Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Op de meeste veehouderijbedrijven in Nederland worden urine, feces en spoelwater gemengd bewaard. De samenstelling van deze mengmest (‘drijfmest’) sluit landbouwkundig en milieukundig niet altijd goed aan bij de behoefte van specifieke gewassen, sectoren en regio’s. In verband daarmee wordt drijfmest over grote afstanden getransporteerd. Scheiding van drijfmest in een dikke en een dunne fractie kan hierin verbetering brengen. Het onderhavige rapport geeft een overzicht van de effectiviteit, de kosten en het energiegebruik van een aantal relatief eenvoudige (‘low tech’) scheidingtechnieken.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameRapport / Plant Research International
PublisherPlant Research International
No.287
ISSN (Print)1566-7790

Keywords

  • animal manures
  • separation
  • cattle slurry
  • costs
  • energy consumption
  • netherlands
  • manure treatment

Cite this

@book{d4c4212b7d9d436db903f046cf57ebfb,
title = "Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde",
abstract = "Op de meeste veehouderijbedrijven in Nederland worden urine, feces en spoelwater gemengd bewaard. De samenstelling van deze mengmest (‘drijfmest’) sluit landbouwkundig en milieukundig niet altijd goed aan bij de behoefte van specifieke gewassen, sectoren en regio’s. In verband daarmee wordt drijfmest over grote afstanden getransporteerd. Scheiding van drijfmest in een dikke en een dunne fractie kan hierin verbetering brengen. Het onderhavige rapport geeft een overzicht van de effectiviteit, de kosten en het energiegebruik van een aantal relatief eenvoudige (‘low tech’) scheidingtechnieken.",
keywords = "dierlijke meststoffen, scheiding, rundveedrijfmest, kosten, energiegebruik, nederland, mestverwerking, animal manures, separation, cattle slurry, costs, energy consumption, netherlands, manure treatment",
author = "J.J. Schr{\"o}der and {de Buisonj{\'e}}, F.E. and G.J. Kasper and N. Verdoes and K. Verloop",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International",
number = "287",

}

Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde. / Schröder, J.J.; de Buisonjé, F.E.; Kasper, G.J.; Verdoes, N.; Verloop, K.

Wageningen : Plant Research International, 2009. (Rapport / Plant Research International; No. 287).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde

AU - Schröder, J.J.

AU - de Buisonjé, F.E.

AU - Kasper, G.J.

AU - Verdoes, N.

AU - Verloop, K.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Op de meeste veehouderijbedrijven in Nederland worden urine, feces en spoelwater gemengd bewaard. De samenstelling van deze mengmest (‘drijfmest’) sluit landbouwkundig en milieukundig niet altijd goed aan bij de behoefte van specifieke gewassen, sectoren en regio’s. In verband daarmee wordt drijfmest over grote afstanden getransporteerd. Scheiding van drijfmest in een dikke en een dunne fractie kan hierin verbetering brengen. Het onderhavige rapport geeft een overzicht van de effectiviteit, de kosten en het energiegebruik van een aantal relatief eenvoudige (‘low tech’) scheidingtechnieken.

AB - Op de meeste veehouderijbedrijven in Nederland worden urine, feces en spoelwater gemengd bewaard. De samenstelling van deze mengmest (‘drijfmest’) sluit landbouwkundig en milieukundig niet altijd goed aan bij de behoefte van specifieke gewassen, sectoren en regio’s. In verband daarmee wordt drijfmest over grote afstanden getransporteerd. Scheiding van drijfmest in een dikke en een dunne fractie kan hierin verbetering brengen. Het onderhavige rapport geeft een overzicht van de effectiviteit, de kosten en het energiegebruik van een aantal relatief eenvoudige (‘low tech’) scheidingtechnieken.

KW - dierlijke meststoffen

KW - scheiding

KW - rundveedrijfmest

KW - kosten

KW - energiegebruik

KW - nederland

KW - mestverwerking

KW - animal manures

KW - separation

KW - cattle slurry

KW - costs

KW - energy consumption

KW - netherlands

KW - manure treatment

M3 - Report

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde

PB - Plant Research International

CY - Wageningen

ER -

Schröder JJ, de Buisonjé FE, Kasper GJ, Verdoes N, Verloop K. Mestscheiding: relaties tussen techniek, kosten, milieu en landbouwkundige waarde. Wageningen: Plant Research International, 2009. (Rapport / Plant Research International; 287).