Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen

D.J. den Boer, J.A. Reijneveld, J.J. Schroder, J.C. van Middelkoop

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De samenstelling van mest is afhankelijk van een groot aantal factoren: de diersoort, het gevoerde rantsoen, het stalsysteem, en de hoeveelheid drink- en spoelwater die in de mest komt. Een aantal ontwikkelingen in de veehouderij kan er de oorzaak van zijn dat de gemiddelde mestsamenstelling in de laatste jaren veranderd is. In de rundveehouderij moeten we hierbij denken aan verlaging van de stikstofbemesting en een beperkt gebruik van fosfaatmeststoffen om op die manier te kunnen voldoen aan de gebruiksnormen. Bedrijven die deelnemen aan het berekenen van Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), voeren scherp op de behoeftenormen aan N en P. Hierdoor kan de hoeveelheid van het bedrijf af te voeren mest worden beperkt. Redenen genoeg om de mestcijfers opnieuw onder de loep te nemen.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherWageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameRapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen
PublisherWageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen
No.1

Keywords

  • fertilizer application
  • grasslands
  • fodder crops
  • fertilizer requirement determination

Cite this

den Boer, D. J., Reijneveld, J. A., Schroder, J. J., & van Middelkoop, J. C. (2012). Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen. (Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen; No. 1). Lelystad: Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen.
den Boer, D.J. ; Reijneveld, J.A. ; Schroder, J.J. ; van Middelkoop, J.C. / Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen. Lelystad : Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, 2012. (Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen; 1).
@book{3f5becf9370b44c3aedf2f9b9e649401,
title = "Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen",
abstract = "De samenstelling van mest is afhankelijk van een groot aantal factoren: de diersoort, het gevoerde rantsoen, het stalsysteem, en de hoeveelheid drink- en spoelwater die in de mest komt. Een aantal ontwikkelingen in de veehouderij kan er de oorzaak van zijn dat de gemiddelde mestsamenstelling in de laatste jaren veranderd is. In de rundveehouderij moeten we hierbij denken aan verlaging van de stikstofbemesting en een beperkt gebruik van fosfaatmeststoffen om op die manier te kunnen voldoen aan de gebruiksnormen. Bedrijven die deelnemen aan het berekenen van Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), voeren scherp op de behoeftenormen aan N en P. Hierdoor kan de hoeveelheid van het bedrijf af te voeren mest worden beperkt. Redenen genoeg om de mestcijfers opnieuw onder de loep te nemen.",
keywords = "bemesting, graslanden, voedergewassen, mestbehoeftebepaling, fertilizer application, grasslands, fodder crops, fertilizer requirement determination",
author = "{den Boer}, D.J. and J.A. Reijneveld and J.J. Schroder and {van Middelkoop}, J.C.",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen",
publisher = "Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen",
number = "1",

}

den Boer, DJ, Reijneveld, JA, Schroder, JJ & van Middelkoop, JC 2012, Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen. Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, no. 1, Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, Lelystad.

Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen. / den Boer, D.J.; Reijneveld, J.A.; Schroder, J.J.; van Middelkoop, J.C.

Lelystad : Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, 2012. (Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen; No. 1).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen

AU - den Boer, D.J.

AU - Reijneveld, J.A.

AU - Schroder, J.J.

AU - van Middelkoop, J.C.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - De samenstelling van mest is afhankelijk van een groot aantal factoren: de diersoort, het gevoerde rantsoen, het stalsysteem, en de hoeveelheid drink- en spoelwater die in de mest komt. Een aantal ontwikkelingen in de veehouderij kan er de oorzaak van zijn dat de gemiddelde mestsamenstelling in de laatste jaren veranderd is. In de rundveehouderij moeten we hierbij denken aan verlaging van de stikstofbemesting en een beperkt gebruik van fosfaatmeststoffen om op die manier te kunnen voldoen aan de gebruiksnormen. Bedrijven die deelnemen aan het berekenen van Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), voeren scherp op de behoeftenormen aan N en P. Hierdoor kan de hoeveelheid van het bedrijf af te voeren mest worden beperkt. Redenen genoeg om de mestcijfers opnieuw onder de loep te nemen.

AB - De samenstelling van mest is afhankelijk van een groot aantal factoren: de diersoort, het gevoerde rantsoen, het stalsysteem, en de hoeveelheid drink- en spoelwater die in de mest komt. Een aantal ontwikkelingen in de veehouderij kan er de oorzaak van zijn dat de gemiddelde mestsamenstelling in de laatste jaren veranderd is. In de rundveehouderij moeten we hierbij denken aan verlaging van de stikstofbemesting en een beperkt gebruik van fosfaatmeststoffen om op die manier te kunnen voldoen aan de gebruiksnormen. Bedrijven die deelnemen aan het berekenen van Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), voeren scherp op de behoeftenormen aan N en P. Hierdoor kan de hoeveelheid van het bedrijf af te voeren mest worden beperkt. Redenen genoeg om de mestcijfers opnieuw onder de loep te nemen.

KW - bemesting

KW - graslanden

KW - voedergewassen

KW - mestbehoeftebepaling

KW - fertilizer application

KW - grasslands

KW - fodder crops

KW - fertilizer requirement determination

M3 - Report

T3 - Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen

BT - Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen

PB - Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen

CY - Lelystad

ER -

den Boer DJ, Reijneveld JA, Schroder JJ, van Middelkoop JC. Mestsamenstelling in Adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen. Lelystad: Wageningen UR Livestock Research, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, 2012. (Rapport / Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen; 1).