation materials

  KW - seed treatment

  KW - seed dressings

  KW - sorters

  KW - sorting

  KW - cost benefit analysis

  KW - economic analysis

  KW - organic farming

  M3 - Report

  T3 - Rapport / PPO

  BT - Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten

  CY - Lelystad

  ER -

  Jukema NJ, Munneke FJ. Methoden voor gezonde biologische zaden : Een perspectievenstudie. Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene ruimte & Vollegrondsgroenten, 2005. 25 p. (Rapport / PPO).